Hava Durumu

Anal Fissür

Anüsün Hemen Yanında Başta Travma Olmak Üzere Çeşitli Nedenlerle Meydana Gelen Çatlaklar: Anal Fissür

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2020 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2020 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Anal Fissür

Anüs veya diğer adıyla makat gastrointestinal sistemin dışarıya açılan kapısı konumundadır. Anal fissür yani diğer adıyla makat çatlağı ise bu bölgenin herhangi bir nedene bağlı olarak yırtılması veya çatlamasıdır.

Anal fissür tablosu genellikle kabızlık veya anüsün herhangi bir travmaya maruz kalması sonucunda görülmektedir. Yaygın olarak görülen bu durum her yaş grubunda ve her iki cinsiyette de görülebilmektedir.

Anal fissür yani makat çatlağı her ne kadar ciddi bir sağlık problemine neden olmasa da gün içerisinde hastaya oldukça acı verici şikayetlere neden olmaktadır. Genellikle lifsiz beslenme, kabızlık, diyare ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla meydana gelen bu hastalık en kısa sürede tedavi edilmesi gereken edilmediğinde ise apse oluşumuna neden olabilen bir hastalıktır.

Bireyler özellikle diyare sonrasında sert bir biçimde genital bölge temizliği yaparsa anüsü travmatize ederek anal fissüre neden olabilir. Anüste meydana gelen bu yırtılmalar bağırsaklardaki hareketlenme ile beraber ilerleyen dönemlerde hastalara oldukça acı veren bir durum haline gelebilir. Ağrıyla beraber hastalarda parlak kırmızı renkli kanamalar meydana gelebilir.

Cam kırığının batmasına benzeyen ağrıları ortaya çıkaran anal fissürler makatın yüzeyinde olabileceği gibi daha derin noktalarda da olabilmektedir. Anal fissürün konumu tamamen altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Makat çatlağı yaşayan kişilerde anüsün çevresinde meme oluşumu görülebilmektedir. Bu meme oluşumu kimi zaman anal fissür tanısı yerine hemoroid tanısı ile karıştırılabilmektedir. Kendiliğinden birkaç hafta içerisinde ortadan kaybolan bu durum nadiren de olsa kronik bir hale gelerek 2 aydan daha fazla sürebilmektedir. Uygun tedavi ve önlemler ile uzmandoktor görüşlerine göre kolaylıkla iyileşme görülebilmektedir.

Anal Fissürün Oluşum Nedenleri Nelerdir ?

Anal fissüre makat bölgesinde meydana gelebilecek birçok travma neden olsa da en yaygın neden sert ve büyük gaita ve buna bağlı olarak gelişen kabızlıktır. Kişi bu durumda dışkılamayı daha zor gerçekleştirir ve aşırı zorlama ile beraber anal fissür tablosu ortaya çıkar. Anal fissür aynı zamanda kuruma ve tahrişe bağlı olarak da görülebilen bir durumdur.

Anüs çevresinde kasılmayı sağlayan kaslar bulunmaktadır. Bu kaslar sinir problemleri veya herhangi bir travma nedeniyle aşırı kasılmaya başlayabilirler. Bununla beraber makatın çevresinde gerilmeler meydana gelir ve makatın yırtılması ile sonuçlanır. Yaygın olarak makat çatlağına neden olan bu durum kimi zaman travma ile beraber de tetiklenebilmektedir.

Özellikle vücuda yetersiz sıvı alımı veya lif açısından fakir bir beslenme düzeni gibi nedenlerle kişilerde kabızlık görülebilmektedir. Bağırsak içerisinde sıvının da yetersiz olmasıyla beraber zamanla dışkı kurur, sertleşir ve daha büyük bir hal alır. Anal fissürün oluşumunda büyük bir öneme sahip olan bu durum zorlamayla beraber zamanla makat bölgesinde çatlaklara yol açar.

Bunların yanı sıra bazı hastalıklar, tuvaleti uzun süre erteleme, hamilelik, anal bölge termometresi, lavman yapma, anal yoldan cinsel birliktelik ve kolonoskopi incelemeleri de anal fissüre neden olabilmektedir.

Anal Fissürün Belirtileri Nelerdir ?

Anal fissürün oluşum nedenleri ve konumunu da ele alacak olursak görülen belirtiler ağrı ve kanama gibi belirtilerdir. Bu belirtilerin şiddeti anal fissürün boyutuna, konumuna, derinliğine ve oluşum nedenlerine göre farklılık gösterse de yaygın olarak şu belirtiler görülmektedir;

 

Makat çatlağının oluştuğu bölgede meme oluşumları ve ekstra deri parçaları Makat bölgesinde dayanılmayacak kadar kuvvetli olan, özellikle dışkılamayla beraber şiddeti artan ağrılar Parlak ve kırmızı renkte kanamalar Dışkılama zorluğu Kaşıntı Tahriş İlerleyen evrelerde apse oluşumu gibi belirtiler anal fissür oluşan hastalarda yaygın olarak görülen belirtilerdir.

 

Anal Fissürün Tedavisi Nasıldır ?

Anal fissür erken başlanan bir tedavi yöntemi ile kısa süre içerisinde ortadan kaldırabilecek bir hastalıktır. Tedavide uygulanacak yöntemler tamamen fissürün ilerlemesine bağlı olarak belirlenir.

Kabızlığın neden olduğu anal fissür hastalığında kabızlık giderici ilaç kullanma hastalığı ortadan kaldırabilmektedir. Bunun için laksatif etkili ishale neden olan ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında yaşam tarzında değişikliğe giderek de anal fissür ortadan kaldırılabilir. Örneğin sıvı alımının arttırılması, lif açısından zengin gıdaların tüketilmesi ve dışkılamayı kolaylaştırıcı besinlerin tüketilmesi anal fissürü ortadan kaldırabilmektedir.

İlerlemiş anal fissür vakalarında oturma banyoları ve ameliyatlar da söz konusu olabilir. Genel cerrahi doktorları anal bölgedeki kasılmanın artmasına neden olan kasların bir kısmını keserek bölgenin gevşemesini sağlayabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.