Hava Durumu

“Bakanlık, topluma yanlış bilgi veriyor!”

TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine Bakanlıktan gelen cevapları kamuoyu ile paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2020 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2020 18:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Bakanlık, topluma yanlış bilgi veriyor!”

İzmir Depremi’nin ardından Gaziantep Deprem Master Planı yeniden gündeme gelmişti. Söz konusu planın durumu ve kentte olası bir depreme ilişkin yapılan çalışmaları TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Soru önergesi veren Toğrul, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından soru önergesine verilen cevapları kamuoyu ile paylaştı.

CEVAPLAR MANİDAR

Toğrul, “İzmir depreminin yaşandığı ve acılarımızın çok taze olduğu bir dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Gaziantep'teki yaşanabilecek olası bir depreme karşılık vermiş olduğumuz soru önergesinin cevaplarını siz değerli basın temsilcileriyle paylaşmak istiyoruz.

 Soru önergemizde, Malatya depreminden sonra uzmanların yapmış olduğu uyarılar çerçevesinde yeni bir olası depremin Gaziantep'e yaklaşık 40-45 Km uzaklıkta olan Türkoğlu-Nurdağı bölgesinde geçen fay hattında yaşanabileceğini belirtmiştik. Bundan ötürü de Gaziantep'in bu duruma ne kadar hazırlıklı olup olmadığı ve çeşitli önlemler alınması hususunda bir dizi sorular sormuştuk.

Bakanlık sormuş olduğumuz sorulara yönelik çeşitli cevaplar vermiş. Fakat vermiş olduğu cevaplardan bir kısmı bizim açımızdan manidardır.”     

“BAKANLIK YANLIŞ BİLGİ VERİYOR!”

“Sormuş olduğumuz sorulara verilen cevaplar şu şekilde; Deprem toplanma alanlarından birisi olan ve olası bir depremde deprem sahra hastanesi olarak belirlenen Osmangazi Mahallesindeki Metro’nun arkasındaki bölgenin neden imara açıldığını sormuştuk. Söz konusu bölge ile ilgili açılmış davalar olmasına, hatta idare mahkemelerinin vermiş olduğu iptal kararları bulunmasına rağmen Bakanlık söz konusu bölgenin hiç bir zaman deprem toplanma alanı ilan edilmediğini ve bölgeyle ilgili herhangi bir iptal kararı olmadığını belirtiyor. Söz konusu bölgeyle ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin durdurma kararlarına ilişkin Danıştay’a itirazı olmasına rağmen, bakanlık gözümüzün içine baka baka topluma yanlış bilgiler veriyor.

2015 yıllından beri Gaziantep IMO tarafından üzerinde çalışma yürütülen ve ön protokolü hazır olan Deprem Master Planın ihalesi ne zaman yapılacaktır? diye sormuşuz. Bakanlık ise ihale çalışmaları devam etmektedir diye cevap vermiş. Bize göre ise her gün ülkenin bir tarafında deprem yaşanıyor ve canımız yanıyor iken Gaziantep Deprem Master planın derhal vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor.”  

“YALNIZCA 2 MAHALLEDE Mİ ETÜD ÇALIŞMASI YAPILDI?”

“En son Gaziantep’te zemin etüt çalışması ne zaman yapıldı? Zemin etüt çalışmasına göre depreme dayanıklı ve dayanıksız bölgeler tespit edildi mi? Tespit edildi ise hangi bölgeler risklidir? diye sormuş olduğumuz soruya cevap ise şu şekilde; Gaziantep'te sadece Hacıbaba ve Çağlayan Mahallerinde 50 Hektarlık alanda zemin etüt çalışması yapılmış. Bakanlığı buradan tekrar sormak isteriz. Zemin etüt çalışması yapa yapa koca kente sadece 2 mahallede mi zemin etüt çalışması yapma zahmetinde bulundunuz. 

Gaziantep ili ve ilçelerindeki tüm okul, hastane ve kamu binalarında depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Bu yapılardan kaçı risklidir? Sorusuna vermiş olduğu cevap tam içler acısıdır. Gaziantep'te yüzlerce okul olmasına rağmen Bakanlık sadece 13 okulda deprem dayanıklılık testi yapmış. Hastaneler konusunda ise 10 hastanede deprem dayanıklılık testi yapılmış” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.