Hava Durumu

Bu tartışma uzun sürer…

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Basın Cemiyetlerine yönelik gerçekleştirdiği ziyaretlerde 5.Zırhlı Tugay arazisine inşa edilecek olan Medeniyet Şehri Projesi’ne yapılan itirazlar gündeme geldi. STK ve siyasi partileri ziyaret ettiğini söyleyen Şahin, “Ben bütün siyasi partilere ve bazı STK’lara gittim. Biz anlattık, bilgi verdik ve bana haklı olduğum söylendi. Bütün bunlara rağmen eğer sosyal medya üzerinden başka algı yöneltiyorsa o zaman başka niyet var” açıklamasında bulundu. Şahin’in bu açıklamalarına CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk’ten cevap gecikmedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2021 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2021 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bu tartışma uzun sürer…

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından 2019 yerel seçimleri öncesi duyurulan Medeniyet Şehri Projesi, kentte tartışma konusu olmaya devam ediyor. İmara çıkan projeye yapılan 217 itiraz Büyükşehir Meclis kararı ile reddedilirken, geçtiğimiz gün basın mensupları ile bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, STK ve siyasi partilere Medeniyet Şehri Projesi’ni anlattığını ve bu konuda kendilerine hak verdiklerini söyledi.

“3,5 MİLYONMETREKARELİK ALAN HALKA AÇILIYOR”

Gazetecilerle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya hesabı üzerinden paylaşılan yanlış bir paylaşım ile gündem oluştuğunu söyledi. Şahin, “Yanlış bir paylaşım, milletin kafasını karıştırdı. Biz kendisine gittik böyle olmadığını söyledik. Kendisi de böyle olmadığını gayet iyi biliyor. Bizim imara açtığımız kısım 1 milyon metrekarelik alan Gaziray’ın yanı. Vicdan sahibi herkes diyor ki burada yapılacak iş doğru bir iş. 3,5 milyon metrekarelik yeşil alan halka açılıyor. O bölgede ulaşım sıkıntısı var. Organizeye gitmek için dolaşıp duruyorsunuz. Şehitkamil Tugay Basra yolundaki o kapalı alanlar açılıyor. 60 yıllık eski nesil Tugay yeniden yapılıyor. Herkesin kazanacağı bir model budur. Bir tane de ağaç kesilmiyor. O yüzden burada doğru bir şekilde anlamamız gerekiyor” dedi.

“ANLATTIĞIM HERKES HAK VERDİ”

Siyasi partilere ve STK’lara gidip Tugay kavşağı ile ilgili sunum yaptıklarını ve bütün bilgileri verdiklerini belirten Şahin, “Kafalarındaki sorulara cevap verdik. Onlarda böyle bilmiyorduk gayet iyi gidiyor dediler. Meclisten geçirdik. 1 milyon metrekarelik alanda parselasyona geçiriyoruz. Karşı tarafın aşına göre rakım farkı var. Çok ciddi çukurda orası. Yeni nesil Tugay’ı yapmak için oradan aldığımız parayı buraya kullanacağız. Oradan elde ettiğimiz 130 bin metrekare kapalı alan 550 bine çıkıyor. 4 katına çıkıyor. Toplam alan 10 milyon metrekare. Şuanda yaptığımız alan 44 milyon. 3,5 milyon metre kare alan halka açılıyor. Olağanüstü bir şey bu. Anlattığımızda herkes tamam dedi. Şu anda küçük bir azınlık var. İdeolojik bakan bir grup. Bununda ne yapsan düzeltemezsin. Vicdan sahibi herkes bizim ne yaptığımız dinleyip anladığı zaman projenin arkasında duruyor. Şimdi ben gidip anlatmama rağmen bana da başkanım sen haklısın demelerine rağmen eğer sosyal medya üzerinden başka algı yöneltiyorsa o zaman başka niyet var. Toplumun vicdanı görüyor” dedi.

“İDDİALAR TAMAMEN YALAN”

Şahin’in basın yer alan açıklamalarını değerlendiren CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, açıklamalara tepki gösterdi. CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar, “5. Zırhlı Tugayı arazisinin imara açılması konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e haklı bulduğuma ilişkin iddialar tamamen yalandır. 5. Zırhlı Tugay arazisinin imara açılması hakkında tüm Gaziantep kamuoyunun da bildiği üzere muhalefet partileri İl başkanları ile bir araya gelip ortak bir bildiri yayınlamıştık.”

“GAZİANTEP BİZLERE ATALARIMIZDAN MİRAS”

7 İl Başkanı ile ortak bir bildiri yayımladıklarını hatırlatan Uçar, “Yayınladığımız bildiri ile 5. Zırhlı Tugayının Medeniyetler Ormanı olması gerektiğini önermiştik. Söz konusu bildiri halen partimizin internet sitesinde yayınlanmaktadır. Ayrıca şahsım ve diğer muhalefet İl Başkanları bu imar planına itiraz dilekçelerini de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunduk. Belediye Meclisi itirazlarımızı oy çokluğu ile reddetti. İlgili karar tarafıma tebliğ edilir edilmez iptal davası da açacağım. O gün de söylediğim gibi; Gaziantep bizlere Atalarımızdan Miras Çocuklarımızın Emanetidir” ifadelerini kullandı.

“GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNULMALIYDI

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Bizler mühendis kimseleriz, bu konuda eğitim aldık. Bir yer imara açıldığı zaman bunun bütünselliği dikkate alınarak planlama yapılır. Dolayısıyla burada yanlış bir paylaşım yok. Açıklamaları detaylı bir şekilde incelemedim ancak burada farklı bir algı yürütülüyor. Benim paylaşımım kast ediliyorsa eğer, buranın ilk günden itibaren yeşil alan yapılmasını istediğimizi belirtmiştik. 11 milyon metrekare imara açılacak bir alanda kentin meslek odaları ve STK’lar bir fikir alışverişinde bulunulması gerekirdi. Ancak bu yapılmadı, ‘ben yaptım, oldu’ anlayışıyla imara alınıp Meclisten geçtikten sonra konudan haberimiz oldu. Bunun doğrusu herkesi bir araya getirip, fikirlerimizi ve endişelerimiz dinlendikten sonra imara alınması idi ancak biz konuyu meclisten geçtikten sonra öğrendik.”dedi.

“11 MİLYON METREKARELİK ALANIN GELECEĞİ SÖZ KONUSU”

Tugay Arazisi ile ilgili ortak bir karar alınması gerektiğini söyleyen Çeliktürk, “Böylesi bir imar değişikliğinde tüm şehrin meslek odaları, STK’lar ve vatandaşların görüşleri alınmalıydı. Gaziray’da kullanılacak tren setlerinin renginin belirlenmesi vatandaşlara soruldu ve biz bunu takdir ettik. Aynı hassasiyetinin kentin göbeğinde bulunan 11 milyon metrekarelik alanın imara açılması sırasında da gösterilmeliydi. Biz, STK’lara, meslek odalarına ve vatandaşa sorulmadan yapılan imar düzenlemesine karşıyız. İlk günden itibaren o bölgede oluşacak imarın bölgeye ciddi bir yük getireceğini, Karşıyaka Bölgesi’nde bulunan mahallelerin aktif rüzgar koridorunu kesecek ve hava kirliliğine neden olacaktır. Biz endişelerimizi daha önce dile getirdik, Büyükşehir Belediye Meclisinin bu endişelerimizi değerlendirerek karar vermesini istedik. Ancak meclis, itirazlarımızı direkt olarak reddetti. Biz de TMMOB ve Akademik Meslek Odaları olarak imar değişikliğine dava açacağız.”şeklinde konuştu.

“TUGAY ARAZİSİ, YAPILAŞMAYA AÇILMAMIŞ TEK ALAN”

Yanlış bir algı oluşturulması gerektiğini söyleyen Çeliktürk, “Asıl konu, 5.Zırhlı Tugay Arazisinin imara açılmasıdır, başka bir şey değil. Biz bunu ve açılma yöntemini tartışıyoruz. İmar düzenlemesi öncesi Akademik Meslek Odaları ve STK’lar bir araya gelerek bir çalıştay yapsa idi, kentten bu kadar tepki gelmezdi. Bakıldığında Gaziantep, yeşil alan fakiri bir kent.  Tugay alanı, yapılaşmaya açılmamış tek alan. Kent merkezinde kalan bu alanı imara açmak şehrin içerisindeki trafik ve diğer sorunları beraberinde getirecektir. Gaziantep halkının talebi, Tugay Arazisinin büyük bir Kent Ormanı olmasıdır.”dedi.

“HANİ GAZİANTEP MODELİ?”

Açıklamalarını sürdüren Çeliktürk, “Bana ulaşan bilgilere göre, Metro Projesi için kaynağa ihtiyaç olduğu yönünde Başkan Hanımın bir söylemi olmuş. Trafiği çözmek için metro yapmak istiyorsunuz, bunun için kaynak gerekiyor. Kaynağı ise imar alanları açarak buluyorsunuz. İmara açılan yerlerde insan yoğunluğu oluştuğu zaman yeniden trafik sorunu ile karşı karşıya kalıyorsunuz.  Kısır bir döngü. Hepimizin beklentisi, burasının korunması ve güzelleştirilmesi. Her zaman, ‘Ortak Akıl, Gaziantep Modeli’ deniliyor. Bu konuda Gaziantep Ortak Aklı ile ilgili bir düşünce yok. Tugay Arazisinin geleceğini halka soralım. 11 milyon metrekarelik alanı ilgilendiren bir imar değişikliği var ve bu yalnızca ilk etabı. Sonraki etapların ne olacağını kimse bilmiyor. İmar, kanser gibidir; bir yerden başladığı zaman her yeri kaplar. Bunu herkes biliyor. Haklı endişemizin karşılık bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.