Hava Durumu

“Emeğimizin karşılığını alamıyoruz”

Tüm Bel-Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, Zabıta Teşkilatının Kuruluşu’nun 193.Yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Zabıtaların yaşadıkları sıkıntıları gündeme taşıyan Çevik, Zabıtaların emeklerinin karşılığını alamadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2019 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2019 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Emeğimizin karşılığını alamıyoruz”

Tüm Bel-Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, Zabıta Teşkilatının Kuruluşu’nun 193.Yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Zabıtaların yaşadıkları sıkıntıları gündeme taşıyan Çevik, Zabıtaların emeklerinin karşılığını alamadığını belirtti.

Düzenlenen toplantıda konuşan Tüm Bel-Sen Gaziantep Şube Başkanı Niyazi Çevik, Zabıtaların yaşadıkları sıkıntıları gündeme taşıdı. Çevik, “Zabıtaların zor şartlar altında Gaziantep halkı için büyük bir özveri ile çalıştıkları, zabıta Teşkilatı 193 yıl önce belediye hizmetlerinin güvenliğini sağlamak ve kamu düzenini koruma amaçlarıyla kurulmuştur. Gaziantep halkının memnuniyetini en üst seviyede tutarak, halkımızdan gelen talepler eşliğinde hizmet vermektedir.”

“ZABITALAR PEK ÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYA”

“7 gün 24 saat vatandaşlarımızla iç içe hizmetlerimizi yürütmeye çalışmaktayız. ’’Kent yaşamında başımıza istemediğimiz bir olay geldiğinde ilk aradığımız kişiler olması bağlamında yerel yönetimlerin belki de en fazla yükünü omuzlayanlar olan zabıta arkadaşların haftası kutlu olsun. Yerel yönetimlerin hemen bütün hizmetlerinde emekleri olan zabıta çalışanları özverili çalışmalarına rağmen, gerek ekonomik, gerekse de özlük hakları bakımından birçok sorun yaşamaktadır. Zabıta çalışanları diğer kamu çalışanlarından farklı olarak uzun süreli olarak, gece gündüz demeden görev yapmalarına rağmen bunun karşılığını alamamaktadırlar.”

“ZABITALARA KÖTÜ GÖZLE BAKILIYOR”

“Zaman zaman sokaktaki dilencilere veya seyyar satıcılara müdahale etmek zorunda kalan Zabıtalara bu yüzden maalesef ki vicdansız ve kötü kimselermiş gibi bakılmakta ama bu müdahalelerin onların kişisel tercihi değil kendilerine verilen görev gereği olduğu unutulmaktadır. Ülkemizde her geçen gün daha da derinleşen işsizliğin ve bunun bir sonucu olan dilencilerin veya seyyar satıcıların sokaklara çıkmasının sorumlusu zabıtalar değildir. Bunların sorumlusu, bunca yıldır uyguladığı ekonomik siyasi programlarla insanlarımızı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden siyasi iktidarlar olmuştur.”

“SORUNLAR KANGREN HALİNE GELDİ”

“Zabıtaların yaşadıkları sorunların bir kısmı yasa ve yönetmeliklerden kaynaklanırken, bir bölümü de her yerelin kendi özgül koşullarından ve belediyelerin özel uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Ve maalesef ki bu sorunlar hem belediye yönetimleri, hem de merkezi hükümetler tarafından görmezlikten gelinerek yıllardan beri birikmiş ve kangrenleşmiştir. Sendikamız, zabıta çalışanlarının sorunlarını, işkolumuzdaki öncelikli sorunlar arasında ele alıyor ve sorunların çözüm için gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılması için gerek TBMM nezdinde, gerek hukuksal alanda gerekse fiili ve meşru mücadele anlayışımız doğrultusunda işyerlerimizde ve sokakta sorunları gündem yapıyor, çözüm için mücadele ediyor. Yıllardır sürdürdüğümüz bu mücadeleye ilk günkü kararlılık ve azimle aşağıdaki taleplerimizle devam ediyoruz.’’

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ”

Zabıtaların taleplerini sıralayan Çevik, “Genel İdari Hizmetler sınıfında olan zabıtalar yaptıkları görev zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından çıkarılmalı ve 657 sayılı D.M.K. 36. maddesine Belediye Zabıtası Hizmetleri Sınıfı ibaresi eklenmelidir: Böylece zabıtalara mesleki statüsü sağlanmalıdır. Zabıta memurlarına yıpranma hakkı tanınmalı, fiili hizmet zammından yararlanmaları sağlanmalıdır. Görevlerinin niteliği gereği süreklilik arz eden işler kapsamında bulunan ve günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerinden dolayı, her ay maktu “fazla çalışma” ücretinin, emekli maaş ve ikramiyelerine eklenmesidir. Aylık ödenen maktu fazla çalışma ücret (mesai) miktarlarının, geçmişte olduğu gibi kendi belediye meclislerinde belirlenmelidir. Kentlerin ihtiyacı olan zabıta sayısı uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenerek yeterli sayıda kadrolu zabıta istihdamı sağlanmalıdır. Zabıta çalışanlarının görev yerlerinin belediye başkanlarının keyfi tutumlarına göre değiştirilmesi ve yasalara ve yönetmeliklere aykırı çalıştırılması önlenmelidir. Zabıta personeline yönelik görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmadığından birçok belediyede zabıta amirliği gibi görevler başkanın oluru ile vekâleten yürütülmektedir. Hizmet üretiminin kalitesini düşüren ve iş barışını bozan bu uygulamaya son verilmeli ve merkezi olarak görevde yükselme sınavı yapılarak, görevlendirmeler asaleten buna göre yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.