Hava Durumu

Deprem gerçeği kapımızda…

Malatya’nın Pütürge İlçesi’nde meydana gelen 5,2 şiddetindeki deprem Gaziantep’te de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan sarsıntı, olası Gaziantep Depremini gündeme getirdi. AFAD tarafından daha önce hazırlanan Gaziantep Deprem Senaryosuna göre; yaşanacak 7 şiddetinde bir depremde, 85 bin binanın zarar göreceği, 2 bin 563 binanın tamamen yıkılacağı ve 500’den fazla insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Söz konusu durum geçtiğimiz yıldan bu yana ihale aşamasında olan Gaziantep Deprem Master Planı’nın akıbetini gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2020 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2020 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Deprem gerçeği kapımızda…

Malatya’nın Pütürge İlçesi’nde meydana gelen 5,2 şiddetindeki deprem Gaziantep’te de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan sarsıntı, olası Gaziantep Depremini gündeme getirdi. AFAD tarafından daha önce hazırlanan Gaziantep Deprem Senaryosuna göre; yaşanacak 7 şiddetinde bir depremde, 85 bin binanın zarar göreceği, 2 bin 563 binanın tamamen yıkılacağı ve 500’den fazla insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor.  Söz konusu durum geçtiğimiz yıldan bu yana ihale aşamasında olan Gaziantep Deprem Master Planı’nın akıbetini gündeme getirdi.

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep’te son yıllarda Deprem gerçeği tartışılıyor. Kent merkezinde bulunan yapılan yüzde 65’inin imarsız olması, herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olması bu bölgelerde yaşayan insanların hayatını tehlikeye atıyor. Son dönemlerde Türkiye genelinde meydana gelen depremler, Gaziantep’i de etkiliyor.

GAZİANTEP SALLANDI

Geçtiğimiz gün Malatya’nın Pütürge İlçesi’nde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem Gaziantep’ten de hissedildi. Meydana gelen deprem sırasında kent merkezinde kısa süreli panik yaşanırken, herhangi bir hasar meydana gelmedi. Yaşanan olay sonrası olası Gaziantep Depremi ve kent için hazırlanan Deprem Master Planı bir kez daha gündeme geldi.

İHALE AŞAMASINA GELİNDİ AMA…

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından başlatılan ve 2019 yılı Ekim ayında İhale aşamasına gelindiği ifade edilen Gaziantep Deprem Master Planı ihalesi aradan geçen bir yıllık süreçte halen yapılmadı. Yıllardır büyük çabalar gösterilen Deprem Master Planı’nın rafta kalması tepkilerin odağında.

OLASI BİR GAZİANTEP DEPREMİNDE 20 BİN BİNA HASAR GÖRECEK!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) hazırladığı Gaziantep deprem senaryosuna göre; Gaziantep’te 7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. Olması tahmin edilen depremin yaşanması halinde 1 milyon 863 bin insan olası depremden etkilenecek. 2 bin 291 kişinin hafif, 1036 kişinin ağır yaralı olarak kurtulacağı depremde 551 kişinin hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Kentte bulunan 246 bin binadan 36 bini az hasarla, 28 bini orta hasarla, 20 bini ağır hasarla depremi atlatacakken 2 bin 563 bina ise yıkılacak. Büyük riske rağmen AFAD 2 milyonun üzerindeki nüfus için 23’ü kent merkezinde olmak üzere toplamda 48 deprem toplanma alanı belirledi.

“DEPREM GERÇEĞİNE HAZIRL OLMALIYIZ”

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve İnşaat Mühendisi Burkay Güçyetmez, “Malatya'da meydana gelen ve çevre illerde ve kentimizde de hissedilen deprem sonrası can ve mal kaybının olmamasını temenni ediyorum. Afet bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Asıl mesele deprem gerçeğine ne kadar önlem aldığımız ve ne derecede önemsediğimizdir. Toplum olarak başta konunun uzmanı olan İnşaat Mühendislerine gereken değer verilmeli, bilimsel ve mesleki gerçeklikler önemsenmelidir” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.