Hava Durumu

Birelli, adaylığını açıkladı

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde 15-16 Şubat tarihlerinde yapılacak olan 16.Olağan Genel Kurulu öncesinde Mimar Muhittin Selçuk Birelli, adaylığını açıkladı. Seçime Özgün Genç Mimarlar Grubu altında hazırlanan Birelli, Mimarlar Odasına genç ve dinamik bir bakış açısı getirmek amacıyla aday olduklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2020 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2020 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Birelli, adaylığını açıkladı

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde seçim heyecanı yaşanıyor. Özgün Genç Mimarlar Grubu’nun başkan adayı Muhittin Selçuk Birelli, projelerini kamuoyu ile paylaştı. Birelli, “Kırgın üyeler üye olmayan ve genç meslektaşlarımıza odamızı ve mimarlığı yüceltmek adına odamız çatısı altında bütün meslektaşlarımızı kucaklayıcı daha samimi ve daha sıcak bir ortamda aile olma bilinci içerisinde birliktelik sağlayacağız” dedi.

GENÇ MİMARLAR İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Genç Başkan Adayı Muhittin Selçuk Birelli, “Yakın bir geçmişte sayısı 40’ı geçmeyen mimarlık fakültelerin sayısının 115’i bulduğu, öğretim görevlisi dahi olmayan bölümlerden her yıl 5 bine yakın mezunun aramıza katıldığı, niceliğin niteliğin önüne geçtiği zor dönemlerden geçmekteyiz. Önlem almamamız halinde mevcut durumun daha da kötüye gideceği görünen bir gerçektir. Ancak mimarlığın geleceğine dair olan umutlarımızı kaybetmiş değiliz. Zira yapılacak doğru hamleler ile mesleğimizin geleceğinin teminat altına alınacağı inancındayım. Ben de henüz mesleğin başında bir mimar olduğum için kendimi özellikle genç mimar arkadaşlarıma ve onların sorunlarına daha yakın hissetmekteyim. Bu sebeple içinde bulunduğumuz dönemin ve geleceğimizin en büyük sorunu olması muhtemel;  henüz mesleğe yeni başlamış ya da staj aşamasında olan meslektaşlarımın çalışma koşullarının düzeltilmesi hususunda gerekli çalışmalar yapacağımdan şüpheniz olmasın. Zira mesleğimizin geleceğini oluşturacak genç mimarlar için gerekli çalışmalar yapılmaması ile Türk mimarisinin geleceğini de tehlike içine girecektir” ifadelerini kullandı.

BİRLİK VE BERABERLİĞİ SAĞLYACAĞIZ

Odada birlik ve beraberliği sağlamak için çalışacaklarını vurgulayan Birelli, şöyle konuştu: “ Kırgın üyeler, üye olmayan ve genç meslektaşlarımıza odamızı ve mimarlığı yüceltmek adına odamız çatısı altında bütün meslektaşlarımızı kucaklayıcı daha samimi ve daha sıcak bir ortamda aile olma bilinci içerisinde bir birliktelik sağlayacağız.”

İŞSİZLİK SORUNUNU EN AZA İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Mimarlığın güncel sorunlarını da dile getiren Birelli, projelerinden de bahsetti. Birelli,  “Mesleğimizin en önemli sorunu olan işsizlik konusunda yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlar, özel sektör ile iş birliği içerisinde olup işsizlik sorununu en aza indirmeyi hedefliyoruz. İşsiz meslektaşlarımızın üye aidat sorunu ile boğuşmaması için ortak akıllarla çözümler üreteceğiz. Ücretli çalışan mimarların çalışma hayatında “mimari asgari ücret uygulamasının” karşılık bulunması için özverili çalışmalar yapıp denetim mekanizmasını uyandıracağız. Her türlü ayrımcılığa karşı mücadeleyi yükseltmek için. Stajer öğrenciler ile odamız bünyesinde ki meslektaşlarımızla iş birliği içinde olup staj ağı oluşturacağız” dedi.

ORTAK AKILLA ÇÖZÜM YOLLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Ortak akılla çözüm yolları için mücadele edeceklerinin altını çizen Muhittin Selçuk Birelli, şunları kaydetti: “Mimarlık mesleğinde çağdaş dünya mimarisini yakalamak, bölgemizin ve ülkemizin sınırlarını aşarak içinde bulunduğumuz kalıplardan kurtulup dünya mimarisine karışmak, uluslararası mimarlar birliği ile iş birliği içinde olarak dünya gündeminden kopmamak ve çağdaş mimariyi ülkemize ve kentimize yansıtmak amacındayız. Avrupa ülkelerinde devletin mimariye bakışı bilinçlidir ve mimarlık politikaları ülkeyi ve kenti zenginleştirirken; bizim ülkemizde ise eskiden kalma mimarlık ve mühendislik yasalarımız çok yetersiz kalmaktadır. Yeniden bir meslek yasamızın oluşması telif haklarımızın korunması, haksız rekabeti önleyici düzenlemelerin getirilmesi konusunda meslektaşlarımız ile ortak akılla çözüm yolları için mücadele edeceğiz.”

ÜCRETSİZ KURSLAR DÜZENLEYECEĞİZ

Mesleki Gelişim ve Eğitim sürecinden de bahseden Birelli, “Odamızda bütün meslektaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak düzeyde bilgisayarlar alıp ücretsiz kurslar düzenleyeceğiz. Meslektaşlarımız için odamız bünyesinde kütüphane ve e-arşiv hizmeti verilecek olup yerel yönetimlerle anlaşarak plan notlarını mimarlar odamız sitesinde yayınlayacağız. Üniversiteler ile iş birliği içerinde olup eğitim sürecine katkıda bulunacağız. Yeni mezun ve meslektaşlarımız için oda bünyesi içerinde mesleki gelişimlerine ve eğitimlerine katkıda bulunacak gerekli programlar(iki boyutlu, üç boyutlu,video animasyon ve görselleştirme programları) tamamen ücretsiz olarak verilecektir. İmar kanunu, imar yönetmelikleri konusunda ücretsiz eğitim, seminerler ve toplantılar verilecektir. Mensubu olmaktan şeref duyduğum mimarlık mesleğini ve bu meslekle ilişkili tüm unsurları kümülatif olarak iyileştirmek ve daha iyi noktalara taşımak, şubemizi uluslararası gelişmeleri yakından takip eden, çağdaş, evrensel bir vizyona sahip ve diğer bölgelere örnek bir şube haline getirerek ulusal mimariye katkı sağlamak. Mimarlar odasına genç ve dinamik bir bakış açısı getirmek amaçlarıyla adaylığımızı koyduğumuz bu yolda yeni dönemde haksız rekabetin önlendiği sorunlara daha hızlı ve verimli çözümler üretildiği şeffaf önerilere ve her türlü görüşe açık eşitlikçi ve özgür, özgün anlayış benimsemiş mimarlık mesleğine yıllarını vermiş değerli üstatlarımın ve sevgili genç meslektaşlarımızdan desteklerinizi beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.