Hava Durumu

Çocuklarınızı yargılamayın

Uzman Klinik Psikolog Pınar Tümbaş, ailelere önerilerde bulundu. Tümbaş, çocukların başarılı olduğu dersler kadar başarısız olabileceği derslerde olduğunu, çocukların yalnızca başarısız olduğu derslerle yargılanmaması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2019 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2019 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Çocuklarınızı yargılamayın

Uzman Klinik Psikolog Pınar Tümbaş, ailelere önerilerde bulundu. Tümbaş, çocukların başarılı olduğu dersler kadar başarısız olabileceği derslerde olduğunu, çocukların yalnızca başarısız olduğu derslerle yargılanmaması gerektiğini söyledi.

Uzman Klinik Psikolog Pınar Tümbaş, karne alan öğrencilere ve ailelere önerilerde bulundu. Tümbaş, “Okulların tatile girmesiyle gündeme gelen konulardan biri çocukların karneleridir. Karne okul tarafından aileye yol gösteren bir rehberdir. Karne çocukların başarısının tek göstergesi değildir. Aileler için çocukların okul hayatı ve notların takibini kolaylaştırırken çocuğun başarılı olduğu ya da desteğe ihtiyacı olduğu alanlar belirlenir. Karneler bir övünç ya da utanç kaynağı değildir. Ailenin karneye yüklediği anlam çocukta kaygı oluşturabilir. Karnesindeki düşük notlardan dolayı eleştiren, suçlanan, aşağılanan ve cezalandırılan çocuklar karneyi kendi değerinin bir göstergesi olarak görmeye başlar ve üzülür. Tam tersi yüksek notları övülen ve ödüllendirilen çocuk kendini değerli hisseder. Çocuğunuzun düşük notları ile birlikte yüksek notları da olabilir yüksek notları da övmeyi unutmayın.

Çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

1.Düşük notları için çocuğunuzu cesaretlendirmelisiniz.

2.Çocuğa gösterilen ilgi ve sevgi karneye bağlı olmamalıdır. Çocuk her koşulda sevildiğini bilmelidir.

3.İyi notlar göz ardı edilip sürekli düşük notlar gündemde olmamalıdır.

4.Her çocuk biriciktir. Çocuğunuzun karnesini diğer (komşu, kuzen, arkadaş vs.) çocukların karnesiyle kıyaslamayın.

5.Karneden dolayı sözel ve fiziksel şiddet uygulamamalısınız. Çocuğun özgüveni, benlik saygısı ve motivasyonu düşer.

6.‘Başarısız tembel bir çocuksun’ gibi cümleler yerine ‘eksiklerini tamamlayabilirsin bende sana destek olacağım’ gibi ifadeler kullanmalısınız.

7.Maddi değeri yüksek hediyeler alarak, başarının tek sonucu hediye kazanmak algısı yaratmamalısınız.

8.Bazı çocuklar çalışmasına rağmen notlar düşük olmaktadır. Düşük notların altında yatan sebepleri araştırılmalı ve ortadan kaldırılmalıdır.

10.Çocuğun yeteneğinin ve kapasitesinin farkında olunmalı, kapasite ve yeteneklerine uygun  hedefler belirlenmelidir. Başarının çocuğun olumlu duygularına ve kendine güvenmesine bağlı olduğunu unutmamalısınız.

11.Çocuklarınızı tatilde kitap okumaya yönlendiriniz.

12.Tatilde çocuğunuzun dinlenmesi ve eğlenmesi gerektiğini unutmamalısınız.

13.Çocuğunuzun teknoloji ve internet kullanımını sınırsızlaştırmamaya özen gösterin. Teknoloji ile vakit geçirirken mutlaka kontrol edin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.