Hava Durumu

“Çocuklar mağdur ediliyor”

Gaziantep’te bir kez daha icralık çocuk skandalı yaşandı. Yaşanan olayda icra memurları yoluyla anneye teslim edilen çocuğun çığlıkları, icralık çocuk uygulamasının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2019 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2019 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Çocuklar mağdur ediliyor”

Şehitkamil ilçesi Değirmiçem Mahallesi’nde oturan Muhammed Zeki Bozgeyik, 2 yıldır ayrı yaşadığı öğretmen İpek Kıvrım’dan 8 ay önce boşandı. Boşanma davasının ardından mahkeme, çocuğun velayetini baba Muhammed Zeki’ye verdi. Kızı Deniz ile görüşemediği için 3. Aile Mahkemesine dava açan anne, kızının icra yoluyla babasından alınmasını istedi. Bugün Muhammed Zeki Bozgeyik’in oturduğu eve gelen polis ve icra ekipleri, pedagog eşliğinde Deniz’i almak için uzun süre uğraştı.

İCRALIK ÇOCUK UYGULAMASI SÜRÜYOR

Küçük kızın icra memurları yoluyla alınarak annesine teslim edilmesi, icralık çocuk skandalını bir kez daha gündeme taşıdı. Daha önce Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yanlış uygulamaya son verecek yasal bir çalışma yürüttüklerini açıklamıştı. Bakan Gül’ün açıklamalarının ardından konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığı gözlenirken, icralık çocukların yaşadıkları sorunlar halen devam ediyor. Konuya ilişkin olarak Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ve Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Ahu Şahan, gazetemize açıklamalarda bulundu.

“DÜZENLEME SÖZDE KALDI”

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Çocukların icra yoluyla ailelerine teslime dilmesi konusu yıllardan beri gündemde yer alıyor ancak uzun yıllardan bu yana herhangi bir düzenleme yapılmadı. Yetkililer aynı açıklamalarda bulunuyorlar ancak herhangi bir uygulama yok. Yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Çocukların teslimi ile ilgili konunun icra memurları aracılığıyla mal teslim edilir gibi yapılması doğru bir uygulama değil. Her ne kadar psikolog nezaretinde yapılıyor olsa da çağa ve topluma yakışmayan bir uygulamadır. Ne yazık ki basına yansıyan bu görüntüler oluyor. Bu noktada çocuklarla ilgili olarak ilgili ekiplerin oluşturulması, evden değil bir merkezde çocuk ile anne babanın görüştürülmesi sağlanmalı. Bununla ilgili de bir düzenleme düşünülüyordu.”

“ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

“Boşanma sonrasında anne-babanın uzlaşmaz tavırları, ne yazık ki bu tür durumların ortaya çıkmasına neden oluyor. Çocuğunu görmek isteyen anne-baba, belirli bir miktar para yatırıyor. Çocukların ailelere teslim edilmesi sırasında para yatırılması, çocukların mal gibi görülmesi ciddi sıkıntı. Tüm konularda düzenleme yapılması ile bu tür sıkıntıların ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Ciddi anlamda konunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Olaylar basına yansıyor, siyasiler tepki veriyor sonrasında ise konu gündemden kalkıyor. Bizlerin bu konunun üzerine gitmemiz, çözüm üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK GÖREV ANNE-BABAYA DÜŞÜYOR

Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi Ahu Şahan, “İcra Yoluyla çocuk alınmasının önüne geçilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Çocukların alımı sırasında İcra memurlarının yerine çocuk büro ekiplerinin görevlendirilmesi ile ilgili bir değişiklik yapılabilir. İcra işlemi sırasında pedagog bulunması gerekiyor, en başta ise anne ve babanın uzlaşması gerekiyor. Anne-baba arasında herhangi bir sorun olmaması durumunda bu tür olumsuz olaylar yaşanmayacaktır. Burada anne ve babaya büyük görev düşüyor, çocuklarını bu duruma düşürmemeleri gerekiyor. Çocuklar ne yazık ki mağdur ediliyor” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.