Hava Durumu

Çözüm, yerli üretim…

Döviz kurunda yaşanan dalgalanma inşaat sektöründe sıkıntılara neden oluyor. Sektörde maliyetler artarken, kurdaki dalgalanma nedeniyle yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, bu konuda beklemek durumunda kalıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat maliyetlerinde fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini ifade ederek, fiyat istikrarının yerli ürün kullanımıyla sağlanacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2019 20:51
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2019 21:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Çözüm, yerli üretim…

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ilişkin açıklamalarda bulundu. Çeliktürk, “Döviz kurunda meydana gelen dalgalanma yatırımcıların hevesini kırıyor. Döviz kurundaki dalgalanma piyasada bir güvensizlik oluşturuyor. Fiyat istikrarı noktasında dövizin bu kadar dalgalanması fiyatları etkiliyor. Sektörde fiyat istikrarı sağlanamıyor. Döviz artınca fiyatlar artıyor ancak döviz kuru düştüğü zaman aynı oranda maliyetlerde düşüş olmuyor.”

FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMALI

Malzeme konusunda maliyetlerde ciddi bir yükseliş yaşandığını kaydeden Çeliktürk, “Dövizdeki artış özellikle malzeme sektörünü oldukça etkiliyor. İnşaat sektörünün temeli olan malzeme sektörü bu artışlardan nasibini alıyor. O nedenle dövizin bu alanda sabit ve istikrarlı şekilde durması gerekiyor. Fiyat konusunda istikrar olmadığı için sektörde sıkıntı yaşanıyor.”

ÇÖZÜM YERLİ ÜRETİM

Çözümün yerli üretim olduğunu ifade eden Çeliktürk, “Her platformda yüzde yüz yerli ürün kullanımına dönmemiz gerekiyor. İthal ürün kullandığımız zaman kur artışlarından olumsuz etkileniyoruz. Kamu kurumları tarafından açılan ihalelerde ithal ürün kullanımı şartnamelerde yer alıyor. Bu noktada yerli ürüne dönmemiz gerekiyor. Böyle olması halinde dolardaki artış, sektörü bu denli etkilemeyecektir. İnşaat maliyetlerini de çok fazla etkilemez. Demir maliyetlerinde yerli üretime geçsek bile artışlar etkilemeyecek.”

YEREL MÜTEAHHİTLER ELİYLE YAPILMALI

Gaziantep’te arsa fiyatlarının yüksek olduğunu kaydeden Çeliktürk, “Gaziantep’te arsa maliyetleri yüksek, inşaat yapımında maliyetler yükseliyor. Ciddi oranda fiyatlarda artış yaşandı. Arsa ihalelerinde belediyelerin fiyatları da aynı şekilde yükseliyor. Biz her zaman toplu konutların yapımında yerel müteahhitlerin etkili olmaları gerektiğini savunuyoruz. Dışarıdan TOKİ müteahhitlerinin gelip çalışması halinde Gaziantep ekonomisine bir katkısı olmuyor. Malzeme alımları, işçiler her şey dışarıdan geliyor. Bunların tamamının yerelde yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının da yerel müteahhitler eliyle yapılması gerekiyor. Bu tür dönüşümlerin devlet eliyle yapılması güç olacaktır. İhale mevzuatı da kurumları engelliyor. Yerel firmalara bu noktada destek verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.