Hava Durumu

Cezalar emekçilere mi yazılıyor?

TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergeye ilişkin açıklamalarda bulunan Toğrul, “Gaziantep Valisi Davut Gül, Türkiye'de covid-19) tedbirleri kapsamında kesilen cezaların yarısının (92 bin 714) Gaziantep'te kesildiğini duyurdu. Bu cezalardan kaçı işçilerin sağlığını tehlikeye atan patronlara yazıldı? Yoksa bu cezalar sadece emekçi ve yoksullara mı yazılıyor?” diye sordu.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2020 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2020 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Cezalar emekçilere mi yazılıyor?

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Toğrul, “Türkiye’de Covid-19 salgınıyla ilgili resmi açıklamalara göre genel seyir aşağı yönlü hareket ediyorsa da Gaziantep’teki durumu ülke genelinden farklı olarak yukarı yönlü bir seyir izliyor. Evde kal çağrılarına rağmen hiçbir önlem alınmadan kar hırsından kaynaklı sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dahi üretimin devam etmesinden dolayı Gaziantep’teki vaka sayısının artığını düşünüyoruz. Fabrikalar ve inşaat sektörü çalışmaya tam gaz devam ettikleri için en büyük risk grubunu çalışan emekçiler oluşturmaktadır. OSB’deki fabrikalarda Covid-19 salgınına yakalanan işçilerin olduğu kamuoyuna sıklıkla yansımaktadır. Hatta bu işçilerden birisi hayatını kaybetmişti.

Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde Valilikten özel izin alarak acil ve zorunlu olmayan halı, iplik, çuval, kontrplak, ayakkabı gibi ürünler üreten pek çok fabrika üretime devam ediyor. Bu fabrikalardan birisi olan Koza Halı, resmi tatil olan sokağa çıkma yasağının olduğu pazar günü işçileri mesaiye kalmaya zorladığı, mesaiye kalmak istemeyen işçileri ise işten çıkarmakla tehdit ettiği basına yansımıştı. Daha sonra ise işçileri resmi olarak çıkartamadıkları için istifa ettirmeye çalışmışlar. Ayrıca Gaziantep DİSK’E gelen ihbarlara göre, işçilerin salgın döneminde çalışırken başlarına bir şey gelmeleri halinde sorumluluğun işçilere ait olduğuna dair kâğıtların imzalatıldığı belirtiliyor. Yine bir başka fabrikanın ise virüs bulaşı tespit edilen personel hakkında idari işlem başlatacağı şeklinde beyanatları olmuştur.

OSB’ye yakın Sam Köyü’nde oturan ve hastaneye kaldırılan bir kişinin korona virüs testinin pozitif çıkması ve ailesinden 5 kişinin daha virüs şüphesiyle hastaneye kaldırılması üzerine mahallenin Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 14 gün süreyle karantinaya alındığı duyurulmuştu. Fakat karardan çok kısa bir süre sonra 14 gün süreli karantina kararı bir sokağın karantinaya alınması şeklinde değiştirildi.

Bu bağlamda;

1-            Salgının Türkiye’de yayıldığı günden günümüze Gaziantep’te kaç işçiye Covid-19 testi yapılmıştır? Gaziantep’te işçilere yapılan testlerden kaçı pozitif çıkmıştır?

2-            Gaziantep’te testi pozitif çıkan işçilerden kaçı yaşamını yitirmiştir? Yoğun bakımda kalan ve entübe işçi sayısı kaçtır?

3-            Gaziantep’te Covid-19 tespit edilen işletmelerde üretime neden ara verilmiyor? Her yerde pozitif vakaların olduğu alanlara yönelik karantina önlemleri alınırken fabrikalarda karantina uygulanmamasının nedeni nedir?

4-            OSB’ye yakın Sam köyünün geneline uygulanan karantina neden sadece bir sokağa indirgendi? Sam köyündeki karantinanın sadece bir sokağa indirgemesini sermayemi istedi?

5-            Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde zorunlu sektör olarak ifade edemeyeceğimiz, halı, iplik, çuval, kontrplak ve ayakkabı gibi ürünler üreten fabrikalarda işçilerin çalıştırılmasının izahatı nedir? Üretim devam etsin diye işçilerin yaşam hakkı neden ihlal ediliyor?

6-            Gaziantep’te uzun süredir hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Çarklar dönsün diye sokağa çıkma yasağı takılmadan üretime devam eden iktidarınıza yakın sermaye gruplarına neden yasak yok?

7-            İşçilere salgın döneminde başlarına bir şey gelmeleri halinde sorumluluğun işçilere ait olduğuna dair kağıtlar imzalatılmasının nedeni nedir? Yine virüs bulaşı tespit edilen personeller hakkında hangi hukuki gerekçeyle idari işlem yapılacaktır?

8-            İşverenler ve genel olarak sermaye, işçilerin salgına yakalanması durumunda sorumluluğun işçilere ait olduğuna dair kağıtlar imzalatması ve işçilere idari ceza verilmesi cesaretini nereden alıyorlar? İktidarınız döneminde sermayenin her türlü suçu işleme özgürlüğü mü var?

9-            Gaziantep Valisi Davut Gül, Türkiye'de covid-19) tedbirleri kapsamında kesilen cezaların yarısının (92 bin 714) Gaziantep'te kesildiğini duyurdu. Bu cezalardan kaçı işçilerin sağlığını tehlikeye atan patronlara yazıldı? Yoksa bu cezalar sadece emekçi ve yoksullara mı yazılıyor?” diye sordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.