Hava Durumu

Büyükşehir’de özür polemiği

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı 1.Birleşim Toplantısında CHP’li meclis üyeleri ile İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ve Büyükşehir Belediye meclis üyesi Mehmet Hamzoğlu arasında yaşanan özür polemiği damga vurdu. İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’i, İslahiye Belediyesi’ne yönelik iddialarından dolayı özür dilemeye davet etmesi gerginliğe neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2020 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2020 20:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Büyükşehir’de özür polemiği

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı 1.Birleşim Toplantısında CHP’li meclis üyeleri ile İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ve Büyükşehir Belediye meclis üyesi Mehmet Hamzoğlu arasında yaşanan özür polemiği damga vurdu. İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’i, İslahiye Belediyesi’ne yönelik iddialarından dolayı özür dilemeye davet etmesi gerginliğe neden oldu.

Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanvekili Latif Karadağ başkanlığında yapıldı. Toplantıda gündemde yer alan 55 madde görüşüldü. İlgili maddeler, oy birliği ile çeşitli komisyonlara havale edilirken, GASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan Alleben Sahil Hattı Projesi ve Yamaçtepe Yağmursuyu Projesi için Fransız Kalkınma Ajansı tarafından verilecek olan Hibe kredi için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verildi.

YÜZDE 100 HİBE KULLANDIK

Gündemin 2. maddesinde yer alan GASKİ tarafından yürütülecek projelere hibe desteğine ilişkin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, “FRITT Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler için mali yardım programı kapsamında Suriye krizinden etkilenen ülkelere fiili olarak dağıtılıyor. Bu anlamda geçtiğimiz dönem içerisinde birçok destek aldık. Alleben Sol Sahil Kolektör Hattı Projesi ve Yamaçtepe Kanalizasyon ve Yağmursuyu Projesi FRIT 2 kapsamında yüzde 100 Avrupa Birliği hibesi ile yürütülecek. Sadece KDV ödemesi yapacağız. KDV ödemesi için de Büyükşehir Belediyesi GASKİ’ye kefil olacak. Daha önceden birçok projemizde de yüzde 100 hibe kullandık” açıklamalarında bulundu. Madde oy birliği ile kabul edildi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

Gündemin 11.maddesinde yer alan, Belediyemiz tarafından Gaziantep’te 9 ilçede tarımsal faaliyetleri desteklemek, çiftçilerimize atkıda bulunmak için GAP İdaresi ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı tarafından projelendirme kapsamında finanse edilen İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricilikleri Birliği, Gaziantep Ticaret Odası, Ziraat Odaları, Moringantep Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatifi’nin ortaklaşa 9 projesinin toplam bütçesi 3 Milyon 311 Bin 364 TL olup projelerin hayata geçirilmesi için Belediyemiz bütçesinden 325 Bin 94 TL 50 Krş. katkı payı sağlanmasına ilişkin Başkan Vekili Karadağ açıklama yaptı. Karadağ, “Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Toplam 9 projenin bütçesi 3 Milyon TL’nin üzerinde. Belediyemizden 300 bin TL’nin üzerinde katkı sağlayarak 300’ün üzerindeki çiftçimize destek sağlayacağız. İslâhiye’de üzüm,       Şehitkamil’de kiraz ve birçok farklı alanda destekler sunacağız” dedi.

CHP’DEN GASKİ TEPKİSİ

Öte yandan Adıyaman Besni Suvarlı Belediyesi’nde yaşanan içme suyu sorunu ile ilgili olarak halkın içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere bölgeye Proje ve Yatırım Finansmanının GASKİ tarafından karşılanması konusu tartışma yarattı. CHP’li meclis üyeleri, öncelikle kentin sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini vurguladılar. Söz konusu madde oy çokluğu ile kabul edildi.

CHP GRUBU’NDAN SORU ÖNERGESİ

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında CHP’li meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi vakıf, derneklere kaynak aktarımı ya da yer tahsisi yapılıp yapılmadığını sordular. Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığına sunulan önergede, “Göreve geldiğiniz 2014 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi ya da Belediyeye bağlı olan iştirakler eliyle dernek, vakıflara ani ve nakdi yardımda bulunulmuş mudur? Bulunulmuş ise bu dernek ve vakıflar hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Ayni ve nakdi yardımda bulunulmuş ise bunların isimleri nedir? Yardımların miktar ve vasıfları nelerdir, bu yardımların toplam gelire oranı ne kadardır? Dernek ve vakıflara arazi, yer tahsisi ve kiralama yapılmış mıdır?” sorularını yönelttiler.

ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUM

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural toplantıda gündem dışı söz alarak, CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından İslahiye Belediyesi ile ilgili olarak meclis gündemine taşınan iddiaları Büyükşehir Gündemine taşıdı. Vural, “Geçtiğimiz hafta TBMM’de CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından gündeme taşıdığı ilçemizle ilgili konuyla ilgili açıklama yapmak istiyorum. Kamp işçilerinin mağduriyeti olduğu ve bu mağduriyetten de bizleri sorumlu tutan asılsız ifadeler kullanıldı. Biz hem ilçemizde hem de merkezde arkadaşlarımız ile uyum içerisinde çalışmak istiyoruz. Ama bu haksız yere ithamlarda bulunmak anlamına gelmez. Meclis üyesi olan avukat arkadaşımızın emeklerine karşı bilmeden asılsız ifadeler kullanılmıştır. Şahsım ve ilçem adına Özgür Özel ve İrfan Kaplan Vekilimizi, Avukatımız Mehmet Hamzaoğlu’ndan özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir zaman seçim çalışmalarında bu insanları kullanmadık, kamp çalışanlarını mitinglere getirmedik. Bunların 139 tanesi bizimle alakası bulunmayan bir konuda dava açmış, avukatlık ücreti olarak Valilikten ücret talebinde bulunmuşlar. Dava kaybedilmiş, 139 kişi haricinde olan arkadaşlar içinde 186 bin lira bedeli kendi cebimizden ödedik. Bu gayretler içerisinde 139 kişinin Özgür Özel, torpille işe girdiğini söylemiştir. Bizlerden bilgi alabilirdiniz. Bu 139 kişi işe iade davası açmış ve davayı kazandığı için göreve dönmüşlerdir. Diğer arkadaşlarımız dava açmakta geciktikleri için hak kazanamamışlardır. Dava halen devam ediyor, henüz tamamlanmadı. Gerekli bilgilere kamuoyu ile paylaşmaya hazırız. Yapılan açıklamaları esefle kınıyorum, özür dilemeye davet ediyorum.”

MECLİS GÜNDEMİNİ İLGİLENDİREN BİR KONU DEĞİL

Vural’ın açıklamalarının ardından söz alan CHP’li meclis üyeleri, “Kemal Başkan konuştu ancak özür dilenecek bir şey yok. Vekillerimiz konuştuklarının arkasındadır. Meclis gündemi ile ilgili olmayan iddianın gündeme getirilmesi doğru değil. Belediye ile ilgili konuların konuşulması gerekiyor.”

ZAN ALTINDA BIRAKILDIK

Olayda adı geçen Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Mehmet Hamzaoğlu, “Konunun muhataplarından biri olarak, İslahiye Belediyesi’ni ilgilendiren ve İslahiye Meclis üyesinin doğrudan hedef alındığı bir takım asılsız iddialara karşı cevap verildi. Bu konunun muhatapları İslahiye Belediye Başkanı ve benim. Burada kimseyi itham etmeden bilgilendirme yapmak adına bir açıklama yaptık. Bundan ziyade bir konu yok. Polemik yapma niyetinde değiliz, gerekli bilgi ve belgeler elimizde olduğunu bilmenizi istiyoruz. TBMM’de biz zan altında bırakılıyorsak, cevap verme hakkımızın olduğunu düşünüyoruz. İşçilerle alakalı olarak tek bir lira avukatlık ücreti almadık, masraf alınmadı. Meclis üyesi olarak CHP Gaziantep Milletvekili ve Grup Başkanvekili tarafından haksızlığa uğradım. Bu konunun burada gündeme gelmesinden daha doğal bir şey olamaz.”

BİLGİLENDİRME YAPILMASI DOĞAL

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Latif Karadağ, Şehir kenti ilgilendiren bir konu, İslahiye’de yaşanan bir konu ve bu konuda meclisin bilgilendirmesi doğaldır. Belediye Başkanı ve Meclis üyemizi ilgilendiren bir konu olduğu için bilgilendirme yapılması doğaldır” açıklamasında bulundu.

Tartışmalı geçen meclis ardından bir sonraki toplantının 14 Şubat Cuma günü yapılmasına karar verilerek oturuma son verildi.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.