Hava Durumu

“Başarı hikayemizi gölgelemeyin”

TOKİ’nin ilk projesi ile ihale edilen son projesi arasında ciddi farklar olduğunu belirten Fatma Şahin, “ İnşaat alanı 136 bin metrekareden, kademe kademe 5 bin 120 metrekareye kadar indi. Projeyi defalarca değiştirttik. Burada bir başarı hikayesi var. Bunu cami tartışmaları ile gölgeletemezsiniz.”dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2019 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 21:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Başarı hikayemizi gölgelemeyin”

TOKİ’nin ilk projesi ile ihale edilen son projesi arasında ciddi farklar olduğunu belirten Fatma Şahin, “ İnşaat alanı 136 bin metrekareden, kademe kademe 5 bin 120 metrekareye kadar indi. Projeyi defalarca değiştirttik. Burada bir başarı hikayesi var. Bunu cami tartışmaları ile gölgeletemezsiniz.”dedi.

Günlerdir kent gündeminde yankı uyandıran ve ihale teklifleri alınan Millet Bahçesi Projesi’ne ilişkin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda projeye yönelik itirazlar, valilik binası yıkımı, meydana erişen yollar ve Meydan Camii konuları gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, toplantıda Millet Bahçesi Projesi’nin bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayarak, “Şu anda cami ile ilgili ortaya çıkmış bir proje yok. Valilik binası ile ilgili Vali Gül ve camiyi yapacak hayırsever kendi projesi ile ilgili açıklama yapmadan, bunlarla ilgili tartışmalarla Millet Bahçesi Projesini, başarı hikayemizi gölgeletemezsiniz” dedi.

Gaziantep merkezine inşaat edilecek olan Millet Bahçesi Projesi’ne ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanvekilleri Osman Toprak, Latif Karadağ, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Berk, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanvekili Cuma Güzel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan ve gazeteciler katıldı.

“PLANLAMA DEĞİŞTİ”

Projeye yönelik açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projeye yönelik itirazları ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözlerine Muammer Aksoy Bulvarı’nın trafiğe kapatılması ile ilgili açıklamalarda bulunan Şahin, “Projede yol kapalı gözüküyor. Bunun da planı tek vücut olarak göstermemizden kaynaklandığını belirtmek isterim. Bu nedenden dolayı eleştirileri haklı buluyorum. Yol açık aslında. Biz metro geldikten sonra tek vücut olan sistemi şimdiden planlamak istedik. Metronun geleceği süre zarfı içinde haklılığı olan itirazları değerlendirecek şekilde yolumuza devam edeceğiz. Burada da bu yanlış anlaşılmalara neden olacak ‘kapalı yol’ problemini planlamamızda değiştiriyoruz. Yolu, planlamada açık bir şekilde gösteriyoruz.”

“KAMUOYUNUN HASSASİYETİ GÖZ ÖNÜNE ALINDI”

“Seçim beyannamesinde kime ne gösterdiysek, kime ne söylediysek onu yapıyoruz, ortada değişen bir durum yok. Dünya’nın neresine bakarsanız bakın, şehir merkezlerinde ulaşım toplu taşıma araçlarıyla sağlanır. Bu yolu trafik düzeninin hesaplamasının yapılmasının ardından yolun kapatılıp kapatılmama kararı verilecek. Plan bütününde biz, gösterim amaçlı bir proje planlamıştık. Ancak kamuoyundaki hassasiyeti göz önünde bulundurmamız gerekiyordu yolu açık hale getirdik. Yolun kapatılma amacının başka türlü olduğuna dair kamuoyunda algılar oluştu. Bu algıyı ortadan kaldırmak amacıyla meclisimizin yapacağı değerlendirmede yol tekrar açık hale getirildi.”

“BURADA BİR BAŞARI HİKAYESİ VAR”

İtirazları değerlendiren Şahin, “Millet Bahçesi Projesi’nin gelişimi ortak akılla ortaya çıktı. Herkesin Meydan ile ilgili kısımda kendi başarı hikayesini küçümsememesi gerekiyor. İtirazlarla, ortak akılla biz bu noktaya geldik. Projenin nereden nereye geldiğini unutmamız gerekiyor. Proje ile ilgili sunumda ne anlaşılması gerekiyorsa onun anlaşılması gerekiyor. İtirazlara bakıldığında, ihalenin dışında olduğu alanlarla ilgili itirazlar olduğunu görüyoruz. Kent Konseyi’ni çok önemsiyoruz. Bu şehirde farklı fikirlerin, farklı görüşlerin aynı masada şehrin geleceği için bir araya geldiği mekanizmalardır. Demokrasiler bunu gerektirir, doğru kararlar almak için çok denememiz gerekiyor. Yapılan işi de sahiplenmek gerekiyor.”

“SİYASİ GÖRÜŞ İLE KENTİN GELECEĞİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR”

“Burada Kent Konseyi’ndeki arkadaşlarımızın itirazlarından sonra Millet Bahçesi Projesi haline dönüştü. Önce herkesin bunun bir başarı hikayesi olduğunu görmesi ve sahiplenmesi gerekiyor. Bunu çok önemsiyoruz. Daha önceden Kamil Ocak Grubu oluşturuldu, ‘Burada AVM, ticari alan ve otel istemiyoruz’ dediler. Millet için, milletimiz için bunu yaptık. Kent Konseyi güçlü şekilde çalışmalı. Tek rahatsız olduğum konu kendi siyasi görüşleriyle kentin geleceğini birbirine karıştırmamak gerekiyor. Ulaşım ile ilgili kısmı doğru, mantıklı ve makul gördüğümüz için yola çıktık. Allah için bunu sahiplenelim. Bu bizlerin, şehrin başarısıdır.”

“ORTAYA ÇIKMIŞ BİR PROJE YOK”

Camiinin de tartışılması gerektiğini söyleyen Şahin, “Dünyanın birçok yerini ziyaret ettim. Buralarda görmüş olduğum meydanlarda kiliseler var. Hiç kimse neden burada bir kilise var diye tartışmıyor. Dolayısıyla şehirde bir meydan yapılıyorsa, şık bir meydan camisi olması kadar doğal bir şey olamaz. Şehirde iki müzesi, ortada 200 bin metrekare yeşil alanı ve bir meydan camisi yarın çocuklarımıza bırakacağımız miraslardır. O yüzde tartışmalarımızı bu ülkenin, bu şehrin hassasiyetleri üzerinden yaptığımızda zarar veriyor. Şu anda cami ile ilgili ortaya çıkmış bir proje yok. Yarın Valilik ile ilgili Vali Bey, Hayırsever kendi projesi ile ilgili açıklama yapmadan bunlarla ilgili tartışmalarla Millet Bahçesi Projesini, başarı hikayemizi gölgeletemezsiniz. Gelinen noktanın çok iyi anlaşılmasını ve milletle bunların paylaşılmasını istiyorum” diye konuştu.

“İHALEDE HUKUKSUZ BİR DURUM YOK”

STK’ların itirazlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi genel Sekreteri Sezer Cihan, “Konuyla ilgili Kent Konseyi Toplantısında sunumda bulunduk. STK’ların itirazlarına baktığımızda, vilayet binasının yıkılması, yolun kapatılması, askı sürecinde olan planın ihaleye çıkarılması konularına itiraz edildiğini görüyoruz. 30 Ekim tarihinde TOKİ tarafından ihale yapıldı.  İmar Planları, onaylandıktan sonra yürürlüğe girer. Belediye Meclisinden geçtiği anda yürürlüğe girer.  Daha sonra askıya çıkan plana yönelik itirazlar olur. İtiraz sonucuna göre eğer plan değişirse ona göre bir hüküm devam eder. 30 Ekim’de ihalenin yapılıyor olması sonuç değildir. İhalelerde o gün teklif alınır. Şu anda 20 firma tekliflerini sundu, o tekliflerin değerlendirilmesi söz konusu. İhale komisyonunun değerlendirmesinin ardından ihale onaylanır. İhalenin onaylanmasının ardından kazanan firmaya sözleşmeye davet yazısı gönderilir. İtiraz olmaması halinde 1 aylık bir süreç vardır. İhale yapıldı, değerlendirme devam ediyor. Önemli olan inşaata başlayacağı tarihteki hukuki durumdur. Yolu da düzelttiğimize göre Belediye Meclisimizden geçerli bir plan var. Planda hukuki bir eksiklik yok. TOKİ’nin yapmış olduğu ihalede plan geçerli olduğu için herhangi bir hukuki eksiklik yoktur” dedi.

“50 MAHALLEYİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK”

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hasan Kömürcü, ulaşıma ilişkin sunumda bulundu. Kömürcü, “Millet bahçesine iki noktadan otopark bağlantısı mevcut. Bu merkez kentin kalbi dediğimiz kaleye yaklaşık 800, Panorama Müzesine 100 metre mesafede. O bölgenin otopark ihtiyacının giderilmesi çok önemliydi. Bu proje kapsamında 800 aracın üzerinde bir otopark alanı yapılacak. millet bahçesi ile birlikte kent merkezine erişimin çok daha önemli olduğu görünüyor. Çünkü millet bahçesi gibi önemli merkezler bizler için cazibe merkezleri. Biz 2015-2016 yılında tamamladığımız Ulaşım Ana Planı sürecinde Millet Bahçesi yoktu. Bu merkeze erişimin içerisinde Gaziray’ın direk 38 mahalleyi, en direk olarak 50 mahalleyi taşımasını öngörüyoruz. Gaziantep’in merkezi olan gar meydanına ciddi bir aktarma terminali yapılıyor. o noktadan itibaren 50civarında mahalleyi ilişkilendiren metro projemiz var.  Millet Bahçesi projesi başladığında metro istasyonuna hem kale bölgesinde, hem bahçe bölgesinden erişimimiz var. Burada dizayn ettiğimiz istasyon yaya erişimini de sağlıyor. Yaya geçidi çok önemli. Metro projesi ile birlikte yaya erişimini de sağlamış olacağız. Gaziray ile birlikte metro aksını hem Düztepe hattıyla hem kent merkeziyle ilişkilendirmiş olacağız. Seyrantepe’den, Oduncular Sitesi’nden, Fıstıklık Mahallesi’nden Millet bahçesine gelmek isteyen vatandaşımız, Gaziray ve metro entegrasyonu ile çok rahat Millet Bahçesi’ne erişebilecek” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.