Hava Durumu

“Eğitimde eşitlik yok!”

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bugün başlıyor. 1 milyonu aşkın öğrencinin ders başı yapacağı ülkemizde eğitimde yaşanan sorunlar devam ediyor. Öğretmen açıkları, kalabalık sınıflar, öğrencilerin imam hatip liselerine girmeye zorlanması, Mültecilerin eğitime katılması, yetersiz derslik ve okul sayısı ile başlanan yeni eğitim yılında sorunların katlanması bekleniyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Eğitim Sendikaları temsilcileri, eğitimde eşitlik ilkesinin ortadan kalktığını ifade ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2019 19:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2019 20:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Eğitimde eşitlik yok!”

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bugün başlıyor. 1 milyonu aşkın öğrencinin ders başı yapacağı ülkemizde eğitimde yaşanan sorunlar devam ediyor. Öğretmen açıkları, kalabalık sınıflar, öğrencilerin imam hatip liselerine girmeye zorlanması, Mültecilerin eğitime katılması, yetersiz derslik ve okul sayısı ile başlanan yeni eğitim yılında sorunların katlanması bekleniyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Eğitim Sendikaları temsilcileri, eğitimde eşitlik ilkesinin ortadan kalktığını ifade ettiler. 

Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez ve Eğitim-İş Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Ay, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.  Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ersönmez, “2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bugün başlıyor. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı, resmi ve özel öğretim kurumlarında görev yapan 1 milyonu aşkın öğretmen ve 18 milyona yakın öğrenci eğitim ve öğretime başlayacaktır. İlimizde geçen yıllardan birikmiş sorunlara ek olarak, bu yıl Anadolu liselerinde yığılmalar olurken, meslek liseleri ve imam hatiplere talebin az olduğu görülmektedir. Özellikle meslek liselerindeki bu durum öğretmenlerin norm fazlası olma durumunu, Anadolu liselerinde ise okul kapasitesinden kalabalık öğrenci ve beraberinde ikili öğretime dönüşü getirmiştir. Norm fazlası öğretmenler yeniden bir mağduriyet yaşayacaklardır. İkili Anadolu Liselerinde derse giriş 6.30 esas alındığında akşam çıkış saati 20.00’ı bulacaktır

“İKİLİ EĞİTİM VERİMSİZLİĞE NEDEN OLUYOR”

 “Gaziantep’te yıllardır birikerek süren derslik ihtiyacının bu gün tam anlamıyla giderilemediğini görüyoruz. Bizler ve eğitim çevrelerinin bu sorunun giderilebilmesi için kısa ve uzun vadeli planlamalara ihtiyaç olduğunu belirtmekteyiz.  Derslik ihtiyacına dair seslerin karşılık bulması ve planlı, programlı ihtiyaca, talebe uygun okullaşma Gaziantep’te temel ihtiyaçtır. Öğrenci sayısı yetersiz ve az olan okullar ihtiyaç duyulan okullara dönüştürülmelidir. Gaziantep’te ilkokul ve ortaokullarda ikili öğretim eğitimdeki verimsizliğin başlıca sebeplerindendir. Tüm okulların normal eğitime geçirmek önemlidir ve yıllardır bu durumu dillendiriyoruz. Bu yıl bazı Anadolu liselerinde de ikiliye geçiş planlanmaktadır. Veya ikiliye geçmemek için bir çok farklı oda, sportif ve kültürele alanlar  sınıf haine getirilmektedir.”

“EŞİT KOŞULLARDA EĞİTİMDEN FAYDALANAMIYORLAR”

İlimizdeki çocuklarımız eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamakta, okullaşma, öğretmen eksiklikleri, sınıf mevcutları, okul alt yapıları, öğretmen sirkülasyonu bölgeler arasında ciddi farklılıklar göstermektedir. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; ilimizde eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamamaktadır.

“OKUL MEVCUTLARI DENGESİZ ŞEKİLDE ARTTI”

İllimizde Suriyeli başta olmak üzere, göçmen çocukların devlet okullarında eğitim görmesi ile okulların mevcutları dengesiz şekilde artmış, öğretmen yükü artmış, derslik başına düşen öğrenci sayıları çoğalmıştır. Bu durum Gaziantep’teki eğitim sorunları hacmini daha büyütmüştür. Gaziantep’teki eğitim gelişimi doğal olarak daha da geriye itilecektir. Öğretmen yükü ve güçlükleri fazlalaşmıştır. Suriyeli göçmen öğrencilerinin eğitim haklarının uluslararası sözleşmeler, evrensel kriterler ve “çocuğun eğitim hakkı” esasları göz önüde tutularak gerçekleştirilmesi önemlidir. Ancak bu çocukların  eğitimlerine dair ciddi ve uluslararası destekler de alınarak, sağlıklı ve doğru  planlamalar çerçevesinde gerçekleştirilmesi zorunludur” dedi.

“EĞİTİMDE SORUNLAR BÜYÜYOR”

Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Ay, “2019-2020 eğitim-öğretim yılı, 9 Eylül 2018 tarihinde başlayacaktır. 18 milyon öğrenci ve 1 milyon eğitim emekçisi bu eğitim öğretim yılına da birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla, müfredat ve sınav sistemi değişikliği, karma eğitimin kaldırılması girişimleri gibi tamamen ideolojik bakış açısıyla gerçekleştirilen değişikliklerin gölgesinde girecektir. Dernek ve vakıflarla imzalanan protokoller, derslik açıkları, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, ikili eğitim öğretim, taşımalı eğitim, uluslararası sınavlardaki başarısızlıklar, öğrencilerin tarikat ve cemaatlerin yurtlarına mahkum edilmesi, çocukların örgün eğitim dışına itilmesi, öğretmenlerin özlük sorunları, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik, öğretmenlerin aile birliğinin sağlanamaması, kadrolaşma, liyakatsizliğin ve yandaşlığın hakim olması gibi sorunlar maalesef bu öğretim yılına da taşınmıştır. Bütün bu sorunların üstüne bir de ekonomik krizin yarattığı etki yüklenmiştir.”

SİSTEM DEĞİŞİKLİKLERİ MAĞDUR ETTİ

“LGS birçok öğrenciyi istemedikleri okullara gitmeye mecbur bırakmaktadır. Sınavla öğrenci alan akademik liselerin kontenjanlarının sınırlı tutulması, sınavsız öğrenci alan Anadolu Liseleri’nin kontenjanlarının dolduğu birçok ilde öğrenciler seçeneksiz kalmıştır.  Bu sistemle öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirileceği, birçok ailenin çocuklarını istemedikleri halde meslek, imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygılarımız ne yazık ki haklı çıkmıştır. Bu değişikliğin uzun vadede eğitim sistemimizi tümden özelleştirme ve imam hatipleştirme projesinin bir adımı olduğu ortadır. YKS sonuçları ise ortaöğretimdeki çöküşün aynası olmuştur. 2019 YKS’ye giren 2,5 milyon adayın bir gün içinde sabah ve öğleden sonra yapılan oturumlarda başarı göstermesi beklenmiş ancak sorulara verilen doğru yanıtların ortalaması çok düşük kalmıştır. Birçok öğrenci açıkta kalmamak için istemediği bölümleri tercih etmiştir.”

“MEB BÜTÇESİNDEN KESİNTİ YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ”

“Yaşanan ekonomik krizi bahane edilerek, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 2 milyar TL’sinin kesilmesi yeni eğitim öğretim yılını olumsuz etkileyecektir.  En fazla kesintinin okul onarımları ve öğrenciler için verilen yardımlardan yapılması, siyasi iktidarın eğitime verdiği önemin göstergesi olmuştur. Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte okul, derslik ve öğretmen açığı hızla büyümektedir. Bugün Türkiye’de halen öğretmeni olmayan okullar bulunmaktadır. Türkiye’deki okulların yarısından fazlasında ikili eğitim yapılmakta, birleştirilmiş sınıflarda eğitim ve taşımalı eğitim uygulamasına devam edilmektedir. Okullardaki altyapı ve donanım eksiklikleri, nitelikli bir eğitim politikasının yürütülmesinin önünde büyük bir engeldir. Okul yetersizliği ve derslik açığının yanında, acil çözüm bekleyen en önemli sorun, öğretmen açıklarıdır” ifadelerine yer verdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.