Hava Durumu

“Çözüm, Meslek Yasası”

Çağdaş Demokrat Mimarlar Grubu Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel ve yönetim kurulu üyesi adayları, basın mensupları ile bir araya geldiler. Mimarlar Odası seçimleri ve mesleki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan Çağdaş Demokrat Mimarlar Grubu Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel, sorunların çözümü için Meslek Yasası’nın gerekli olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2020 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2020 20:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Çözüm, Meslek Yasası”

 

Çağdaş Demokrat Mimarlar Grubu Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel ve yönetim kurulu üyesi adayları, basın mensupları ile bir araya geldiler. Mimarlar Odası seçimleri ve mesleki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan Çağdaş Demokrat Mimarlar Grubu Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel, sorunların çözümü için Meslek Yasası’nın gerekli olduğunu söyledi.

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde 15-16 Şubat tarihileri arasında yapılacak olan 16.Olağan Genel Kurul öncesi, Başkan adayları çalışmalarını sürdürüyor.  Çağdaş Demokrat Mimarlar Grubu Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel ve yönetim kurulu üyesi adayları, basın mensupları ile bir araya geldiler. Mimarlar Odası seçimleri ve mesleki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan Çağdaş Demokrat Mimarlar Grubu Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel, sorunlarının çözümü için Meslek Yasası’nın gerekli olduğunu söyledi. Tezel, “Bugüne kadar olduğu gibi, bu kentin yetiştirdiği duyarlı mimarlar olarak hem mesleğimizin hem de meslektaşlarımızın sorunlarının çözümü ve daha önemlisi ‘Daha Yaşanabilir Bir Gaziantep Mücadelesi’ için hizmet etmek üzere 16. Dönem Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığına adayım. Bu önemli vazifeyi 14 kişilik güçlü bir ekip ile başaracağız. Ekibimiz; Ali Mert Özsoy, M. Yezdan Güldeş, İlker Nedim Çakar, Ceren Uğurluer, Selim Sancılı, Ali Sina Açıkkol, B. Burcu Beyhan, Hüseyin Polat, Pervin Bilbay, Hilmi Bilge, Ezgi Kalfe Şahin, Serdar Sayğıdar, Gülşen Özkes’den oluşmaktadır.”

MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULMAK İÇİN ÇALIŞTIK

“TMMOB Kanununun verdiği yetki ile kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olan Mimarlar Odasının 65. Yılını tamamladık. Kurulduğu günden bu yana pek çok değer yetiştiren, toplumun, kültürel, kentsel ve doğal zenginlikleri yanında yer alan Mimarlar Odasının köklü birikimini geleceğe taşımak tüm mimarların görevidir. Geride bıraktığımız yıllarda yaşanan ekonomik sorunlar, üst üste yapılan seçimler tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi sektörümüzün de zorluklar yaşamasına neden olmuştur. 14. ve 15. Dönemlerde Sekreter Üye olarak görev aldığım, H. Özgür Girişken Başkanımızın önderliğinde, çok sayıda mesleki ve sosyal etkinlikler yaptık ve sorunlara çare bulmak üzere çalıştık.   Her geçen gün artan sayımız ile özellikle genç meslektaşlarımızın yaşamış olduğu sorunları yakından takip ettik. Yıllardan beri çalışan, proje üreten meslektaşlarımızın sorunlarının da farkındayız. Hepsinden önemlisi ücretli çalışan mimarların sorunlarını da yakından takip ediyor, biliyoruz.”

MESLEK YASASI ŞART!

“Haksız Rekabetin önlenmesi ve bütün bu sorunların çözümünün kolaylaşması Mimarlık Meslek Yasası’nın çıkması ile olacaktır. Bu yasanın çıkması ve problemlerimiz ile ilgili çözümlerimiz için etik kurallar doğrultusunda ‘Dayanışma’ içerisinde Meslektaşlarımız ile birlikte mücadele etmek zorundayız. 16.Dönemde Çağdaş Demokrat Mimarlar olarak, Meslek Yasası’nın çıkması konusundaki çabalarımızı artıracağız. Sorun sadece Mimarların sorunu değildir, bu işin çözümü ancak diğer disiplinler ile ele alınırsa sağlanabilir.”

SORUNLARIN ÜSTESİNDEN ORTAK AKIL İLE GELECEĞİZ

“Sektörümüzde birlikte çalıştığımız paydaşlarımızla ‘Ortak Akıl’ ile problemlerin üstesinden geleceğiz. Bu ‘Ortak Akıl’ ve ‘İş birliği’ ihtiyacını geçen hafta teknik bir heyet olarak ziyaret ettiğimiz Elazığ’da çok acı bir biçimde gözlemledik.  Deprem Türkiye’nin çözüm bekleyen çok önemli bir gerçeğidir. Yapı Denetim sistemine tabi yeni binalarda dahi maalesef ağır hasarlar gördük. Bu da sektörün başka bir birleşeni olan Yapı Denetim sisteminde de önemli sorunlar olduğunun bir işaretidir. Sağlıklı Bir Yapı Çevresi ve Kamu yararı için çalışan biz mimarlar bu Kent mücadelesinde daha etkin ve aktif rol almak zorundayız. Bizi bu mücadelenin dışına itmeye çalışan bir sisteme karşı olduğumuzu da belirtmek isteriz. Yapı denetimlerinde, YDK’lar yanında TMMOB bileşeni Meslek Odaları etkin şekilde rol almalıdır. Deprem güvenliği olan, nitelikli ve sağlıklı yapılar elde edilerek, tüm halkımız bundan yararlanırken; Mesleğin işsizlik sorununun çözümüne de bu şekilde daha çok sayıda Mimar ve Mühendis denetimlerde görev alacağından katkı sağlanacaktır. Ben ve ekip arkadaşlarım nitelikli mimarlığın toplumla buluşması, mesleki haklarımızı konuşmak için Meslek Yasası konusunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz.”

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ GÜÇLÜ BİR MİMARLAR ODASI’NDAN GEÇİYOR

“Son dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapmış olduğu düzenlemelerle, sorunların farkında olduğunu gösteriyor. Gerek yapı denetim sistemi, gerek müteahhitlik yasalarında yaptığı düzenlemelerle bir arayış içerisinde olduğunu fark ediyor ve takdirle karşılıyoruz. Ancak bu düzenlemeler mimar ve mühendislerin katkısıyla daha doğru bir çözüme ulaşacaktır. Mimarlar Odası’ndaki gerek iş arayan mimarlarımızın, gerek çalışan mimarlarımızın, gerekse de serbest çalışan mimarlarımızın sorunlarının çözümü Güçlü Bir Mimarlar Odası yapısından geçiyor. Ancak öncelikle sorunun boyutlarını tespit etmemiz gerekiyor. Sektördeki iş olanaklarının yarının altına düştüğü, haksız rekabetin inanılmaz boyutlara ulaştığı, son 4 yılda mimar sayısının neredeyse 2 katına çıktığı şartlarda mesleki sorunlar yaşıyoruz.

“MESLEKTAŞLARIMIZ İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

“Tüm meslektaşlarımızla el ele, gönül gönüle birlikte çalışacağız ve kendi mesleki konularımızın yanında kamu sorunlarının da çözümüne katkı sağlayacağız. Yönetim kurulumuz, özellikle kamusal yapıların mimari projelerinin yerel yarışmalar ile elde edilmesi konusunda çalışma yapacaktır. Böylece genç meslektaşlarımızın kendilerini gösterebilmeleri için fırsat yaratılacaktır. Güçlü ve nitelikli bir meslek ortamı için 15. Dönemde ilk tohumlarını ektiğimiz “Tasarım ve Mimarlık Kooperatifleri” projemizi hayata geçirebilmek, kaynak ve ortam sağlamak adına yerel yönetimlerle istişarelerde bulunarak ve bu projenin hayata geçmesi için yoğun çaba harcayacağız. Daha katılımcı bir yönetim anlayışı içerisinde Danışma Kurulu toplantılarımızı düzenli olarak yaparak üyelerimizin oda kararlarında söz sahibi olmalarını sağlayacağız. Başarabilmemiz, meslektaşlarımızın odayı sahiplenmelerine; Biz yöneticilerin başarabilmesi de onların görüşlerine vereceğimiz değere bağlıdır. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da meslek sorunlarının çözümü için çalışmalarımız artarak devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

E.YILDIRIM

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.