Hava Durumu

DÜLÜK, SAHİPSİZ BIRAKILDI…

Gaziantep kent merkezinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan Dülük Antik Kenti, sahipsiz bırakıldı. Antik kenti gezmeye gidenler tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Hiçbir görevlinin bulunmadığı, korkuluk demirlerinin çalındığı binlerce yıllık antik kent, bakımsızlık ve duyarsızlık nedeniyle içler acısı halde.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2020 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2020 18:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
DÜLÜK, SAHİPSİZ BIRAKILDI…

Haber Merkezimize ulaşan görüntülerde Dülük Antik Kenti içerisinde bulunan Mitra Tapınağı içerisinde yer alan korkuluk demirlerinin çalındığı, danışma kulübesinin talan edildiği, Antik Kent içerisinde bulunan mezar alanlarında hayvan ve insan dışkılarına rastlandığı ve en önemlisi tarihi alanda herhangi bir görevli bulunmadığı ileri sürüldü.

Kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ilk yerleşimin 600 bin yıl önce yapıldığı ifade edilen Dülük Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için 2008 yılında dönemin Şehitkamil Belediyesi ile Kültür Turizm Bakanlığı arasında imzalanan Dülük Alan Yönetimi Protokolü ile çalışma başlatılmıştı. Protokol kapsamında Dülük Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için önemli adımlar atılmıştı.

ŞOK GÖRÜNTÜLER!

Aradan geçen süreçte Şehitkamil Belediyesi tarafından bütün düzenlenmeleri yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Dülük Antik Kenti, bu andan sonra sahipsiz kaldı. Haber Merkezimize ulaşan görüntülerde, Dülük Antik Kenti’nde bekçi olmadığı, danışma kulübesinin talan edildiği, Mitra Tapınağı içerisinde bulunan korkuluk demirlerinin çalındığı görüldü.

GÖREVLİLER NEDEN YOK?

600 bin yıllık geçmişe sahip olan Gaziantep ve Dünya tarihi için önem teşkil eden Dülük Antik Kentinin sahipsiz bırakılması kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Tarihi alanda herhangi bir görevlinin bulunmaması adeta kendini bilmez kişilere davetiye çıkarıyor..

TALAN EDİLDİ!

Dülük Antik Kenti’nin başı boş halde bırakılması ile birlikte tarihi alanın kendini bilmez kişilerin insafına bakıldığı görüldü. Dülük Antik Kenti’nde bulunan danışma noktası başta olmak üzere, Mitra Tapınağı içerisinde ve antik kent çevresinin adeta talan edildiği görüntülere yansıdı.

MİTRA TAPINAĞI’NDA KORKULUK DEMİRLERİ ÇALINDI

1998 yılında Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Almanya Münster Üniversitesi’nin katılımlı kazıları sonucunda ortaya çıkarılan Mitra Tapınağı da talandan nasibini aldı. Tapınak içerisinde bulunan gezi noktalarında yer alan korkulukların çalındığı görüldü.

Söz konusu iddialara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünden verilecek cevap merak konusu oldu.

DÜLÜK ANTİK KENTİ

Dülük Antik Kenti Gaziantep kent merkezinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan, bilinen ilk yerleşimi 600 bin yıl öncesine tarihlenen Dülük, “Antik Kent” ve “Kutsal Alan” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Antik yerleşim, Dülük Köyü’nün kuzey bitişiğindeki Keber Tepesi ve çevresinde toprak altındadır. Kutsal alan ise Dülük Köyü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde, Dülük Baba Tepesi'nde yer almaktadır.

Dülük Mitras Tapınağı, Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Almanya Münster Üniversitesi’nin katılımlı kazıları sonucunda 1997-1998 yıllarında ortaya çıkarılmıştır. Anadolu’da bulunan Mitras Yeraltı Tapınağı’nın ilkidir. Şehitkamil Belediyesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi koordinatörlüğünde Mitras Tapınağı düzenlenmiş, aydınlatma sağlanarak gezi yolları oluşturulmuştur. Keber Tepesi’nin karşı sırtları, antik yerleşmenin nekropol (mezarlık) alanıdır. Burada çok sayıda kayaya oyulmuş oda mezarları mevcuttur. Mezarların içerisinde, dini ve mitolojik konulu kabartmaları olan lahitler bulunmaktadır.

Dülük’te Keber Tepesi’nde yapılan bilimsel kazılarda Alt Paleotik Dönem'e ait çakmaktaşı aletler ve bu aletlerin yapıldığı atölyeler bulunmuştur. Aynı dönemde barınma için kullanılan “Şarklı Mağara”da M.Ö. 600 bin yıllarına tarihlenmektedir. Bizans Dönemi'nde Dülük Kenti, Hititler'den beri süregelen kutsal şehir konumunu Başpiskoposlukla devam ettirmiştir. İslam akınları sonrasında oldukça tahrip olmuş, Başpiskoposluğun 7'inci yüzyılda Zeugma’ya taşınmasıyla birlikte dini merkez konumunu kaybetmiştir.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.