Hava Durumu

En çok belediyeler şikayet ediliyor…

Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan’ın ev sahipliğinde Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, kurula yansıyan şikayetlerin çoğunlukla Belediyelerin imar değişiklikleri, işe alımları ve ihale işlemleri ile ilgili olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2019 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2019 20:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
En çok belediyeler şikayet ediliyor…

Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan’ın ev sahipliğinde Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, kurula yansıyan şikayetlerin çoğunlukla Belediyelerin imar değişiklikleri, işe alımları ve ihale işlemleri ile ilgili olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finans edilen ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yürütülen Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi kapsamında etik davranış kodlarının oluşturulması çalıştayları Gaziantep’te başladı. Toplantı sonrasında Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan’ın ev sahipliğinde Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda konuşan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, projenin ilk durağının Gaziantep olduğunu belirtti. Toptan, “Etik Kurulu olarak ilk toplantımızı Gaziantep’te yapıyoruz. Vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinde karşılaşmış oldukları sorunların çözümü için başvuruların artmasını istiyoruz.”

“VATANDAŞ ŞİKAYET HAKKINI KULLANMALI”

Araştırmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toptan, “Yaptığımız araştırmalar sonunda insanlarımızın Yerel Yönetimlerden beklediği ilgiyi görememekten şikayetçi. İnsanlara, ‘Yerel yönetimlerden ne bekliyorsunuz?’ diye sorulduğunda çıkan sonuç yüzde 75 oranında nezaket oldu. Belediyelerin yüzde 25’i vatandaşlara iyi davranıyor. Yaptığımız çalışmalarda insanların gördükleri yanlışlıkları şikayet etmedikleri sonucunu ortaya çıkardı. Bu noktada Basın, insanlar için yol gösterici olmalı. Vatandaşların tabi hakkı olan şikayet etme hakkını vatandaşların kullanması gerekiyor. Böyle olunca ciddi şekilde yanlış ve haksızlıkların önüne geçmiş oluruz.”

“VERİMLİ ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

Yalnızca yerel yönetimlerle değil tüm çevrelerde inceleme yaptıklarını belirten Toptan, “Valiler, elçiler, Genel Müdürler, belediyeler olmak üzere tüm kamusal alanlarda gelen şikayetleri değerlendiriyoruz.  Geniş bir yetki alanımız var. Müracaatları anında değerlendiriyoruz.  11 kişilik bir kurulumuz var, gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz. Yaptığımız çalışmalarla kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin daha verimli çalışmasını sağlayacağız.”

“BASINDAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Belediyelere ilişkin kendilerine yansıyan konuları değerlendiren Toptan, “Yerel Yönetimlerle ilgili yaptığımız araştırmalarda, imar değişiklikleri, işe alımlar ve ihalelerde yolsuzluk yapıldığı kanaatinde bulunuyor. Denetim konusunda ise vatandaşlar Valiliklerin denetim yapmadığı kanaatinde bulunuyorlar. Vatandaşlar etik dışı davranışların önlenebileceği konusunda umutlular, hep birlikte çalışılması halinde bu işin üstesinden gelinebilir. Kurumumuza başvuruların doğru şekilde ulaşması noktasında sizlerden destek bekliyoruz.”

“KURUL KARARLARINA MÜDAHALE EDİLEMEZ”

Yaptırım gücüne sahip olmadıklarını belirten Toptan, “Etik Kurulumuza suç teşkil eden dosyalar geliyor.  Bunlarla ilgili gerekli incelemeler sonunda konuyu Cumhuriyet Başsavcılığına bildiriyoruz. Etik İhlal Kararı aldığımız konuları bakanlıklara, Cumhurbaşkanlığına gönderiyoruz. O kişinin özlük dosyasına bu karar ekleniyor. Önemli olan konularda isim olmasa dahi incelemeler yapıyoruz. Değerlendirme sonunda karar veriyoruz. Yalnızca şikayetleri değil, basında yer alan haberlerle ilgili de incelemeler yapıyoruz. Kurulumuz bağımsızdır, Kurul Başkanı başta olmak üzere kimse kararlarımıza müdahale edemez” ifadelerine yer verdi.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.