Hava Durumu

“Birinci olmalıyız”

Gaziantep Ticaret Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi iş birliğiyle düzenlenen Güneydoğu Enerji Formunda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Gaziantep’te güneş enerjisi noktasında istenen noktada olmadığını söyledi. Bakan Yardımcısı Tancan, Gazianteplilerin yemek konusunda Türkiye’deki yerine değinerek, “Yenebilir enerjide Gaziantep nasıl Türkiye birincisi ise bir Gaziantepli olarak bu şehrin yenilenebilir enerjide de birinci olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2019 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2019 21:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Birinci olmalıyız”

Gaziantep Ticaret Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi iş birliğiyle düzenlenen Güneydoğu Enerji Formunda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Gaziantep’te güneş enerjisi noktasında istenen noktada olmadığını söyledi. Bakan Yardımcısı Tancan, Gazianteplilerin yemek konusunda Türkiye’deki yerine değinerek, “Yenebilir enerjide Gaziantep nasıl Türkiye birincisi ise bir Gaziantepli olarak bu şehrin yenilenebilir enerjide de birinci olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi iş birliğiyle Güneydoğu Enerji Formu düzenlendi. Düzenlenen Güneydoğu Enerji Formuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, GTO Meclis Başkanı Hilmi Teymur, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, GSO Meclis Başkanı Adil Konukoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan ve davetliler katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Gerek sanayimiz gerek ekonomimiz gerek nüfusumuz son 15 yıldır belli bir büyüme oranıyla artıyor. Bu büyüme trendine bağlı olarak da enerji  talebi de artış gösteriyor. Son 15 yılda ortalama yılda 5.3’lük bir enerji talep artışı söz konusu. Çin’den sonra talep artışının en yüksek olduğu ülkelerden birisi de ülkemizdir. Avrupa’ya kıyasladığımızda kişi başına düşen enerjide Avrupa’ya göre yıllık oranda geride olduğumuzu görüyoruz. Enerji talebinde artışın önümüzdeki yıllarda da benzer oranlarda devam edeceğini de tahmin ediyoruz.”

“LİSSANSIZ SANTRAL SAYISI ARTIYOR”

“Artan bu enerji talebinin sorunsuz bir şekilde karşılanması da gerekiyor. Bakanlık olarak bu talebin mümkün olan en yüksek oranda kendi yenilenebilir enerji kaynaklarımızla karşılanması için çaba sarf ediyoruz. Bugün bu talebi karşılayan yaklaşık 8 bin civarında elektrik santralimiz bulunmakta. Lisanssız santral kurmak talebi ile elektrik üretimi isteyen yatırımcılarımızın birer MW’lık lisanssız santral kurmaları sebebiyle bugün bu rakam 8 binlere ulaştı.”

“ELEKTRİĞİN YÜZDE 46’SINI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ÜRETİYORUZ”

“Artık elektriği sadece tüketici pozisyonunda olanlar bakıyorsunuz elektriği üretmek de istiyor. Toplumun her kesiminden bu elektrik üretimine yönelik talepler geliyor. Biz arzu ediyoruz ki tüketicilerimiz aynı zamanda elektrik üreticileri de olabilsin. Ülke olarak 91 bin MW’lık bir kurum gücümüz var. 2023 yılında bu oranın da 109 bin MW’lara çıkacağını tahmin ediyoruz. 2019 yılının ilk on ayında ürettiğimiz elektriğin yüzde 36’sını yerli kömür üretiminden karşıladık. Yüzde 17’sini doğalgazdan karşıladık. Yüzde 46’sını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladık. Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yüzde 25. Özellikle çatı enerji uygulamalarından nasıl faydalanabiliriz. Biz istiyoruz ki artık elektrik tüketildiği yerde üretilsin. Bu uygulama bir kere teknik kayıpları azaltır. Kendi sözleşme gücünü geçmemek şartıyla mesken ve konutlarda 10 KW’a kadar, diğer sanayi, ticaret, tarımsal sulama alanlarda 5 MW’a kadar lisanssız elektrik güneş santrali kullanılabilir.”

“GAZİANTEP’TE SANTRAL SAYISI YETERSİZ”

“İlimizde yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında ne aşamadayız. Bu 8 bin santralin içinde 6 bin MW’lik kısmı güneş santralinden karşılanıyor. İlimizdeki sayılara baktığımızda bu oran 142 MW güce sahip 177 adet lisanssız güneş santrali bulunmakta. Bunların 6 tanesi henüz çatı uygulaması ve bu çatı uygulamasının gücü de 936 KWH Toplam 8 MW 17 santralin de kurulumu devam ediyor. Sayıya baktığımızda arzu edilen oranda değil. Gaziantep’teki lisanssız güneş enerji santrali oranı çok düşük. Yenebilir enerjide Gaziantep nasıl Türkiye birincisi ise bir Antepli olarak bu şehrin yenilenebilir enerjide de birinci olması gerektiğini düşünüyorum.”

“LİSANSLI SANTRAL KURULUMU İÇİN İLANA ÇIKILACAK”

“Mimarlarımız ve mühendislerimizden de yeni yapacakları binalarda bina yapılırken çatılarında güneş panelleri olacak şekilde projelendirme yapmaları gerekiyor. Her mühendis ve mimar arkadaşlarımız yapacakları binalarda bu şekilde farklılıklar oluştursunlar istiyoruz. Sonradan yapılan çatı güneş enerji sistemlerinde sorunlar yaşandığını duyuyoruz. Lisanssız uygulaması kendi tüketimini karşılamaya yönelik devam edecek. Lisanslılar için de birkaç güne kadar Aralık ayı içinde 1000 MW’lık bir kapasite ilanı yapacağız. Bu ilan enerji üretip ticaretini yapmaya yönelik santral ilanları olacak. Gaziantep ilimiz de ilana çıkacak iller arasında yer alacak. Yarışmaların özeti kim ürettiği elektriği daha uygun fiyattan kamuya satacaksa bu kapasiteleri onlara tahsis edilecek. Başvurular ilan edildikten sonra başlayacak. Nisan ayı içinde yarışmaların yapılmasını planlıyoruz. Arsa teminini yatırımcılarımız kendileri temin edecek” diye konuştu.

“GAZİANTEP ŞANSLI”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım,  “Bir şehrin gücü, bürokraside ne kadar güçlüyse o kadar artıyor. Gaziantep bu konuda şanslı bir şehir. Ne zaman Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ı arasak, şehrimiz ile ilgili bir sorun iletsek hiçbir zaman cevapsız kalmadığımız Ankara’daki güçlü sesimiz. Gaziantep’imizin evladı. Dünyamızda ana gündem maddesi olan ve uzun yıllar da gündemde kalacak olan enerji kaynaklarının belki de en masumunu, en temizini, en bol olanının, Güneş’i konuşmak üzere ‘Enerjimiz Güneş Olsun’ diye bir araya geldik.  Sanırım hepimiz küresel politikalara yön veren temel nedenin enerji olduğu konusunda hemfikirizdir. Dünya üzerindeki enerji kaynakları, bitmeyen savaşlar, çözülmeyen krizler menfaat ve çıkar çatışmalarının olduğu kaynayan bir kazan haline gelmiş durumda.” 

“POTANSİYELİMİZİ ELEKTRİK FATURALARINA YATIRIYORUZ”

“Maalesef enerjide büyük oranda dışa bağımlıyız. Milyarlarca dolar harcayarak enerji ithal ediyoruz. Çünkü fosil enerji kaynakları bakımından yetersiz bir ülkeyiz. Ama bulunduğumuz coğrafya, fosil enerji kaynaklarının ortasında bir koridor olmakla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş için de tam bir cennet. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmekte oldukça ilerlemiş Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha yüksek oranda güneş enerjisi potansiyeline sahibiz. Böyle bir potansiyeli yeteri kadar kullanamıyoruz. Temiz, sağlıklı, bol diyoruz; petrol, doğalgaz gibi küresel hırslara sebebiyet vermez diyoruz. Yeni istihdam alanları yaratır, kendisini kısa sürede amorti eder enerji bağımlılığını azaltır diyoruz. Ama potansiyelimizi kullanıyor hala kazancımızı elektrik faturalarına yatırmaya devam ediyoruz. Çünkü yeterince bilmiyoruz. İşte tam da bu yüzden Enerji Forumu’nu düzenledik. Güneş’e dair her şeyi birlikte öğrenelim diye. Enerjinin dünya siyasetini nasıl yönlendirdiğini hep birlikte görelim, bilelim ki gelecek planlarımızı ona göre yapalım” dedi.

“ENERJİDE 4.0’I YAŞIYORUZ”

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, “Enerjimiz güneş olsun sloganıyla başladığımız Güneydoğu Enerji Forumu’nun amacı güneş enerjisi sektöründe bölgesel bazlı bir sinerji oluşturmak, ülkemizi ve şehrimizi bu konuda önemli bir üretim üssü haline getirmek, yeni ve gelişen teknolojiyi takip etmek, bu teknolojileri şehrimize kazandırmak, sektörde yaşanan soru ve önerileri sizlerle paylaşmak ve öne çıkan enerji piyasasında lisanslı eletirim üretimi değerlendirmektir. Endüstri 4.0 gibi enerji 4.0’ı yaşıyoruz. Raporlara göre, güneş önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın elektrik üretiminde en etkin enerji kaynağı olacaktır. Ülkemizde ciddi çalışmalar yürütülüyor. Ülkemizde sadece enerji cari açığının kapatılması anlatımında artırımlar değil, enerji teknolojilerinde de önemli atılımlara imza atılması gerekiyor. Günümüzde enerji ülkeler arasında tehdit ve ambargo unsuru olarak kullanılmaktadır. Yenilebilir enerji yatırımları ile dışa bağımlılığımız azalacak. Bir nevi aldığımız miktar kadar da ihracat yapmış olacaksınız.”

“OSB’NİN GES KAPASİTESİ YÜKSEK”

“Oda olarak her platformda dile getirdiğimiz yerinde üretim, yerinde tüketim modelini destekleyen özel ve tüzel kişilere fırsatlar sağlayan mevzuat yayımlandı. Bu mevzuat özellikle OSB ve kamu binalarının her çatısının bir elektrik santrali olabileceğini bize gösterdi. Sektörle ilgili birkaç tespit ve önerilerimiz var. Yerinde üretim, yerinde tüketimin önemini, çatı GES’ lerine geçişin gerekliliğini, bunun içinde yeni imara açılan bölgelerde binaların açılarının mümkünse güney kuzey istikametine yapılması, mimari ve statik projelerini çatıda güneş enerjisi santralı kurulacakmış gibi projelendirilmesi, panellerin montajını kolaylaştıran ekipmanların da bina yapım aşamasında pasif hale getirilmesi önerdik. Bu ve benzer önermelerin ne kadar isabetli olduğunu şuanda görebiliyoruz. Gaziantep OSB’nin çatı GES kapasitesi çok yüksektir. Belki de Türkiye’nin en büyük çatı kapasitesine sahiptir. Buradaki yatırımlarda mühendislik hizmeti esastır. Yapılacak santralde ulusal ve uluslararası standartlara uygun olmasına önem verilmelidir.”

TASARRUF İÇİN PROJE GELİŞTİRİLİYOR

“Formumuz kapsamında 50 elektrik ve elektronik mühendisi öğrencimize güneş enerjisi santraline ilişkin bir program eğitimine verilecektir. Ülkemize yüzde bir de olsa küçük tasarrufların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Elektrik Mühendisi Odası, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Teknik Anadolu Lisesinin girişimleri ile öğrencilerimizin çabaları ile bir uygulama geliştireceğiz. Her elektrik abonesinin bu uygulamaya erişeceği, kendi ekipmanlarını bileceğini, nerde nasıl tasarruf edebileceği,  150 TL den faturasını 120 TL’ye düşürebileceği simülasyon programını geliştirmek startı verdik” ifadelerine yer verdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.