Hava Durumu

Çalışanlar yoksullaşıyor

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin 2019 Ağustos ayı Asgari Geçim Endeksi Sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara ilişkin Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliğinden bir açıklama yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2019 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2019 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Çalışanlar yoksullaşıyor

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin 2019 Ağustos ayı Asgari Geçim Endeksi Sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara ilişkin Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliğinden bir açıklama yapıldı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin 2019 Ağustos ayı Asgari Geçim Endeksi Sonuçlarına ilişkin Kamu-Sen İl Temsilciliğinden yapılan açıklamalarda, “Yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 284 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6 bin 718 TL olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,11 oranında azaldığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 1,16 oranında artmış ve 2 bin 540 TL olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı haziran ayında 2 bin 499 TL olarak tahmin edilmiştir. Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Haziran 2019 verilerine göre günlük 50,818 TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise  bin 524 TL olmuştur.”

HARCAMALAR ARTIYOR

“Ağustos 2019 itibari ile ortalama 4 bin 14 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 37,98’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 975,04 olarak belirlenen kira gideri ise Ağustos 2019 ortalama maaşının yüzde 24,29’una denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 62,27’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 37,73’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ağustos 2019 maaşından geriye yalnızca bin 514,54 TL kalmıştır.”

BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK MÜMKÜN DEĞİL

“Zorunlu harcama kalemlerinde yaşanan artışa dikkat çekerek kamu çalışanları ve emekliler dâhil tüm dar ve sabit gelirlinin ekonomik dar boğazdalar. Bir memurun ortalama geliri 4.bin 14 TL iken ailesinin aylık ortalama en düşük harcama tutarının 6 bin 725 TL olarak hesaplandığı bir ortamda yüzde 4 ve 3’lük zamlarla kamu çalışanlarının bütçe açığını kapatmak mümkün değildir. Yaşanan toplu sözleşme rezaletinden sonra ümitlerini 2 sene daha öteleyen kamu çalışanlarının maaşları gittikçe erimektedir. 2020 yılı için %4+4, 2021 için de %3+3 zammı reva görenler yaşanan bu ekonomik gelişmeler karşısında kamu çalışanlarını bir kez daha kaybetmeye mahkûm etmişlerdir.”

MASRAFLAR NASIL KARŞILANACAK?

“Kamu çalışanları okul masraflarını ve yaklaşan kış aylarıyla birlikte artacak giderlerin nasıl karşılayacağını kara kara düşünmektedir. Ulaşım masraflarından, barınmaya zorunlu kalemlerde üst üste yapılan zamlar, eriyen maaşlarla nasıl karşılanacaktır? Yetkili sendikalar bu tablo karşısında seyirci konumuna düşmüştür. Bir ay boyunca masada hiçbir gayret sarf etmeyenleri kamu çalışanları da görmektedir” ifadeleri kullanıldı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.