Hava Durumu

Aşı krizi sürüyor…

Koronavirüs Salgınına karşı risk grubunda olan vatandaşlara grip aşısı uygulanması tavsiyesinin ardından aşıya olan talep arttı. Talep artışı üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Risk Skoru’na göre hastalara grip aşısı verileceğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı tarafından ilk kez uygulanan sistem tartışmaların fitilini ateşledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2020 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2020 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Aşı krizi sürüyor…

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Grip aşısı olunmalı” çağrısı ile sağlık meslek örgütlerinin ithal edilecek grip aşısı miktarının artırılması konusunda uyarılarda bulunmuştu. Yurt dışından ithal edilen grip aşılarına yönelik talep üzerine Sağlık Bakanlığı Risk Skoru uygulamasına geçti.

KRİZ YAŞANACAK

Yeni uygulamaya ilişkin edinilen bilgiye göre grip aşısı, aile hekimleri üzerinden “Charlson Risk Skoru” uygulandıktan sonra hastalara reçete edilecek. “Charlson Risk Skoru”na göre, birincil risk grubunda yer alan kronik hastalar ve 65 yaş üstü yurttaşlar, reçete ile eczaneye başvurduğunda, eczacı ilaç deposundan aşıyı isteyecek. Aşıya ulaşabilen kişi, aile hekimine giderek aşıyı yaptıracak. İlaç firmalarının depolarında bulunan 1,5 milyon aşının yakın zamanda ecza depolarına dağıtılarak, ‘seçilen’ hastalara verilmesi bekleniyor. Ülke genelinde 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon kronik hasta bulunması nedeniyle 1,5 milyon aşı için “hasta seçimi” konusunda da ciddi bir kriz yaşanacağı öngörülüyor.

“KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL!”

Grip aşısı konusunda açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Grip aşısı konusunda Aile Sağlığı Merkezlerine yetki verildi. E-Nabız üzerinden görülebileceği ifade ediliyor. Kamu sağlığı için kabul edilebilir bir sistem değil. Bazı riskli hastalar için Risk Skoru yeterli oranda çıkmadı. Sürdürülebilir bir noktada değil. Yeterli oranda aşı gelmedi” diye konuştu.

“BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMALI!”

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, vatandaşların grip aşılarına ulaşmada sorun yaşayacağını söyledi. Demirci, “Gripten korunmak için aşılamadaki durumumuz, yeterli miktarda grip aşısı temin edilmeyince, gripten korunmada hastalık risk grupları, dünyanın bu zamana kadar bildiği ve uyguladığı kriterlere göre değil aşı stokuna göre daraltılarak güncelleniyor. Vatandaş bu ortamda aşılanmak istiyor. Hastaların başvurduğu hekimde ve eczacıda uygulama bilgisi yok. Bakanlık grip aşısındaki net durumumuzu açıklamalıdır” ifadelerini kullandı.

“TOPLUM SAĞLIĞI KORUNMALI”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Doğan Eroğulları da konuyu ilişkin açıklamalarda bulundu. Eroğulları, “Az ya da çok riskli diye hasta seçmemiz beklenemez. Hipertansiyon hastasına, astım hastasından daha az riskli muamelesi yapamayız. Birincil riskli hasta kriter bellidir. Kronik rahatsızlığı bulunanlar ve 65 yaş üzeri toplum sağlığını korumak için öncelikle aşılanmalıdır.”

“AŞI TALEBİNİN ARTACAĞI BİLİNİYORDU!”

Zatürre aşısında da ciddi bir kriz yaşandığını ve hastaların aşıya ulaşamadığını anımsatan Eroğulları, “DSÖ’nün ve bizim uyarılarımız dikkate alınarak bu yıl gelecek aşı miktarı artırılmalıydı. Covid-19 gerekçesi ile aşıya olan talebin artacağı biliniyordu. Fakat Bakanlık aylardır yaptığımız uyarılara kulak tıkadı. Çözüm gibi sunulan tablo büyük bir kriz yaratacak. Covid-19’dan korunma tedbiri ile aşı yaptırmak isteyen yurttaşlar parası karşılığında dahi aşıya ulaşamayacak. Hatta gelen aşı miktarına bakılırsa risk grubunun da tamamı aşılanamayacak” diye konuştu.

Türkiye’de aşı tartışmalarının önümüzdeki süreçte devam edeceği ön görülüyor.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.