Hava Durumu

Dolara yatırım yapanlar dikkat!

Merkez Bankası faiz indirimine gidecek mi sorusu bugün yanıtını buluyor. Piyasalar Merkez Bankasının bugün saat 14.00'te açıklayacağı faiz kararına odaklandı. En son 2015 yılında faiz indirimine gidilmişti. Uzmanlar beklenenden fazla indirim olması durumunda kurun fırlayacağı uyarısında bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2019 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2019 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Dolara yatırım yapanlar dikkat!

Merkez Bankası bugün saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Ekonomistlere göre faiz indiriminde ortalama beklenti 250 baz puan olurken en düşük ve en yüksek indirim beklentisi 100 ila 600 puan arası değişiyor. Analistlere göre, özellikle kur hareketinde indirimin boyutu önem arz ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığı görevine 6 Temmuz'da atanan Murat Uysal, bugün ilk defa Para Politikası Kurulu'na (PPK) başkanlık edecek. Türkiye'de enflasyon beklentilerindeki gerileme ve ülke risk primindeki düşüşün yanı sıra, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmesiyle piyasalarda gözler TCMB'nin bugünkü PPK toplantısına çevrildi.

PİYASALAR DA FAİZİN DÜŞÜRÜLMESİ BEKLENTİSİNE SAHİP

Erdoğan'ın uzun zamandır faizlerin düşürülmesine yönelik söylemleri ve Uysal'ın da verdiği bir röportajda bu yönde sinyal vermesi dolayısıyla yapılacak PPK toplantısında alınacak faiz kararının ne olacağı merakla bekleniyor. Piyasalar da faizin düşürülmesi beklentisine sahip; ancak faizin ne kadar düşürüleceğine dair farklı görüşler mevcut.

2015'TEN BU YANA İLK  DEFA İNDİRİLECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Ekonomistler, bugünkü toplantıda yüzde 24 olan politika faizinin Şubat 2015'ten bu yana ilk defa indirileceğini tahmin ediyor. 200 ila 250 baz puanlık düşüş bekleyen ekonomistler, yıl sonunda politika faizinin yüzde 18 seviyesine gerilemesini öngörüyor.

24 Şubat 2015 tarihli PPK toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 25 baz puanlık düşüşle yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye, 22 Eylül 2016'de de gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 8,50'den yüzde 8,25'e indirilmişti.

FAİZLERDE İNDİRİME GİTMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

TCMB'nin bugün açıklayacağı faiz kararı, piyasaların odak noktasında bulunuyor. Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da ekonomistler, TCMB'nin faizlerde indirime gitmesine kesin gözüyle bakıyor.

YABANCI EKONOMİSTLER: DAHA AGRESİF ADIMLAR ATILABİLİR

Yabancı ekonomistler, TCMB'nin, en az 200-250 baz puanlık faiz indirimine gideceği, yıl sonuna doğru da bu genişlemeci politikada daha agresif adımlar atacağı öngörüsünde bulunuyor. TCMB, 12 Haziran'daki PPK toplantısında, politika faizini yüzde 24 düzeyinde sabit bırakmıştı.

BEKLENENDEN FAZLA İNDİRİM KURU FIRLATABİLİR

Bloomberg'in Orta Doğu ekonomisti Ziad Daoud ise kaleme aldığı yazısında, Merkez Bankasının piyasanın fiyatladığından daha yüksek bir faiz indirimine gitmesi takdirinde kurda yine bir kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu. Ziad Daoud'a göre piyasalar 200-250 baz puan faiz indirimini fiyatlıyor; Merkez Bankasının bunun üstünde bir faiz indirimi yapması takdirinde kurun fırlama riski bulunuyor.

DOLAR 5,70'İN ÜZERİNDE SEYREDİYOR

Öte yandan dolar da Merkez Bankasının faiz indirmesi beklentisinden dolayı dün 5,70'in üzerini gördü ve bugün de bu seviyenin üzerinden güne başladı.

(Kaynak:Haberler.com)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.