Hava Durumu

Denetim var mı?

Son yıllarda Büyükşehir Belediye Meclisi başta olmak üzere, İlçe Belediye Meclis Toplantılarında belediyelere ait sosyal donatı ve hizmet alanlarının imar tadilatları yapılarak ‘LPG’ istasyonu olarak ihale yoluyla satışa sunulması tepkilere neden oluyor. Belediye meclislerinden çıkan imar değişikliği kararlarına yönelik denetimler olup olmadığı ise merak konusu oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2020 19:35
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2020 21:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Denetim var mı?

 

Son yıllarda Büyükşehir Belediye Meclisi başta olmak üzere, İlçe Belediye Meclis Toplantılarında belediyelere ait sosyal donatı ve hizmet alanlarının imar tadilatları yapılarak ‘LPG’ istasyonu olarak ihale yoluyla satışa sunulması tepkilere neden oluyor. Belediye meclislerinden çıkan imar değişikliği kararlarına yönelik denetimler olup olmadığı ise merak konusu oluyor.

Gaziantep’te son yıllarda belediye meclis toplantılarının genel gündemlerini imar tadilatları oluşturuyor. Meclis gündemlerinde görüşülen maddelerde sosyal donatı alanlarının ticaret, konut ve LPG istasyonlarına dönüştürülmesi büyük tartışmalara neden oluyor. Kent merkezi başta olmak üzere yapılan imar tadilatlarında LPG satış alanlarına yönelik düzenlemeler mühendislerinden gündeminde yer alıyor.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ, İNTERNET SİTESİNDE YAYINLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan son duyuruda, “İlimiz muhtelif İlçe ve Mahallelerinde Akaryakıt +LPG satış ve servis istasyonu nazım imar planı ve nazım imar planı değişikliği, Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.01.2020 tarih ve 27 sayılı kararı ile uygun görülmüştür.  Uygun görülen söz konusu nazım imar planı, Büyükşehir Belediye binası girişinde 3194 Sayılı Yasanın 8/b maddesi gereği 06.02.2020 tarihinde askıya çıkarılıp, 06.03.2020 tarihinde mesai bitiminde askıdan inecektir. İsteyen vatandaşlar mesai saatleri içerisinde görebilirler. İlanen duyurulur” ifadeleri yer aldı.

SOSYAL DONATI ALANLARI

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan duyurudan yer alan açıklamalar, imar tadilatları konusunda yapılan eleştirilerin artmasına neden oldu. Belediyelere ait alanların kamunun ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması gerektiğini belirten STK temsilcileri, belediyelere gelir elde edilmesi amacıyla yapılan imar tadilatlarının uzun vadede kentin sosyal donatı alanlarında mahrum kalmasına neden olabileceğini belirttiler.

İHALE YOLUYLA SATILIYOR

Söz konusu değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep 12.Dönem Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Belediye Meclislerinde yapılan imar tadilatlarının denetlenmesi konusunu gündeme taşımıştı. Ovayolu, “Son yıllarda gerek şehir içerisinde gerek yeni yerleşim alanlarında bulunan yeni LPG istasyonlarının satışı belediyeler tarafından yapılıyor. Bunları şu anda Belediyelerin İmar Komisyonlarında alanları LPG istasyonu olarak gösterip ihaleye çıkıyorlar. İbrahimli 2 Bölgesi’nde olsun yeni imar alanlarında bulunan LPG istasyonları şahısların değil, belediyelere ait mülklerden oluşuyor. Belediye İmar Komisyonlarında akaryakıt istasyonuna dönüştürülen alanlar ihale yoluyla satılıyor. Belediyelere bu anlamda baskı yapılması gerekiyor.”

“ÖNLEMLER ARTIRILMALI”

Kent merkezinde bulunan LPG istasyonlarının durumuna değinen Ovayolu, “Kent merkezinde bulunan akaryakıt istasyonları, uzun yıllardan beri bulunan istasyonlar. Akaryakıt İstasyonları ile ilgili ruhsatlar, 5,10,20 yıl olarak veriliyor ve imar planlarına akaryakıt istasyonu olarak işleniyorlar. EPDK lisanslı olan LPG istasyonlarının kazanılmış bir hakları var o nedenle kent merkezinde kalan istasyonlara yaptırım yapılması söz konusu değil. Önümüzdeki süreçte halkın yoğun şekilde yaşadığı alanlarda bulunan yerlerde, akaryakıt istasyonlarında kontrol mekanizması artırılarak, daha sıkı denetimler ve güvenlik önlemleri alınabilir” açıklamalarında bulundu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.