Hava Durumu

“Anayasa tartışmasına ihtiyaç var”

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ve HDP Gaziantep İl Başkanı Müslüm Kılıç, gazetemize ziyarette bulundular. Türkiye’nin 12 Eylül Anayasası ile yönetildiğine dikkat çeken Toğrul, “İstanbul Seçimlerinde ortaya çıkan tablodan da esinlenerek, Demokratik Anayasa Strateji Belgesi hazırladık. Türkiye’nin yeni bir anayasa tartışmasına ihtiyacı var. Bunun için bir Demokrasi Bloku yaratmak istiyoruz” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2019 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2019 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Anayasa tartışmasına ihtiyaç var”

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ve HDP Gaziantep İl Başkanı Müslüm Kılıç, gazetemize ziyarette bulundular. Türkiye’nin 12 Eylül Anayasası ile yönetildiğine dikkat çeken Toğrul, “İstanbul Seçimlerinde ortaya çıkan tablodan da esinlenerek, Demokratik Anayasa Strateji Belgesi hazırladık. Türkiye’nin yeni bir anayasa tartışmasına ihtiyacı var. Bunun için bir Demokrasi Bloku yaratmak istiyoruz” diye konuştu.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ve HDP Gaziantep İl Başkanı Müslüm Kılıç, gazetemize ziyaret ederek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundular. HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, “İstanbul seçimlerinden sonra Türkiye’nin yeni bir tartışmaya, yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Türkiye yıllardır herkesin yakındığı 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyor. Biz bu anayasanın Türkiye’ye dar geldiğini söylüyorduk, özellikle 16 Nisan Referandumunda bu kez demokrasinin olmazsa olmazı olan Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinin birliği ile sonuçlandı. Şu anda tüm yetkiler bir kişi de toplanmış durumda.”dedi.

YARGI REFORMU STRATEJİ RAPORU HAZIRLANDI

24 Haziran Seçimlerinden esinlenerek bir çalışma başlattıklarını söyleyen Toğrul, “Dolayısıyla biz İstanbul Seçimlerinde ortaya çıkan tablodan da esinlenerek, Demokratik Anayasa Strateji Belgesi hazırladık. Bu ülkenin artık eskisi gibi köhnemiş olan 12 Eylül Anayasasıyla ne de yeni ortaya çıkan Tek Adam Rejimi ile tüm farklılıkları reddeden, çatıştıran, kutuplaştıran, ötekileştiren o dilden kurtulmak için Türkiye’nin yeni bir anayasa tartışmasına ihtiyacı var. Dolayısıyla bunun için yerellerde, STK’larda, basında, siyasi partilerde bu konuyu bir talep halinde tartışma istiyorduk. Bu noktada ilk elden ne yapılması gerektiği sorusu var. İlk elden yapılması gerekenleri tespit ederek, inanç, ifade özgürlüğü önündeki engellerin derhal kaldırılması noktasında, Hükümetin de aynı dönem Yargı Reformu Paketini gündeme taşıması ile birlikte ilk elden yapılması gereken yol temizliği; Yargı Reformu Strateji Raporu isimli bir metin hazırladık. İlk elden bunlar yapılırsa, yeni anayasanın tartışılabileceğini düşündük.” Şeklinde konuştu.

“DEMOKRASİ İTTİFAKI STRATEJİ METİN HAZIRLADIK”

Yeni Anayasa konusunda çalışmaların el birliği ile yürütüleceğini belirten Toğrul, “Mesele metin hazırlamak değil, bu çalışmaları kiminle yapacağımız asıl önemli olan konu oluyor. Bizim özellikle 31 Mart’ta demokrasiden yana ortaya koyduğumuz tavırdan, Türkiye’de AKP-MHP İktidarının tekçi iktidarının daraltılmasında, yeni bir demokrasi cephesinin inşa edilmesi, bu demokrasi cephesinin hem yol temizliğini hem yeni bir anayasa ihtiyacını ortaya koyması konusunda bir Demokrasi Bloku, Demokrasi İttifakı Strateji Metni hazırladık.”dedi.

RAPORLAR HAZIRLANACAK

Yeni Anayasa konusunda çalışmalara 23 Ağustos tarihinde başlanılmasının planlandığını söyleyen Toğrul, “Bu dönemde randevular alarak, ilk çalışmalarımıza başlayacaktık. Bizim anlayışımız Genel Merkezlerin, STK üst düzey yöneticilerinin bir karar varılması değil, biz bunu hem genel merkezler düzeyinde hem de siyasetin yerelleştirilmesi, toplumun politikleşmesi noktasında yerelde de tartışmayı başlatmak istedik. Randevuları aldık fakat 19 Ağustos tarihinde bir siyasi darbe ile karşı karşıya kaldık. Bu randevuları ertelemek durumunda kaldık. Şuanda Genel Merkezler düzeyinde başta olmak üzere görüşmeler devam ediyor. Yerelde bizler bu çalışmaları yürütüyoruz, gelen bilgiler, öneriler doğrultusunda raporlarımızı hazırlayarak Genel Merkezimize sunacağız. Bu çerçevede illerde ne yapılması gerektiği ile ilgili çalışmalar yapacağız.”dedi.

“TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ CEPHESİNE İHTİYAÇ VAR”

Türkiye’de iktidarın tartışıldığını söyleyen Toğrul, “Türkiye’nin birinci dereceden ihtiyaç duyduğu konu bu değil. Türkiye’de şu anda asıl ihtiyaç, demokrasi, adalet, hukuk talep eden bir Demokrasi Bloku yok. Bunu yaratırsak, kimin iktidar olduğunun ve ne söylediğinin bir önemi kalmaz. Demokrasi de partilerin söylemlerine bakılmaz, sizin yarattığınız koşullarda siyasetin yapılıp yapılmayacağına bakılır. AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde topluma vaat ettiklerine bir bakın; neredeyse hepimiz imza koyacaktık. AKP yıprandı, yerine bir alternatif koyalım. Pek toplumun çıkarı ne olacak? Toplumda tekrar insan hakları, ifade özgürlüğü, adalet, demokrasi noktasında Demokrasi Talebi oluşturmaktır. Türkiye’de buna ihtiyaç olduğunu söyleyebilen, bu amaçla yan yana durabilen bir Demokrasi Cephesine ihtiyaç var.  Bizim derdimiz onu yaratmaktır.” şeklinde konuştu.

“KAYYUM SÜRECİNDE YAŞANANLARI ANLATIYORUZ”

Kayyum atamalarına ilişkin sözlerini sürdüren Toğrul, “Kayyum atamaları, Türkiye’nin hukuku açısından nereye gelindiğinin somut bir örneğidir. Türkiye’de siyasi iktidar, algı yaratıyor ve bu algı çerçevesinde toplumu inandırıyor. İletişim ağları güçlü olduğu için bunu başarıyor. 15 Temmuz 2016’den sonra tüm muhalif sendika, basın, STK’lar budandı. Ziyaretlerimiz sırasında hem bu tartışmalara katkı anlamında hem de kayyum sürecinde yaşananları da anlatmayı amaçlıyoruz.”dedi

“ALGI OLUŞTURULUYOR”

31 Mart Seçimlerinin ardından Kayyum atamaları konusunda bir çalışma başlatıldığını söyleyen Toğrul, “1 Nisan günü üç büyük şehrimizin Valileri İç İşleri Bakanlığına yazı yazarak, belediye başkanlarının görevden alınmasını talep ediyorlar. Belediye Başkanları mazbatalarını 14, 15 ve 16 Nisan tarihlerinde alırken, belediye başkanlarının görevden alınması ile ilgili talepler 31 Mart seçimlerinin ertesi günü İç İşleri Bakanlığına gönderiliyor. Belediye Başkanlarının görevden alınması ile ilgili olarak üç temel üzerinde duruluyor. Birincisi, dağa para gönderiliyor deniliyor. Belediye Başkanları göreve başlamadan bunu nasıl ortaya koydunuz? Kaldı ki Kayyumlar döneminde Belediyeleri nasıl borçlandırıldığı, talan edildiğini görüyoruz. Asıl ihalelerde neler yapıldığını biz biliyoruz. Daha önceki kayyum atamaları döneminde bir gizli tanık ifadesinde işçi maaşlarından kesintiler yapılarak, dağa gönderildiği iddia edilmişti. Artık teknoloji çağında yaşıyoruz, maaşlarda bir kesinti olması durumda ortaya çıkacaktır. Bunlar tamamen iftira niteliğinde algı oluşturmaktır.”dedi.

“POLİS RAPORU VAR”

İkinci konu ise şehit yakını olan kişinin işten çıkarılması öne sürülüyor. Söz konusu kişi ile ilgili hırsızlık yaptığına dair polis raporları bulunuyor. Bu durumda kişinin işten çıkışı yapılmıştı. İşten çıkartılma ile ilgili diğer işlem ise 30 Mart tarihinde seçimden bir gün önce Cumartesi günü işe alım yapılmış. Resmi olarak belediyenin açık olmadığı bir günde alım yapılması doğru değildir. Bu kişi o nedenle işten çıkarıldı.”

“EŞ BAŞKANLAR, SEÇİMLE GELEN KİMSELERDİR”

Belediyelerde uygulanan Eş Başkanlık Sisteminin kayyum atamaları için bahane gösterildiğini belirten Toğrul, “Eş Başkan, Belediye Meclis Seçimlerine katılan, birinci sırada aday gösterilen kişidir. Parti içerisinden atanan kimse değildir. 2012 yılında bizim fiilen başlatmamız üzerine Danıştay’ın Eş Başkanlık ile ilgili kararı var. HDP’nin Eş Genel Başkanı var, madem belediyeye kayyum atıyorlarsa HDP’yi de kapatsınlar. Eş Başkanı, örgüt tarafından atanmış bir kişi olarak lanse ediyorlar. Her iki eş başkanda, seçimle gelen kimselerdir. Kadınların yıllar süren mücadelesini, kazanımlarını gasp etmek istiyorlar. Biz kadının siyasette, toplumda, her alanda özne olmasını savunuyoruz. Bu üç nedenle belediyelere kayyum atandı.”dedi.

“BELEDİYE BAŞKANLARI HAKKINDA AÇILMIŞ DAVA YOK”

Belediye Başkanlarının Belediyeler Kanunun 47.maddesi gereği görevden alındıklarını hatırlatan Toğrul, “Görev süresinde yapılan usulsüzlükler ve hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle belediye başkanı görevden alınabilir” deniliyor. 14,15 ve 16 Nisan tarihlerinde göreve başlayan belediye başkanları hakkında açılmış olan tek bir dava yok” diye konuştu.

“DEMOKRATİK BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR”

Türkiye’nin acilen Yargı Reformu ve Demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten HDP Gaziantep İl Başkanı Müslüm Kılıç, “Hukukun  gücünün gerçekten ortaya konabilmesi, hukukun işlenirlik kazanabilmesi için bir demokratik bir zeminde Demokrasi İttifakı yaratmak gerekiyor. Üç konu üzerinden Gaziantep’te olduğu gibi Türkiye’nin her noktasında basın kuruluşlarını, STK’ları, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini ziyaret ediyoruz. Gaziantep’te bu konuda ilk ziyaretimizi size gerçekleştirdik. Bu ziyaretin Türkiye’deki barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.