Hava Durumu

Altında fiyat çıkmazı

Dünya piyasalarında döviz kurunda meydana gelen yükseliş, altın fiyatlarını etkiledi. Döviz kuruna bağlı olarak artış gösteren Ons fiyatlarının yükselmesi ile birlikte gram altının fiyatı 282 lira oldu. Gram altında meydana gelen yükseliş ise evlenmek isteyen, altın almak isteyen vatandaşların belini bükerken, kuyumcu esnafının da işlerini olumsuz etkiledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2019 18:42
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2019 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Altında fiyat çıkmazı

2018 yılında döviz kurunda meydana gelen dalgalanma ekonomiyi olumsuz etkiledi. Döviz kuruna bağlı olarak artış gösteren altının ons fiyatındaki artış, altın fiyatlarına yansıdı. Buna göre Türkiye’de gram altının fiyatı 282 lira oldu. Altın fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, çeyrek altın 460, yarım altın 920,  tam altın bin 839, Cumhuriyet Altını bin 883 lira oldu.

FİYATLAR ARTTI

Geçtiğimiz yıllarda 200 lira seviyelerinde olan çeyrek altın fiyatlarının kısa süre içerisinde fiyatının artması, altın almak isteyen vatandaşları kara kara düşündürüyor. Döviz kurunun geçtiğimiz hafta artış seyri içerisinde girmesi ile birlikte altın fiyatlarında artış yaşandı. Yaşanan artış sonrasında altının gram fiyatı 282 lira oldu.

VATANDAŞ ALTIN ALAMIYOR

Altın fiyatlarında meydana gelen artış sonrasında vatandaşların altın alım gücünde büyük oranda düşüş yaşandı. Yatırımcısına en çok kar getiren araç olan altın, fiyat dalgalanması nedeniyle dar gelirli aileler için lüks haline geldi. Düğün sezonlarında düğün alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar, altın almakta güçlük yaşıyorlar. Hal böyle olunca evlenmek isteyen insanlar için büyük külfet ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda bir asgari ücretli çalışan ayda en az bir tane çeyrek altın alabilirken, kazanılan ücretin beşte biri seviyesine yükselen altın fiyatı nedeniyle altına ulaşım sağlayamıyorlar.

KUYUMCU ESNAFI DURGUNLUKTAN ŞİKAYETÇİ

Gaziantep kent merkezinde kuyumculuk yapan esnaf, durgunluktan şikayetçi. İnsanların geçmişe oranla daha az alışveriş yaptıklarını belirten esnaf, dünya piyasalarında altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle insanların altın alacak güçlerinin kalmadığını savundular. Esnaf, “Eskiye oranlar vatandaş daha az alışveriş yapıyor. Fiyatlar çok yüksek, bu nedenle kredi kartı ile yapılan satışlarda taksit sayısı artırıldı. Ancak bu bile işlerin açılması için yeterli değil. Atın fiyatlarının dünya genelinde düşmesi gerekiyor. Aksi halde altın alışverişi daha da azalacaktır” ifadelerini kullandılar.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.