Hava Durumu

Baro’dan Adli Tatil talebi…

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs salgınına karşına adliyelerde acil sayılacak durumlar dışında kalan duruşma ve keşiflerin ertelenmesine ilişkin HSK’nın tavsiye niteliğindeki kararını hatırlatarak, Adli Tatilin öne çekilmesi talebinde bulundu. Şarklı, Gaziantep Adliyesi’ne her gün 10 binden fazla insanın geldiğini bu noktada Adliye içerisinde de tedbirlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2020 19:34
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2020 21:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Baro’dan Adli Tatil talebi…

 

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs salgınına karşına adliyelerde acil sayılacak durumlar dışında kalan duruşma ve keşiflerin ertelenmesine ilişkin HSK’nın tavsiye niteliğindeki kararını hatırlatarak, Adli Tatilin öne çekilmesi talebinde bulundu. Şarklı, Gaziantep Adliyesi’ne her gün 10 binden fazla insanın geldiğini bu noktada Adliye içerisinde de tedbirlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de vakaların her geçen gün arttığı Korona Virüse ilişkin tedbirler artırılıyor. Türkiye genelinde okullarda ve üniversitelerde eğitime ara verilirken, bu kapsamda kütüphanelerde de tedbir alındı. Tüm önlem karşısında vatandaşlarda, vaka sayısının artması ve sosyal medyada hızla yayılan bilgiler nedeniyle panik artıyor.

HSK’DAN ERTELEME KARARI

Vatandaşların en fazla kullandığı kamusal alanlardan olan Adliyelerde de Korona Virüs nedeniyle tedbirler artırıldı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından alınan karar kapsamında, yeni tip korana virüse (Covid-19) ilişkin tedbirler kapsamında, "acil" sayılacak hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesinin mahkemelerce değerlendirilmesine ilişkin cumhuriyet başsavcılıklarına, adalet komisyonu başkanlıklarına, bölge idare mahkemelerine ve bölge adliyelerine yazı gönderilmişti. Tavsiye niteliğindeki karar sonrasın kimi adliyelerde acil olmayan duruşma ve keşifler ertelendi.

UYGULAMA BİRLİĞİ OLMALI

Korona Virüse karşı bir tavsiye karar ise Gaziantep Barosundan geldi. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Adliye binaların her gün binlerce insan tarafından ziyaret edildiğini hatırlatarak, Adli Tatilin öne çekilmesi talebinde bulundu. Korona Virüse karşı alınan tavsiye kararların uygulanması noktasında birliktelik olması gerektiğini belirten Şarklı, “HSK tarafından gönderilen tavsiye niteliğindeki karar noktasında bir uygulama birliği olmalı. Kimi hakimler doğrultusunda davalarını ertelerken, kimi hakimler ise davanın görülmesini, keşiflerin yapılması isteminde bulunuyor. Bu noktada bizler ne yapacağımızı bilemiyoruz. Önümüzdeki günlerde bir uygulama birliği doğacağını düşünüyoruz.

10 BİNDEN FAZLA İNSAN ADLİYEYE GELİYOR

Sözlerini sürdüren Şarklı, Meslektaşlarımız da davaların yapılıp yapılmayacağı konusunda endişe içerisindeler. Yüzde 90 oranında davalar ertelenirken, kimi hakimler ise davaların görülmesi yönünde karar alıyorlar. Uygulama birliği olması bu noktada önemlidir.  Adli Tatil konusunun bu anlamda gündeme alınması gerektiğini düşünüyoruz. Adliyeler, sürekli olarak insanların giriş çıkış yaptığı yerlerdir. Gaziantep Adliyesi’ne 10 binden fazla insanın giriş çıkış yaptığı biliniyor. Her kesimden insan adliyelere gidiyorlar. Acil işleri olmayan insanların adliyelere gelmemesi gerekiyor. Bu anlamda adliyelere girişlerin kısıtlanması gerekiyor.”

CİDDİ TEDBİRLER ALINMALI

Adli Tatilin öne çekilmesinin anlamlı olacağını belirten Şarklı, “Korona Virüse karşı alınan önlemler kapsamında Adli Tatilin öne çekilmesi gerekiyor. Böylelikle virüse karşı alınan önlemler artırılmış olacak. Yalnızca adliyeler değil, cezaevlerinde de tedbir artmış olacak. Adli Tatilin öne alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durum kanun değişikliği gerektirecek, bu konunun tartışılması gerekiyor. Baro Birliğinin çalışmaları var, biz önerimizi dile getirdik. Önümüzdeki günlerde durum ortaya çıkacaktır. İnsanlarda bir panik var, konuyla ilgili ciddi tedbirler alınması gerekiyor.”

GAZİANTEP BAROSU TEDBİR ALDI

Yönetim kurulu kararı ile tedbir alındığını kaydeden Şarklı, “Bilindiği üzere yeni tip korona virüsünün yayılmasını engellemek amacı ile ülke çapında bir takım önlemler alınmış bulunmaktadır. Baromuzca da meslek içi eğitim seminerlerinin, staj eğitim merkezi çalışmalarının Nisan sonuna kadar olan programlarının iptal edilmesine, ruhsat törenlerinin ise misafirsiz yapılmasına karar verilmiş bulunmaktadır. Aynı önlemler kapsamında Avukat yanında stajlarını devam ettiren stajyer avukatların, stajlarını devam ettirdikleri bürolara çoğunlukla toplu taşıma araçlarını kullanarak geldikleri, stajlarını devam ettirdikleri bürolarca kendilerine verilen görevleri yine toplu taşıma araçları kullanarak adliyelere, icra dairelerine vesaire kurumlara gitmek sureti ile yerine getirdikleri düşünüldüğünde, hem kendilerini hem staj yaptıkları büro çalışanlarını riske atacaklarını göz önüne alma gereği doğmuştur. Stajyer meslektaşlarımızın söz konusu küresel salgın sebebi ile staj yaptıkları bürolara gelmek istememeleri halinde kendilerine anlayış gösterilmesini meslektaşlarımızdan rica ettik” açıklamasında bulundu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.