Hava Durumu

Enerji verimliliği masaya yatırıldı

Her geçen gün azalan enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER),  Gaziantep’te gerçekleştirdiği toplantıda enerji verimliliği ve ısı yalıtımına dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2021 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2021 18:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Enerji verimliliği masaya yatırıldı

Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak yaparken, Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz’ın yanı sıra Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği – SEPEV Başkanı Seda Güleç konuşmacı olarak yer aldı.

Türkiye’nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat - enerji sektörleri ve kanaat önderlerini bilgilendirmeye devam ediyor.

Toplantının başkanlığını yürüten ve yalıtım konusunda hayati başlıkları katılımcılara aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık %80’i verimsiz kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılan bina sahiplerini, faturalarında %50’ye varan tasarruf elde edebiliyor” dedi.

BİNALARIN ISITMASINA 22,5 MİLYAR DOLAR HARCIYORUZ

Farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran Alkin, “50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 22.5 milyar doları doğrudan doğruya binaların ısıtılması ve soğutulmasına gidiyor. Bu rakamın yarıya indirilmesi lazım ki cari açığımızda bir daralma olsun, döviz kuru üzerinde baskı azalsın ve aynı zamanda vatandaşın cebine de bir şeyler girsin” diye konuştu.

Alkin, enerjinin verimli kullanılması halinde cari açığın önemli ölçüde düşeceğini belirterek, bunun döviz kurları üzerindeki baskıya azaltacağını, enflasyon ve faiz oranlarında iyileşmelere kadar bir fayda ortamı yaratacağını kaydetti.

Büyümenin gerçek kaynağının kişisel tasarruflar olduğunu ifade eden Alkin, bu tasarrufun da enerji verimliliği yoluyla artırılabileceğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.