Hava Durumu

“Cezalar caydırıcı olmalı”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Pazartesi Günü 81 ilde eş zamanlı olarak Gıda Denetim Seferberliği başlatıldı. Altı gün sürecek olan denetimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, “Konuya biraz daha gerçekçi bakıldığında Bakanlığın elinde bulunan yetersiz kadro ile bu işleri çok etkin yapamaz. Bu denetimlerin kampanya gibi değil, sürdürülebilir hale gelmesi gerekiyor. Cezaların caydırıcı olmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2020 19:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2020 21:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Cezalar caydırıcı olmalı”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Pazartesi Günü 81 ilde eş zamanlı olarak gıda denetimleri başlatıldı. Altı gün sürecek olan Gıda Denetim Seferberliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bilerek, kasten sağlıksız ürün üreterek kullanıma sunanlara da ciddi yaptırım söz konusu olacak ve bunların gözünün yaşına bakmıyor olacağız” açıklamasında bulundu.

“ETKİN YAPILAMAZ”

Bakan Pakdemirli’nin açıklamaları ve Gıda Denetim Seferberliğine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, “Daha önce yaptığımız açıklamalarda denetimlerin yetersizliğini ve cezaların caydırıcı olmadığını dile getirmiştik. Bakanlık bu noktaya gelmiş olması bizleri sevindirdi. Konuya biraz daha gerçekçi bakıldığında Bakanlığın elinde bulunan yetersiz kadro ile bu işleri çok etkin yapamaz. Bu denetimlerin kampanya gibi değil, sürdürülebilir hale gelmesi gerekiyor. Cezaların caydırıcı olmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu durumun kanunlarla, yasal değişikliklerle, mevzuatla, adalet ve hukuk organları ile birlikte yürütülmesi gerekiyor. Gelinen nokta olumlu ancak bu denetimlerin yeterli olup olmadığını ilerleyen süreçte göreceğiz.”

DENETİMLER YETERSİZ

Denetimlere ilişkin sözlerini sürdüren Aydın, “Denetimlerin önceden ilan edilerek, bir hafta içerisinde yapılmasını sağlıklı bulmuyoruz. Kamuoyu ve firmalar, denetimlere hazırlık yapıyorlar. Standart hallerini değil de daha düzenli hallerini görmüş oluyoruz. Bu işin denetim sıklığının bir işletmeye yılda iki ya da üç defa olacak şekilde yapılması ve bunun içinde yeterli sayıda gıda mühendisi istihdam edilmesi gerekiyor.”

BAKANLIK KADROSU YETERLİ DEĞİL

Gıda Denetimleri konusunda yasal düzenleme beklediklerini söyleyen Aydın, “Denetimlerle ilgili olarak kanun henüz değişmedi, yönetmelik ve mevzuat değişmedi. Değişen tek şey Bakanlıktan gelen talimat oldu. Sürecin sonunda genel değerlendirmelerde bulunacağız. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu denetimlerin dönemsel değil, sistematik hale gelmesi gerekiyor. Bunun için bakanlık kadrosunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Derhal yeterli sayıda insan kaynağının istihdam edilmesi, denetime yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasını, denetlenen noktalarına göre risk gruplarına göre denetimlerin düzenlenmesi gerekiyor.

İŞLETMELERDE GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMİYOR

Özel sektörde Gıda Mühendisi istihdamı zorunlu olan işletmelerde halen mühendis istihdamının olmadığını belirten Aydın, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, halen firma denetimlerinde bunların varlığını sorgulamıyorlar. Firmaların diploma kiralayarak işlem yaptıkları bilinmesine rağmen işlem yapılmıyor. Yalnızca uyarıda bulunmakla yetiniyorlar. Sıkı denetim sağlanamadığı için bu durumlar ortaya çıkıyor. Gıda güvenliği konusu artık çok önemli. Çin’de ortaya çıkan Corona Virüsü, artık savaşların biyolojik yollardan yapıldığını ortaya koydu. İşletmelerin biyolojik savaşlarda hedef haline geldiğini görüyoruz. Bu noktada Gıda Savunması oluşturulmalı. Gıda Savunması Programının artık değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

(Y.ANKAY)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.