Hava Durumu

Aşı ne zaman gelecek?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve uzmanlar tarafından, Covid-19 (Koronavirüs) Salgınına karşı kronik hastaların ve 65 yaş üstü vatandaşların aşılanması önerisinden bulunulmuştu. Söz konusu önerinin ardından Grip ve zatürre aşısı olmak isteyen vatandaşların sayısında olağanüstü bir artış gerçekleşirken, kritik dönem olarak nitelendirilen Ekim ayı gelmesine rağmen grip aşısının henüz ülkemize gelmediği öğrenildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Grip aşısı mevsimi geldi, ama ortada ilaç yok” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2020 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2020 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Aşı ne zaman gelecek?

Koronavirüs Salgınında, kritik döneme gelindi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve uzmanlar tarafından kritik dönem olarak nitelendirilen Ekim ayının gelmesi ile birlikte grip vakalarının artması bekleniyor. Grip vakalarının Koronavirüs ile aynı semptomlara sahip olması nedeniyle hastanelerde yoğunluk yaşanmasından endişe duyulurken, riskli gruplara zatürre ve grip aşısı yaptırmaları öneriliyor.

Ülkemize her yıl Eylül ayında getirilen ve Ekim ayında uygulanmaya başlanan grip aşılarının gecikmesi tepkilere neden oldu. Ülkemize halen gelmeyen girip aşılarının Avrupa ülkelerinde uygulanmaya başlandığı öğrenildi.

AŞI MEVSİMİ GELDİ AMA…

Son günlerde yaşanan zatürre ve grip aşılarında yaşanan sorunlar hakkında Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, açıklamalarda bulundu.

Aşı, koruyucu sağlık sisteminin en önemli aktörü olduğunu belirten Demirci, “Pandemi ile birlikte maske, mesafe ve temizlik konusu çok fazla önem kazandı. Bilim Kurulu ve uzmanlar tarafından yapılan son uyarı ise risk gurubunda olan kişilerin aşılması idi. Ekim ayında olmamıza rağmen halen aşı yok. Grip aşısı mevsimi geldi, ama ortada ilaç yok.  Grip ve Zatürre aşıları, Covid-19 karşı koruyan değil Covid-19’un sonuçlarından koruma sağlıyor. Ekim ayı ile birlikte grip vakalarının artması halinde bu vakalar ile Covid-19 vakaları arasında benzerlikler olabilir. Zamanı geldiği halde aşı yok, gelen aşının da yetersiz olduğu düşünülüyor.”

“AŞILAMA SİSTEMATİK OLARAK YAPILMALI”

Aşıların risk gruplarından başlanarak tüm kesimlere uygulanması gerektiğini söyleyen Demirci, “65 yaş üstü vatandaşlar ve kronik hastalardan başlanarak sistematik olarak aşılama yapılmalı. Diğer yandan bu aşıların eczanelere eşit sayıda verilmesi gerekiyor. Bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde aşılamanın başladığını biliyoruz. Bizim ülkemize henüz aşının girişi olmadı. Ülkemize gelecek olan aşı miktarını da bilmek istiyoruz.”

“AŞI YETERSİZLİĞİ VAR”

Demirci, “İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde, her ne kadar Covid-19’a karşı etkinliği olmasa da bilim insanlarının tavsiyesi ile zatürre ve grip aşılarına talep arttı. Ancak aşı uygulaması yönündeki tavsiye kararları ve buna bağlı olarak artan talebe karşın, ilgili firmalar tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, maalesef yeterince aşının ülkemize gelmeyeceği ortada. Sağlık Bakanlığı, risk grupları içinde yer alan vatandaşlarımıza zatürre aşısını ASM’lerden uygularken, diğer vatandaşlar ise aşıyı eczanelerden temin etmeye çalışmakta. Ancak her iki noktadan da zatürre aşılarına erişim zorlukları, yani aşı yetersizliği var.”

“AŞIDA GEÇİKME VAR”

Grip aşılarının henüz yurda gelmediğini söyleyen Demirci, “Grip aşılarında ise aşılama mevsimi başlamasına rağmen henüz yurdumuza aşı gelmemiş ve halkımıza sunulamadı. Gecikme dışında, hastalara sunulacak aşıların sayısal yetersizliği ile ilgili ciddi kaygılar var.”

“YETKİLİLER SORUMLULUK ALMALI”

Konuya ilişkin önerilerde bulunan Demirci, “Herhangi bir sınırlama yapılmadan risk grupları başta olmak üzere, grip aşısı talebi karşılanmalıdır.  Aşıların vatandaşlarımıza ulaştırılması konusunda yetkililer sorumluluk almalı, eczacılar ile vatandaşlarımız karşı karşıya getirilmemelidir. Bu konuda acilen bir planlama yapılarak, ülkede standart uygulama sağlanmalı. Ticari sır denilerek açıklanmayan, ülkemize ithal edilecek grip aşısı sayısı net bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalı ve süreç şeffaf bir şekilde yönetilmeli.  İthal edilen grip aşılarının tümü eczaneler aracılığıyla halka sunulmalı.”

“GRİP AŞILARI ECZANELERE EŞİT ŞEKİLDE GÖNDERİLMELİ”

Sözlerini sürdüren Demirci, “Ecza depoları tarafından eczanelere grip aşıları eşit bir biçimde gönderilmeli. Eczaneler arasında haksız rekabete yol açacak uygulamalar engellenmeli.  Bazı firmaların yaptığı gibi kendi çalışanlarına aşı ithal etmenin önüne geçilip tüm aşılar tedarik zinciri içinde sevk edilmeli. Aşıların sunumunda öncelik, parası olana değil, riski olana verilmeli” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.