Hava Durumu

CHP 25 gün sonra konuştu

CHP Şahinbey yönetimi ve meclis üyeleri Korkut Küçükcan'ın kaza sonrası ölümü ile ilgili sessiz kalmakla eleştiriliyordu. Sosyal medyada artan eleştiriler üzerine, kazadan 25 gün sonra CHP yöneticileri kazayı gündeme getiren basın toplantısı düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2019 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2019 21:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
CHP 25 gün sonra konuştu

CHP Şahinbey yönetimi ve meclis üyeleri Korkut Küçükcan'ın kaza sonrası ölümü ile ilgili sessiz kalmakla eleştiriliyordu. Sosyal medyada artan eleştiriler üzerine, kazadan 25 gün sonra CHP yöneticileri kazayı gündeme getiren basın toplantısı düzenledi

CHP Şahinbey İlçe Başkanlığında Akkent Camiinde meydana gelen iskele kazası ve iş kazalarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Akkent Camiinde meydana gelen kazanın ardından CHP İl ve İlçe örgütlerinin sessizliği, Şahinbey Belediye Meclis üyelerinin Belediye Meclis Toplantısındaki kısa açıklamaları konuşuldu.

Yapımı Şahinbey Belediyesi tarafından sürdürülen Akkent Camii’nde meydana gelen iskele kazasında inşaat mühendisi Korkut Küçükcan yaşamını yitirmiş, cami inşaatı ile ilgili ortaya atılan iddialar Gaziantep’te tartışma konusu olmuştu. Yaşanan elim olayın ardında STK’lar, siyasi partilerden açıklamalar yapılırken, CHP Gaziantep İl ve İlçe Başkanlıklarının, meclis üyelerinin sessizliği kentte tartışma konusu olmuştu. Son olarak geçtiğimiz hafta gerçekleşen Şahinbey Belediye Meclisi Aralık ayı Birleşim Toplantısında Akkent Camii kazası ile ilgili CHP grubunun kısa açıklamaları tartışma konusu olmuştu. CHP’ye yönelik yapılan eleştirilerin ardından CHP Şahinbey İlçe Başkanlığında İlçe Başkanı Zeki Gürsel ve Meclis üyelerinin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

2017 YILINDAN BU YANA GÜNDEMİMİZDE

CHP Şahinbey İlçe Başkanı Zeki Gürsel, “14 Kasım tarihinde Akkent Mahallesi’nde bir cami inşaatında elim kaza meydana geldi. Konuyla ilgili olarak sosyal medyada ve yerel medyada partimizin bu olaylara sessiz kaldığına yönelik eleştiriler yer aldı. Biz bu olaylara sessiz kalmadık,  yaşanan elim bir facia vardı. Korkut Küçükcan’a olan saygımızdan acıların hafiflemesi için bekledik. Cami inşaatı 2012 yılında Ahmet Selim Ener’in yönetim kurulu başkanı olduğu Edacan İnşaata ihale edilmiş. 2017 yılında bu inşaatı bıraktı. 2017 yılında CHP Meclis Grubu olarak bununla ilgili soru önergesi verdik. Sözlü olarak Şahinbey Belediyesi’nde bu konuyu dile getirdik. Bu konu sürekli olarak gündemimizdeydi ve takip ediyorduk. Ancak sorularımıza yeterli cevap alamadık. 14 Kasımda olayın yaşanmasının ardından meclis üyelerimiz ile birlikte olay yerine gittik. Arama çalışmalarını takip ettik. Yetersiz, basiretsiz bir kurtarma çalışması vardı. AFAD Ekiplerinin yapmış olduğu çalışmaların yetersiz olduğu görüldü. Arama çalışmalarında yaşanan sorunların sorgulanması gerekiyor.”

GEREKLİ CEZA VERİLMELİ

Sözlerini sürdüren Gürsel, “Cami inşaatının bulunduğu alan daha önce yoldu. Cami inşaatı nedeniyle yol kapatıldı, yan yollardan ulaşım sağlandı. Dünyanın hiçbir yerinde ana arter kesilerek, alternatif güzergah oluşturulmaz. O yolun yeniden açılmasını istiyoruz. Konuyla ilgili meclis üyelerimiz önerge verecekler. Simgesel inşaatların yapımı konusunda tüm kurumların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Orada bulunan cami inşaatı artık, “Küçükcan’ın hayatını kaybettiği cami” olarak anılacak. Bu olayda sorumluluğu olan herkesin gerekli cezayı alması gerekiyor.”

HATALAR YAPILDI

Şahinbey Belediyesi’nin sorumluğu olduğunu belirten Gürsel, “Edacan İnşaatın camii inşaatını yarım bırakmasının ardından orada bulunan ahşap iskelenin sökülmesi gerekiyordu. Yapılışı hata, raporlarda böyle bir iskelenin olmaması gerektiği belirtiliyor. İnşaat başından itibaren hatalı, devamında da hatalar yapıldı.”

26 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

“Türkiye’de, Gaziantep’te 10 aylık dönemde 26 işçi hayatını kaybetti. CHP Grubu olarak tüm işçi ölümleri takibimiz bulunuyor. Bunlarla alakalı ne yapılması gerektiği konusunda yetkilileri uyarmaya devam edeceğiz. TMMOB tarafından hazırlanan raporda tüm bilgiler bulunuyor. Olay yargıya intikal etti. Biz de bu olayı takip ediyoruz. İşçi ölümlerinin sorumluluğu varsa gerekli cezai işlemin uygulanmasını talep ediyoruz. CHP olarak bu olayların takipçisi olacağız.”

OLAY YARGIYA İNTİKAL ETTİ

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Hasan Türk, “Oranın planında sorun var, o bölge cami alanı değildi. Cami ile ilgili yorum yaptığımız zaman CHP’liler Camiye karşı algısı yaratılıyor. İhtiyaç olması halinde gerekli olan yapılmalıdır. İktidar partisinde bulunan meclis üyeleri de bundan rahatsız ancak konuşamıyorlar. Burasının ruhsatı yok, yapı denetimi yok. Haliyle sigortalı işçi yok, sigorta dosyası bulunmuyor. Bu noktada Şahinbey Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valisi, Gaziantep eski Valisi bu olayda suçludur. Yaşanan olay tüm dikkatleri bu yöne çekti. Bu inşaatı yapan kişi nerede? Geçmiş zamanda o firmaya ne gibi imkanlar sunuldu, o caminin yeri neden yarım bırakıldı? Kaza yaşandı, tedbir sorunu var. Orada tahta iskelenin kullanılmaması gerekiyordu. Küçükcan ailesinin de bu konuda açıklamada bulunması gerekiyor. Olay yargıya intikal etti, yapılan yorumlar yargı kararlarının önüne geçilmesine neden olabilir. Burası ile ilgili müfettişlerin görevlendirildiğini öğrendim. Bu inşaata başlayan firma başta olmak üzere tüm yetkililer ile ilgili gerekli işlem yapılacağına inanıyorum.”

CAMİ TADİLATI SONRADAN EKLENDİ

Soruları yanıtlayan Türk, “Biz elimizde bilgiler oluşması açısından Grup kararı aldık. Belgesiz olarak konuşmak istedik. 2017 yılında bu konuyu sorduk, yapı ruhsatı yok. Camilerle ilgili konuşma yaptığımız zaman, ‘CHP camilere karşı’ algısı oluşuyor. Aynı bölgede birçok cami var. bu konu sadece Şahinbey’in değil, Büyükşehir Belediyesi’nin de sorunudur. Oradaki planı değiştiren Büyükşehir Belediyesidir. O dönemde yolla ilgili itirazda bulunduk, çalışma yaptık. Cami daha sonra plan tadilatı ile eklendi. Cami, 2011 yılının sonunda yapılan plan tadilatı ile eklendi. Yola ilişkin itirazlar yapıldı.”

ELEŞTİRİLERE YANIT GELDİ

Şahinbey Belediye Meclisi üyesi Yılmaz Kireç, “2017 yılında biz bu konuyu gündeme getirdik. Caminin kaçak olduğunu, ruhsat olmadığını, camide çalışan insanların sigortasız çalıştığını dile getirdik. Olay gerçekleşmeden önce biz bu hususlar gündeme getirdik ve sorduk. Belediye meclis toplantılarında plan tadilatları yapılıyor, içerisinde konut, ticaret ve cami alanları yer alıyor. İtiraz ettiğimiz zaman cami alanına itiraz ediliyor algısı oluşuyor. Millet Bahçesi Projesi’nde devasa bir cami yapılması öngörülüyor. Biz buna itiraz ettik. 136 metre kubbe yüksekliği olan bir cami öngörülüyor. 163 metre yüksekliğinde minare yapılması öngörülüyor. Deprem anında toplanma alanı olan yere 136 metre yüksekliğinde cami yapıyorsunuz. İnsanlar oraya toplanacak. 2017 yılından bu yana konuları da dile getirdik” şeklinde konuştu.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.