Hava Durumu

“Aşılama oranı düşük!”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün yaptığı paylaşım ile Günlük Covd-19 Tablosunda değişime gidildiğini ve il bazında ilk doz yerine en az iki doz aşı olanlarının oranlarının paylaşılacağını duyurdu. Söz konusu paylaşımda ilk doz aşılamada mavi kategoriye yükselen Gaziantep’in durumuna da yer verildi. İki doz aşılamanın yüzde 57 seviyelerinde olduğu Gaziantep, bu oran ile orta riskli iller arasında yer aldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep- Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, iki doz aşılama oranının Gaziantep’te düşük olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2021 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2021 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Aşılama oranı düşük!”

Covid-19 Salgını ile mücadele devam ediyor. Ülke genelinde kontrolsüz Normalleşme ve salgında yeni varyantların ortaya çıkması sonucu vaka oranları yükseldi. Günlük vaka oranlarının 27 bin, ölümlerin 230’larda olduğu ülke genelinde, okullarında açılması ile birlikte vaka sayılarının daha da yükselmesinden endişe duyuluyor.

İKİ DOZ AŞI ORANLARI PAYLAŞILACAK…

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Günlük Covid-19 Tablomuz değişti. Bugünden itibaren, il bazında, ilk doz yerine, en az iki doz aşı olanların oranlarını paylaşacağız. Aşılarımızı yaptırarak vaka sayılarını düşürelim, can kayıplarımızı azaltalım. İlk doz aşıda önemli bir mesafe kaydettik” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca tarafından yapılan açıklamanın ardından iki doz aşı olma oranları paylaşılmaya başlandı.

“TURUNCU KATEGORİDEYİZ”

Bakan Koca tarafından yapılan paylaşımda Gaziantep’e ilişkin veriler de yer aldı. Bu verilere göre, ilk doz aşılamada yüzde 84 oranına ulaşarak Mavi Kategoride bulunan Gaziantep, ikinci doz aşılamada turuncu kategoride yer aldı. Orta riskli iller arasında yer alan kentte aşılama oranları, PCR testi zorunluluğu getirilmesinin ardından arttı.

“İKİNCİ DOZ DİKKATE ALINMALI”

Gaziantep- Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, kentin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Dr. Tarla, “1 Temmuz’da başlayan normalleşme kararından sonra, özellikle delta varyantıyla birlikte vaka sayılarında artış söz konusu. Çift doz aşılama oranı şu anda Gaziantep’te yüzde 57 civarında. Bu oran iyi ve yeterli düzeyde değil. 1. doz yüzde 85’ler civarında. Ancak, biz 2. dozun yüzde 80’lere ulaşmasını istiyoruz. İlk doz oranı yüzde 85 civarında olunca, MAVİ kategoriye geçtiğimiz gözüküyor. Ancak, bizim 2. dozu dikkate almamız gerekiyor.”

“İKİNCİ DOZ AŞILAMA ORANI DÜŞÜK”

Kentte aşılamada mavi kategoriye geçiş ile birlikte tedbirlerin gevşediğini söyleyen Tarla, “İlk doz yüzde 85 olunca ve ‘mavi’ye geçilince, Gaziantepliler de nasıl olsa biz mavi kategoriye geçtik, tedbirleri gevşetebiliriz, maske takmayabiliriz gibi bir algı oluştu. Ama, öyle bir durum söz konusu değil. Burada yerel yöneticilere ciddi sorumluluk düşüyor. Yüzde 57 oranı bize göre de, bakanlığa göre de düşük bir aşılama oranı.’’

“DELTA VARYANTINA RAĞMEN NORMALLEŞMEYE GEÇİLDİ”

“Ülkeyi yönetenlerin aşılama, bilgilendirme, şeffaf bilgileri kamuoyuna duyurma sorumluluğu var. Haziran ayının sonunda Delta varyantının ayak seslerini duyuyorduk. Ancak, Sağlık Bakanı bunu çok dillendirmiyor ve 3-5 vaka var diyordu. Aslında o zaman vaka vardı. Orada hızlı bir normalleşme ile sorun başladı. Çünkü, hızlı yayılan bir mutant virüsü vardı ve bu biline biline,  hızlı bir normalleşmeye geçildi. O yüzden, burada yöneticilerin her zaman sorumluluğu büyük aslında. Biz, onun için aşının önemini sık sık vurguluyoruz.”

“BİLGİ AKIŞI ŞEFFAF OLMALI”

Normalleşme dönemi ile birlikte vaka oranlarının arttığını söyleyen Tarla, “2 binlere düşen vaka sayısı, birden 25-30 binlere çıktı. İşte, bu nedenle, açıklanan rakamlara hepimiz tereddüt ile bakıyoruz. Bir doktor, bir Oda başkanı olarak, ben de aynı şekilde tereddütlü bakıyorum. Çünkü, varyant virüsü yok denildi. Ancak vardı. Onu bildiğimiz için, bu bilgi akışı şeffaf olmadığı müddetçe, ne insanların aşı tereddütlerini giderebiliyoruz. Ne de aşı karşıtlarını engelleyebiliyoruz. Aslında bu iş zincirleme olarak giden bir şey.”

“İNSANLAR DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ”

Aşının toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyleyen Tarla, “Bizler, çocuklarımızı küçükken aşılıyoruz. 13 tane aşı yapılıyor. O aşılar da aslında pandemiyle ortaya çıktı. Biz, o dönemleri yaşamadığımız için, kafamızda canlandıramayabiliyoruz. Ama, biz kızamık aşısını küçüklükten beri aşılamazsak, pandemi olur. Aynı şey, bu dönem için de geçerli. Onun için aşı tereddütleri, tedirginlikleri olabilir. Ama, bunların çözümü insanları bilgilendirmekten geçiyor” dedi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.