Hava Durumu

"BARAK KÖYLERİ, 35 YIL SONRA SAHADA"

Gaziantep'in Karkamış İlçesi'ne bağlı Barak Ovası'nda yer alan köyler, 35 yıl sonra düzenlenen mahalle turnuvasında buluştu. 

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2021 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2021 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
"BARAK KÖYLERİ, 35 YIL SONRA SAHADA"

Gaziantep ilimizin güzide köylerinin tek çatı altında toplandığı bu Barak ovasıdaki köyler,  35 yıl sonra futbol takımlarıyla tekrar sahalarda. En son 1986 yılında Barak Köyleri arasında düzenlenen futbol turnuvasından sonra bu organizasyon bir daha yapılmamıştı.  Taa ki bu zamana kadar.  

Yeşertisporun eski başkanı Ahmet Gören, uzunca yıllar şehirde yaşadıktan sonra emekli olmuş ve köyüne tekrar dönmüştü. Döndüğünde ise köylerdeki gençlerin yabancı gibi olmasından ve uyuşturucu gibi maddelere bulaştıklarını öğrenince bu durumdan  rahatsızlık duyup, tekrar Barak Köylerinin futbol adı altında bir araya gelmelerini sağlamak, bu sebeple de hem birlik beraberliği sağlamak hem de gençleri uyuşturucu gibi maddelerden uzak tutmak amacıyla  takım kurmuş. Bunu duyan yakın köyler de aynı şekilde takımlar kurunca kısa zamanda barak ovasındaki yaklaşık 40 köy takım kurarak bu organizasyona merhaba demişler. Şuan da takımlar kendi aralarında hazırlık maçları yaparak, ekim ayında start verilecek grup mücadelelerine hazırlanıyorlar. 


Bizde Gaziantep Ekspres Ailesi olarak bu organizasyonu yerinde ziyaret ederek, hem bu keyfi yerinde tattık hem de röportajlar yaparak 35 yıl sonra yeniden yazılacak bu hikayenin nasıl başladığını siz değerli okurlara sunuyoruz.


Büyükşehir belediyesinden emekli Yeşerti sporun kurucusu Ahmet Gören’e bu organizasyonun amacını, neden böyle bir karar aldıklarını ve hedeflerinin neler olduğunu sorduk. 
Ahmet Gören, “1986 yılında Nizip Kaymakamlık Kupası turnuvasından sonra bir daha böyle bir organizasyon olmadı. Ben 35 yıl sonra köye döndüğümde gençlerin kötü alışkanlıklara bulaştığını ve büyükleriyle kopuk olduğunu gördüm. Bu durum beni üzdü. Neler yapılabilir diye düşünürken, futbolun birleştirici gücünden yola çıkarak 35 yıl sonra tekrar barak köylerinin takımlarını bir araya getirmeyi amaçladık. Spordaki gayemiz de dostlukları pekiştirmektir. Gençlerimizi topluma kazandırmak. Aile ahlakının dışına çıkanları tekrar bir araya getirip birlik beraberliği sağlamak amacıyla bu yola çıktık. Bende böyle bir girişimde bulundum. Köyümüzde genç yetenekli bir arkadaşımız olan Mehmet Danabaş’ı başkan yaptık ve böylelikle başladık. Biz bu yola çıkarken 3-4 köy takımı iken kısa sürede büyük reaksiyon aldık ve şu an 40’a yakın köy takımı aktif olarak maçlara çıkıyor. Kaybolan gençlerimizi tanıdık. Onları tekrar topluma kazandırma yolunda büyük adımlar attık.  
Ayrıca Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, Karkamış Kaymakamı Emin Bağlı ve Jandarma Komutanımızla irtibata geçtik. Sağ olsunlar onlarda destek oldular. Hatta jandarma da takım çıkartı ve oynadık. Bu gibi şeyler bizleri daha da mutlu etti. Umarım bundan sonra da gereken desteği Antep’in ileri gelenlerinden görürüz ve birlikte güzel şeyler yaparız” dedi.


Yeşerti Spor’un Başkanı Mehmet Danabaş, gönüllü olarak bu göreve gelmekten mutlu olduğunu,  bu birlik beraberlik için görevini en iyi şekilde yapacağını, bundan da onur duyduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti “35 yıl önce böyle bir organizasyon yapılmış sonrasında da unutulmuştu. Bu süre çerçevesinde unutulan bir çok değerlerimiz vardı. Gençlerin büyükleri, büyüklerin gençleri tanımaması gibi. Bu göreve bizzat talip oldum. Eski Başkanımız Ahmet GÖREN bizi şereflendirerek bu görevi bize verdi. Sıcak havalara rağmen muhteşem bir katılım var. Tribünümüz olmasa da inanılmaz sayıda seyircilerimiz oluyor.

Tarlada çalışanlar maç saati maçını izlemeye gelir. Şehirdekiler çıkar gelir. Oyuncularımız haftanın iki günü antrenmanını yapar. Yani inanılmaz bir heyecan var. Bizim köyün ve çevre köylerin ihtiyar heyetleri de bizleri tebrik etti. Eski günleri hatırladıklarını söylediler. Bizde bunları duyunca onurlandık. Köyümüzün stadının yeri inanılmaz potansiyele sahip. Bakımları yapılması gerekir. Buradan Büyükşehir belediyesine, diğer belediyeler, iş adamları ve büyük takımlara sesleniyorum. Gelip görsünler. Yaşlısı genci demeden gerektiğinde traktörleriyle maçları izlemeye gelenler, köylülerin kısa zamanda birbirleriyle kaynaşmalarını, gençlerin heyecanı gibi bir çok güzellikleri. Statta bir çok eksiklerimiz var. Karkamış belediye başkanımız sağ olsun kale direklerini ve fileleri yaptırdı. Sahamızı temizletti. Destek olmaya da devam ediyor. Dileriz ki kısa zamanda kalan eksikler için çorbaya tuzunu katan başka birileri çıkar da bu birlikteliğimizi daha da güzelleştirir” dedi.  


Günün müsabakası Yeşertispor ile Ekinveren takımları arasında oynandı. Müsabaka öncesi her iki takımın kaptanları birbirlerine başarılar dilerken oldukça heyecanlı oldukları görüldü.  Ekinveren kaptanı Eyüp Öztürk, “ Her zaman eskilerden büyük çaplı futbol turnuvaları olduğunu duyardık. Barakta yeniden böyle sportif etkinlik duyunca çok mutlu olduk. Bizde köylüler olarak turnuvada yerimizi aldık. Çok mutluyuz”dedi. 


Yeşertispor kaptanı Ulaş Gören, “Bu turnuvanın meşalesini yeşertispor olarak biz yaktık. Bunun sebebi ise gençlerimizin kötü alışkanlıklarından kurtulması için öncülük etmekti. Nitekim bu yolda da baya yol kat ettik. Durum böyle olunca bizler daha da mutlu oluyoruz. Hepimiz kardeşiz, futbol adı altında bu birlik beraberliğimizi sağlayarak hem barakın unutulmuş kültürünü yaşatacağız hem de birliğimiz daim olacak. Biz inanıyoruz ki Antep’in hatta özellikle de barak ovasının yetiştirmiş olduğu iş adamları, bürokrasileri, siyasileri de bu çorbamıza tuz katarak daha da güzel şeyler yapacağız” dedi. 


Ekinveren Başkanı Bahtiyar Öztürk, “Arkadaşlar bu organizasyonu söylediklerinde çok heyecanlandık. Bu birlikteliğe bizde katıldık. Çok mutluyuz. Bu sayede bütün barak köylerini daha da yakından tanıma şansımız oldu. Örf adetlerimizin tekrar gündeme gelmesi de ayrıca gururlandırdı. Birlikte güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum”dedi. 


Yeşertispor ile Ekinveren hazırlık müsabakası sıcak havaya rağmen yaklaşık 500 seyircisiyle sahaya çıktı. Yeşertispor’un 8-1’lik üstün galibiyetiyle müsabaka sona ererken, maç sonunda taraflar birbirlerini tebrik ederek sahadan ayrıldı. Seyircilerin de her iki takımı da alkışlayarak tebrik etmesi günün yakışanı olarak anılara yazıldı.
Ş.Kara
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.