Hava Durumu

Bu plan mantığa aykırı…

Gaziantep kent merkezine yapılacak olan Millet Bahçesi ve Cami Projesi, Gaziantep Kent Konseyi 5. Dönem 1. Olağan Genel Kurulunda konuşuldu. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu, Millet Bahçesi Projesi kapsamında Prof. Dr. Muammer Aksoy Bulvarı’nın bir bölümünün trafiğe kapatılmasının ve Gaziantep Valiliği yerine yapılacak olan devasa caminin kalenin siluetini bozacağını söyleyerek, “Bu yanlışa dur denilmeli” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2019 20:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2019 21:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bu plan mantığa aykırı…

Gaziantep kent merkezine yapılacak olan Millet Bahçesi ve Cami Projesi, Gaziantep Kent Konseyi 5. Dönem 1. Olağan Genel Kurulunda konuşuldu. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu, Millet Bahçesi Projesi kapsamında Prof. Dr. Muammer Aksoy Bulvarı’nın bir bölümünün trafiğe kapatılmasının ve Gaziantep Valiliği yerine yapılacak olan devasa caminin kalenin siluetini bozacağını söyleyerek, “Bu yanlışa dur denilmeli” açıklamasında bulundu.

Yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi geçtiğimiz hafta kamuoyu ile paylaşılmıştı. 30 Ekim tarihinde ihaleye çıkılacak olan proje Gaziantep Kent Konseyi’nde gündeme geldi. Gaziantep Kent Konseyi 5. Dönem 1. Olağan Genel Kurulu " Millet Bahçesi" ve "Gaziantep'in Hava Ulaşımı" gündemiyle Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda toplandı. Toplantıda Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken tarafından hazırlanan rapor konuşuldu.

“KENT KONSEYİNDE GÖRÜŞÜLMELİYDİ”

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak, Millet Bahçesi ve Cami Projelerinin Gaziantep Kent Konseyi’nde tartışılmamasını eleştirdi. Bayrak, “Millet Bahçesi konusunu,  bu Kent Konseyi daha önce 26.03.2015 tarihinde yapılan Kent Konseyi’nin 5. Olağan Kurulu’nda mevcut Kamil Ocak Stadyumu’nun yerinde yapılmak istenen tasarruflar için geçen dönem Kent Konseyinde görüşleri doğrultusunda kent meydanının ihtiyaç olduğu bu düşüncenin kamuoyunda sevinçle karşılanıp desteklendiği malumdur. Alınan karar bu. Bunun devamında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeleri Kent Konseyi’nde öncelikli olarak görüşülmesi kararlaştırılmışsa da şimdi uygulanmak istenen proje maalesef tartışılmadan askıya çıkarılmış ve ihale sürecinin başlatıldığının tespit edildiğini üzüntü ile karşılığımızı belirtmek isterim” dedi.

“KENTE 350 MİLYON TL YATIRIM KAZANDIRDIK”

Bayrak’ın ardından Kent Konseyi’nde bir sunum gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Kalyon Stadyum ve Millet Bahçesi Projeleri ile Gaziantep’e 350 milyon TL değerinde yatırım kazandırdıklarını söyledi.

AKLA VE MANTIĞA AYKIRI

Cihan’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Sıtkı Severoğlu, Kamil Ocak Stadyumu’nun Gaziantepliler açısından değere sahip olduğunu söyledi. Severoğlu, “Gaziantep Emniyet Müdürlüğünün önünden Valiliği geçmek suretiyle Dereboyu Caddesi’ne, Maarif Caddesi’ne, İstasyon Caddesi’ne ulaşımın sağlandığı bir ana arterimiz var, bu anayol kapatılıyor. Bir imar planında yol kapatılması tarihin hiçbir yerinde görülmemiştir. Yol hemen kapatılmayacak deniliyor, o zaman bunu hiç kapatmayın. Gaziantep’in Valilik Binası’nın önünden geçen bir yolu kapatamazsınız. Bu Gaziantep ile ilgili hazırlanan planların tamamına aykırıdır. Gaziantep’in mevcut yapılaşmasına, akla ve mantığa aykırıdır. Bundan vazgeçmek gerekiyor. Kent merkezine ulaşım konusunda ortada bir sorun var.”

“TOKİ, KESİNLEŞMEMİŞ PLANLA İHALEYE ÇIKIYOR”

Millet Bahçesi Projesi’ne değinen Severoğlu, “Toplu Konut İdaresi’ne karşı bir başarı elde edildi. Yasadışı bir şeye karşı duruldu. Şimdi ise başka bir konu var. 30 Ekim’de Millet Bahçesi planı askıdan iniyor. TOKİ aynı gün ihaleye çıkıyor. 30 Ekim günü saat 17.00’ye kadar ihaleye itiraz süresi var, itirazlar değerlendirildikten sonra bu plan kesinleşecek. Ancak TOKİ, 30 Ekim saat 14.30’da ihaleyi yapıyor. Burada bir yanlışlık var, kesinleşmemiş bir planın ihalesini yapamazsınız! Mevcut planda yol kapanıyor ancak TOKİ mevcut plana aykırı şekilde ihaleye çıkıyor. Bu yanlış yapılmaması gerekiyor.”

“ÇÜRÜK RAPORU KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI”

Gaziantep Valilik Binasına değinen Severoğlu, “Gaziantep Valiliğinin durumu kentte ciddi şekilde tartışılıyor. 25 yıl önce yapılmış olan bir binanın ekonomik ömrü bitmemiştir. Bu bina çürükse, binanın güçlendirme projesinin yapılıp yapılmadığına bakılması gerekiyor. Eğer binanın güçlendirme projesi yapılmış ise bunun Gaziantep kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor.”

"KALENİN SİLUETİNİ BOZACAK"

Valilik Binasının yerine yapılacak olan camiyi gündeme alan Severoğlu, “Valilik binası yerine yapılacak olan caminin kütlesi ile ilgili bir çalışma yaptık. Uzun yıllardan bu yana İpekyolu üzerine ulaşımın kolay olacağı için bir Cuma Camisi yapılması konusunun mücadelesini verdim. Caminin imar planındaki iznini alarak bir karşılaştırma yaptık. Gaziantep Valiliği yerine bir cami yapılacak ve bu caminin Vatikan’daki kubbeden daha yüksek olacağı konuşuluyor. Yapılacak olan caminin 21 bin metrekarelik bir oturum alanı olacak, bu alanda 17 tane Selimiye Camisi çıkar. Toplam 52 bin metrekare inşaat alanı var.  6 bin 900 metre avlu, 82 metre kubbe çapı, 120 metre kubbenin yüksekliği var. Gaziantep’in kent merkezine böyle bir yapı yapılacak. Bu proje ile ilgili bir çalışma yaptığımız zaman kent siluetinin ne duruma geldiğini görüyoruz. Gaziantep Kalesi’nden daha yüksek bir yapı ortaya çıkıyor.”

“KENTİN KALBİNE HANÇER SAPLAMAK OLACAKTIR”

Bizim Valilik binası yerine yapılacak olan cami yerine Gaziantep’e 4 tane cami yeri önerimiz var. İlki Ulu Cami’nin levantları tamamlanarak kapasitesinin iki katına çıkarılmasıdır. İkincisi ise Şehir Hastanesi’nin tamamlanması ile yıkılması gündeme gelen 25 Aralık Devlet Hastanesi’nin yerine cami yapılabilir. Diğer noktalar ise İpekyolu üzerinde bulunan alanlar oluyor. Zeugma Mozaik Müzesi’nin bulunduğu alanda birçok boş alan var. Buralara geniş çaplı camiler inşa edilebilir. Hem ulaşım açısından da buraya yapılacak cami olumlu olacaktır. Aksi halde valilik binası yerine yapılacak olan cami kentin kalbine hançer saplamak olacaktır. Ölçeği doğru, diğer yapılara saygılı bir yapı oluşturulmasını istiyoruz.  Bu noktada çalışma yaparak, bu yanlışa dur denilmeli” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.