Hava Durumu

Elektrik kesintileri gündemde

Gaziantep Valisi Davut Gül Başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda kentte son günlerde sıkça meydana gelen elektrik kesintileri konuşuldu. Toplantıda Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte meydana gelen elektrik kesintilerinin nedenini Toroslar E.D.A.Ş Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Unsu’ya sordu.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2020 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2020 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Elektrik kesintileri gündemde

Kentteki yatırımların görüşülerek kurumlar arası koordinasyonun sağlanması amacıyla planlanan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gaziantep Valisi Davut Gül Başkanlığında gerçekleştirildi.

Onat Kutlar Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanları, Bölge Müdürleri ve İl Müdürleri hazır bulundu.  Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Valisi Davut Gül, “Bu yıl devam eden 511 projemiz var. Bu projelerin parasal büyüklüğü 18,5 milyar TL. 2 milyar 450 milyon TL bir ödeneğimiz var, yılsonuna kadar ödeneğin tamamı harcanmış olacak. Önemli yatırımlarımızdan olan Şehir Hastanemiz, gecikmekle beraber kendi sürecinde ilerliyor. Şehir Hastanemizin içerisinde 7 tane hastanemiz var. Bunlar tamamlandığında Gaziantep’e 7 tane hastane kazandırmış olacağız, sağlık alt yapımız ciddi anlamda güçlenecek.”

YENİ TERMİNAL BİNASI 2021 YILINDA TAMAMLANACAK

Yeni havalimanı binasına ilişkin sözlerini sürdüren Vali Gül, “Havalimanında yeni terminal binası hem de ilave taksi yolu hem de otoparkı ile birlikte 2021 yılında tamamlanacak. Terminal binası daha önce tamamlanacak, taksi yolu ise ortalama 6 ay sonra tamamlanmış olacak. Bu konuda kentin gündeminden çıkmış olacak.”

HIZLI TREN PROJESİ DEVAM EDİYOR

Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattı Projesi’ne ilişkin bilgiler veren Vali Gül, “Kamuoyuna yansıyan bölüm hattın üst yapı ihalesi ile ilgiliydi. Alt yapı ihalesi zaten yapılmıştı, şuanda devam ediyor. İnşallah binada, kendi programı içerisinde tamamlanacak. Hat üzerinde bulunan geliş ve gidiş olmak üzere her biri 10 kilometrelik tüneller tamamlanmak üzere. Toplamda da fiziki olarak yüzde 40 oranında tamamlanan bir iş var.  Gaziray Projemiz de büyük bir hızla devam ediyor.”

NİZİP, KARKAMIŞ VE NURDAĞI YOLLARI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Nizip-Gaziantep Yolu’na ilişkin bilgiler veren Vali Gül, yolun yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Nizip –Karkamış Yolu’nun gümrük kapısı bağlantısı nedeniyle önemli olduğunu söyleyen Vali Gül, yolun 2022 yılının başlanacağını söyledi.

Ölüm Yolu’na değinen Vali Gül, “Nurdağı-Gaziantep yolu gündemde. Geçen yapılan projelerle ilgili hazırlıklar yapılıyor. İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde bunun da ihalesi yapılmış olacak. Başlanılan tüm işler takvim içerisinde tamamlanacak.”

“2 BİN DERSLİĞİN İNŞASI SÜRÜYOR”

Eğitim yatırımlarının önemli olduğunu belirten Vali Gül, “Kentimizde inşa edilen 4 bin derslik vardı. Bunların yarısı tamamlandı, öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Kent genelinde 2 bin dersliğin inşası devam ediyor, bunların önemli bir kısmı 6 ay içerisinde tamamlanacak. 2021 yılı içerisinde de MEB ve hayırseverlerle okullar yapacağız.”

“TEDBİRLERE UYULMALI”

Pandemi sürecindeyiz, bu süreçte yapılacak çok iş var. En önemli iş personellerimizi korumak. Personellerimizi koruduğumuz zaman vatandaşlarımızı da korumuş olacağız. Talimatlar belli, bu noktada çalışmalarımızı yapmalıyız” diye konuştu.

KAMU BİNALARININ RİSK ANALİZİ YAPILACAK

Toplantıda söz alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün direktifleri doğrultusunda kamu binalarının risk analizini yapmaya başladıklarını belirtti. Alan, “Olası afetlere karşı kamu binalarının risk analizini yapmak üzere Sayın Valimizin talimatı doğrultusunda çalışmalara başladık. Ancak ilimizdeki kamu binalarının sayısı dikkate alındığında yaklaşık 40-50 kişilik ekibe ihtiyaç duyulmakta. Konuyla ilgili tüm kurumlara inşaat mühendisi ve mimar arkadaşlarımızın görevlendirmeleri hususunda yazı yazdık. Kamu kurumlarının adres, ada, parsel bilgilerinin de tarafımıza gönderilmesini arz ettik. Kurum amirlerimizden bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Teknik eleman sayısını dikkate aldığımızda kamu binalarının tamamının analizini 2 ayda yapmamız mümkün değil. Kamu kurumlarındaki teknik elemanlarla bu süreci yürütmek isteriz” diye konuştu.

KARKAMIŞ’TA ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANDI

Toplantıda Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, Karkamış’ta yaşanan elektrik sıkıntısını gündeme taşıdı. Doğan, Cerablus bölgesinde nüfusun arttığını, elektrik hattının orayı da beslemesi nedeniyle Karkamış’ta elektrik sorununun yaşandığını, hattın sınırlandırılması ya da ayrılmasının söz konusu olup olmadığını sordu. Doğan’ın sorusuna yanıt veren TEİAŞ yetkilisi, “Elbeyli TM Projesi gerçekleştiği zaman Cerablus oradan irtibatlandırılacak. 10 ay kadar sonra tamamlanacak.”

ENERJİ ARZINDA SORUN YAŞANMAYACAK

Cerablus konusunda Toroslar E.D.A.Ş Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Unsu da açıklamalarda bulundu. Unsu, “2016 yılından bu yana o bölgede 27 kilometre enerji nakil hattımız bulunuyordu. Kasım 20’sinde tamamlamayı planlıyoruz. Cereblus’a 4,5 KWH elektrik veriyoruz, toplam oradaki kaynağımız 12 KHW. Bunun 4,5 KWH’sini Cerablus’a veriyoruz geri kalanını Karkamış’a veriyoruz. Yeni yaptığımız hat ile 40 KWH gücümüz olacağı için enerji arzında sorun kalmayacak” dedi.

 YILLIK 150 MİLYON TL YATIRIM YAPIYORUZ

Toplantıda Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte meydana gelen elektrik kesintilerinin nedenini Toroslar E.D.A.Ş Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Unsu’ya sordu. Açıklamalarda bulunan Unsu, “Biz yıllık 120-150 milyon TL bandından kentin her bölgesinde yatırım yapıyoruz. İki ana koldan bu çalışmalar yürütüyoruz. Kentimiz çok hızlı büyüyor, mevcut hatlarımız 35-40 yıllık bunları sökerek yeni hatlar yapıyoruz. 2020 yılında 126 milyon gibi bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Bunları yaparken mecburen elektrik kesintileri uyguluyoruz. Eski hattı söküp yeni hattı koyduğumuz zaman kesinti yapmak durumunda kalıyoruz. Yeni trafolar devreye alıyoruz.”

PANDEMİ NEDENİYLE ÇALIŞMALAR AKSADI

Pandemi döneminde çalışamadıklarını söyleyen Unsu, “Elektrik kesintilerin sık olmasının nedeni pandemiden dolayı biz ilk altı ayda hiç çalışamadık. İnsanlar evlerinde olduğu için planlı kesinti yapamadık,  dolayısıyla yatırım yapamadık. Temmuz ayından itibaren normalleşmeye başladıktan sonra yatırımlarımızı hızlı şekilde yapmaya başladık, bu defa da EBA eğitimleri var. Sabah saatlerinden 14.30 saatine kadar EBA eğitimi olduğu için enerji kesemiyoruz.14.30-19.30 arası kesmek zorundayız. Hafta sonları sabah 9.00-14.30 arası kesmek durumundayız. 126 milyon hanemizin yüzde 50’sindeyiz. 2 aylık bir süremiz kaldı. İnsanların mağdur olmasını istemiyoruz ancak bu yatırımları gerçekleştirmek zorundayız. Yapmadığımız durumda kışın ciddi elektrik sıkıntıları yaşanır. Halkımızdan hoşgörü bekliyoruz” dedi.

RAYBÜS SEFERLERİ 2021’DE BAŞLIYOR

İl Koordinasyon Toplantısında Gaziantep-Nizip arasında sefer yapacak olan Raybüs gündeme geldi. Devlet Demiryollarının Yetkilileri Raybüs ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, tren setinin getirildiğini süren yapım çalışmaları nedeniyle gecikme yaşandığını belirttiler. Nizip-Gaziantep arasındaki Raybüs Seferlerinin 2021 Mart ayında başlayacağı ifade edildi.

Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.