Hava Durumu

“Enerji maliyetleri yüksek”

Gaziantep’te sulu tarıma geçiş noktasında enerji maliyetlerinin büyük bir etken olduğunu söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, enerji maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2019 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2019 20:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Enerji maliyetleri yüksek”

Gaziantep’te sulu tarıma geçiş noktasında enerji maliyetlerinin büyük bir etken olduğunu söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, enerji maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de enerji maliyetlerindeki artışlar üretimi olumsuz etkiliyor. Gaziantep genelinde yaşanan sulama sorunu nedeniyle kuru tarım yapılırken, Antep Fıstığı başta olmak üzere yöresel ürünlerde verimin artması için sulu tarıma geçiş şart görünüyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, sulu tarıma geçiş için enerji maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerektiğini söyledi.

“ÇİFÇTİLER SULU TARIMA GEÇEMİYOR”

Tarımsal sulamada en büyük maliyetinin enerji olduğunu hatırlatan Seçkin, “Enerji maliyetleri yüksek olduğundan çiftçiler sulu tarıma geçemiyor. Maliyetlerin aşağıya düşürülmesi için güneş enerji sistemlerinin devreye girmesi lazım. Gaziantep Valiliği, bu konuda proje hazırlıyor. Bu projeler hayata geçtiğinde enerji maliyetleri çok çok aşağıya düşecektir. Dolayısıyla o zaman tüm çiftçiler sulu tarıma geçecektir.”

“86 BİN TON FISTIK ÜRETİLDİ”

Antep Fıstığı rekoltesine ilişkin değerlendirmede bulunan Seçkin, “Gerçek fıstık rekoltesini Tarım ve Orman Bakanlığı açıklar. Geçen yıl Türkiye geneli 240 bin ton olan fıstık rekoltesi bu yıl 86 bin ton olması bekleniyor. Neredeyse fıstık rekoltemiz üçte bir oranında düşmüş. Çünkü Antepfıstığında ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ denilen bir olay var. İran ve ABD yaptığı çalışmalarla bu sorunu ortadan kaldıracak duruma geldi. Bizimde Antepfıstığında ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ sorununu ortadan kaldırabilmemiz için sulu tarıma geçmemiz lazım.”

“ZİRAİ MÜCADELE YAPILMALI”

Gaziantep ve çevresindeki Antepfıstığının kuru şartlarda yapıldığını hatırlatan Seçkin, “2004 yılından bu zamana kadar yaşanan kuraklık nedeniyle birçok tarım arazisine fıstık ekildi. Ayrıca ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ sorununu ortadan kaldırmak için sulamanın yanı sıra iyi bir besleme yapılması gerekmektedir. Bunların yanı sıra iyi bir zirai mücadele yapılmalıdır. Çünkü iyi bir zirai mücadele yapılmadığında önümüzdeki yılın verimini de olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla bir yıl içerisinde yüzde 60 verim kaybı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.