Hava Durumu

Çiftçi maliyetlere yetişemiyor

Türkiye genelinde her geçen gün artış gösteren maliyetler, çiftçileri olumsuz etkiliyor. Yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren maliyetlerin etkilediği çiftçiler, üretim yapmakta güçlük çektiklerini belirtiyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2019 19:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2019 20:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Çiftçi maliyetlere yetişemiyor

Gaziantep’te bulunan Ziraat Odası temsilcileri, çiftçilerin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundular. Çiftçilerin en büyük maliyetinin mazot olduğunu belirten yetkililer, “Çiftçilere ÖTV’siz mazot verilmesi gerekiyor. Mazot bizlerin en büyük gider kalemini oluşturuyor. Mazotta indirim olmuş bizlere çok bir etkisi olmuyor. Çiftçilere verilen destekleri önemsiyoruz ancak çiftçilerin üretmesi gerekiyor. Çiftçilerin üretmesi ile üretimde yaşanan sorunlar da çiftçilerin yaşadığı sorunlarda ortada kalkacaktır.”

ÜRETİM AZALIYOR

 “Mazot pahalı, gübre pahalı,  elektrik pahalı, çiftçi bu kadar pahalılığın içerisinde üretim yapamaz hale geldi. Maliyetlerin aşağıya çekilerek, üretimin artırılması gerekiyor. Bu yıl buğdayda da rekolte az gerçekleşti. Bu maliyetlerle üretim yapamıyoruz, giderek üretimimiz azalıyor. Tarım ülkesi olan bir ülke olarak dışarında tarım ürünü almamız çok yanlış. Önemli olan çiftçileri üretime yönlendirerek üretimi artırmaktır. Çiftçiler üretmezse, tarım ürünlerini ithal eden bir ülke olmaya devam edeceğiz.”

MALİYETLERİN AZALMASI ÜRETİMİ OLUMLU ETKİLEYECEK

“Maliyetler yüksek olduğu için fiyatlar artıyor. Artan maliyetler birbirini etkiliyor, yalnızca çiftçiye değil esnafa, hayvancıya, tüccara da yansıyor. Çiftçilerin maliyetleri düşürülür, üretim artarsa bu herkese yansıyacaktır. Maliyetlerin azalması üretimi olumlu etkileyecektir” ifadelerine yer verdiler.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.