Hava Durumu

Covid-19, sağlık sektörünü vurdu!

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Salgınına karşı çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde de etkisi her geçen gün artan salgına karşın çalışmalar devam ederken, sağlık sektöründe ödemelerin zamanında yapılmaması nedeniyle medikal ve tıbbi cihaz üreten firmalarının zor durumda olduğu ve kamu hastanelerinin borç içerisinde bulundukları ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2020 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2020 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Covid-19, sağlık sektörünü vurdu!

Covid-19 Salgını, sağlığı olduğu kadar sosyal ve ekonomik yaşamı da olumsuz etkiledi. Salgın nedeniyle sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalara yapılması gereken ödemelerin uzun sürelere yayıldığı, firmaların zor durumda oldukları CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya tarafından dile getirilmişti.

“HASTANELER DAR BOĞAZA GİRECEK”

Açıklamalarda bulunan Yılmazkaya, “Kamu ve üniversite hastanelerine, tıbbi cihaz ve protez gibi birçok ürün gamını sağlayan özel sektör firmaları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında bu hizmeti yürütmektedir. Üniversite hastanelerine verilen malların geri ödeme tarihleri 13 ay içerisinde olması gerekirken, 36 ayı aşan belirsiz sürelere uzamakta, kamu hastanelerine verilen malların ödemeleri 120-200 gün aralığında yapılması gerekirken, 400 günü aşan belirsiz sürelere uzamakta” diyen Yılmazka, böyle devam ederse; “9800 kayıtlı üyesi, 100 binden fazla çalışanı bulunan tıbbi cihaz tedarik sektörünün sıkıntıya girmesi demek, birçok insanın işsiz kalması, tedarik zincirinin aksaması ve de kamu ve üniversite hastanelerinin tıbbi malzeme darboğazına girmesi anlamına gelmektedir.”

“TAHSİLATLAR ZAMANINDA YAPILAMIYOR”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da sektörün sorunlarını gündeme getirdi. Pandemi döneminde büyük bir sorumluluk alan sağlık sektörünün zor bir süreçten geçtiğini ve yaşanan sorunlara ivedi bir şekilde çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Başkan Yıldırım, “Ticarette en önemli problem nakit akışının bozulmasıdır. Bu problemin en temel nedeni de tahsilatların zamanında yapılamamasıdır. Pandemi döneminde stratejik önemini çok net anladığımız sağlık sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizden aldığımız geri dönüşler gösteriyor ki; sektörün ciddi bir nakit akışı problemi bulunmakta.”

“SORUNLAR DERİNLEŞİYOR”

Firmaların kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklarını tahsilde büyük problem yaşadıklarını söyleyen Yıldırım, "Firmalarımız, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereğince 120 ila 200 gün arasında değişen sürelerde ödemelerini alması gerekirken ne yazık ki bu süre 400 günü aşmaktadır. Pandemi ile birlikte bu sorun giderek derinleşiyor. Sektörün kendisini geliştirerek yerli ve milli üretim noktasında pandemiyi bir fırsata çevirebilecekken, enerjilerini tahsilat problemleri ile mücadeleye harcamamaları gerektiğini düşünüyoruz. Sürdürülebilirliğin sağlanması bakımından firmalarımızdaki nakit akışlarının aksatılmaması büyük önem arz etmektedir. Kabul edilmesi mümkün olmayan bu durumun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekmektedir” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.