Hava Durumu

Bebek ölümlerinde zirvedeyiz

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep, TÜİK rakamlarına göre bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il olarak göze çarpıyor. Son yıllarda büyük oranda artan bebek ölümlerinin önlenmesi için çalışma başlatılırken, önümüzdeki yıllarda bebek ölümlerinin azaltılması için ciddi önlemler alınması ve bu konuda çalıştay yapılması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2019 19:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2019 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Bebek ölümlerinde zirvedeyiz

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep, TÜİK rakamlarına göre bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il olarak göze çarpıyor. Son yıllarda büyük oranda artan bebek ölümlerinin önlenmesi için çalışma başlatılırken, önümüzdeki yıllarda bebek ölümlerinin azaltılması için ciddi önlemler alınması ve bu konuda çalıştay yapılması bekleniyor.

TÜİK'in 2018 yılı verilerine göre bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il, binde 15,3 ile Gaziantep oldu. Bebek ölüm sayısı, 2017 yılında 12 bin 118 iken 2018 yılında 11 bin 629 oldu. Bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden bebek ölüm hızı, 2017 yılında binde 9,4 iken 2018 yılında binde 9,3 oldu. Diğer bir ifade ile 2018 yılında bin canlı doğum başına 9,3 bebek ölümü düştü. Gaziantep'i ise binde 14,9 ile Mardin, binde 14,5 ile Şırnak ve Kilis izledi. Bebek ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 5 ile Tunceli oldu. Bu ili binde 5,1 ile Kırklareli ve Çanakkale, binde 6,4 ile Giresun ve Edirne izledi.

BİN BEBEKTEN 15’İ HAYATINI KAYBEDİYOR

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2018 yılı için açıkladığı 'Ölüm İstatistikleri' verilerine göre bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il olan Gaziantep'te doğan her bin bebekten 15'i hayatını kaybediyor. Anne-Bebek ölümlerinin önlenmesi için çalışmalar yoğunlaşırken, Gaziantep Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları gazetemize açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE’DE BEBEK ÖLÜM HIZLARININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL GAZİANTEP

Eroğulları, “2018 yılında bebek ölümleri noktasında Gaziantep, bin 15,3 oranla Türkiye’de en fazla bebek ölümünün gerçekleştiği il olarak görünüyoruz. Bebek ölümlerinin önlenmesi noktası Aile Hekimleri, Sağlık Müdürlüğü, Üniversite Halk Sağlığı Birimi bir araya geldik. Saha çalışmaları yapıyoruz. İkinci basamakta bu konuyu görüşüyoruz. Bebek ölümlerinin bu denli hızlı olması kabul edilemez bir rakam. Bunun önlenmesi konusunda kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar yapıyoruz. Anne ve bebek ölüm hızının düşmesi noktasında çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Anne ve Bebek ölüm hızı, bir ülkenin gelişmiş düzeyini ortaya koyan unsurlardan bir tanesidir.”

İLİMİZDE BEBEK ÖLÜM HIZI YÜKSEK

Gaziantep’te bebek ölüm oranlarının yükselmesinde mültecilerin etkili olmadığını söyleyen Eroğulları, “İlimizde bebek ölüm hızının yüksek olmasında Suriyeli Mültecilerin etkisi olduğu düşünülüyor, ancak açıklanan rakamlar onları kapsamıyor. Bu oranlar yalnızca Türkiye vatandaşı olan insanları kapsıyor.”

ÖLÜMLERİN ENGELLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

Anne-Bebek ölümlerinin nedenlerine değinen Eroğulları, “Anne-Bebek ölümleri ile ilgili pek çok neden var. Çocuk yaşta evlilikler, sık doğum aralıkları, genetik faktörler gibi pek çok faktör var. Bu ölümlerin yaşanmaması için kısa, orta ve uzun vadeli planlarımız var.

ÇALIŞTAY YAPILMASI PLANLANIYOR

Bebek ölümlerinde erken doğumun etkili olduğunu söyleyen Eroğulları, “ Premature adını verdiğimiz bebeklerin erken doğumu sonrasında yoğun bakımda hayatlarını kaybetmesi önemli nedenler arasında yer alıyor. Erken yaşta evlilikler, akraba evlilikleri, sık doğum aralıkları gibi nedenler üzerinde çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu konuda ciddi anlamda çalışmalarımız olacak, çalıştay yapılması gündemde” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.