Hava Durumu

Altın fiyatları, vatandaşın belini büküyor

Gaziantep’te yaz aylarının gelmesiyle başlayan etkinliklerden bir tanesi de yaz düğünleridir. Gençlerin evlenme yolunda kurdukları hayalleri gerçekleştirmek için genellikle yaz ayları bekleniyor. Fakat evlenmek isteyen gençlerin önündeki en büyük engel altın kurundaki yükselen fiyatlar olmaya devam ediyor. Altın fiyatlarındaki yüksek rakamlar evlenmek isteyen gençler ve çocuklarını evlendirmek isteyen vatandaşlar tarafından tepki görmeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2019 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 20:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Altın fiyatları, vatandaşın belini büküyor

Gaziantep’te gelin ve damat adaylarının önünde altın kurundaki yükselen fiyatlar engel olmaya devam ediyor. Düğünlerin ve gelinlerin vazgeçilmezi olan altının fiyatları yükselmeye devam ediyor. Evlilik hayalleri kuran gençler zorlanırken aile büyükleri ‘Çocuklarımızı nasıl evlendireceğiz?’ diye kara kara düşünüyor. Altının fiyatlar ise cep yakmaya devam ediyor. Buna göre; Altının gram fiyatı 260 lira iken 22 ayara Bilezik fiyatı ise 235 liradır. Cumhuriyet altınının alış fiyatı bin 725 lira olurken satışı bin 750 liradır. Yarım altın 825 liradan alınırken 847 liraya satılıyor. Çeyrek altın 414 liradan alınırken satışı 424 lira olmaktadır. 22 ayar altın ise 236 liradan satışa sunulmaktadır. Altın kurunda yüksek fiyatların evlenmek isteyen gençleri ve çocuklarını evlendirmek isteyen aileleri nasıl etkiliyor?

“Evlilik Hayal Olmaya Devam Ediyor”

Ökkeş Kara, “Ben 73 yaşında emekli bir vatandaşım. Bu zaman kadar 5 çocuğum vardı hepsini evlendirdim fakat evlendirirken çok zorluklar yaşadım. Gençlerimiz evlilik birçok hayaller kuruyor ama iş evlenmeye gelince yeterince destek göremiyorlar. Bizim zamanımızda evlenmek çok kolaydı. Günümüzde evlenmek çok zor ki gençlerimiz evlenemiyorlar. Evlenenler ise faizlerle ve kredi borçlarıyla uğraşıyorlar. Evliliğinin tatlı ayında eşiyle beraber zaman geçirmesi gerekenler geçim sorunlarından dolayı sürekli kavga ediyorlar hatta boşanıyorlar. Altın fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Altın ucuzken çok altın alıyorduk ama günümüzde altın alamıyoruz. Sadece kendi düğünlerimiz değil akrabalarımızın düğünlerine de gidince altın takıyorduk. Günümüzde bu gibi adetler yükselen fiyatlardan dolayı azaldı. Her düğünde yaklaşık 40 adet urup altın biriktirilirdi. Günümüzde yaşam şartları yükselince vatandaş geçimini sağlamakta zorlanmaya başladı. Düğün yapmak evlenmek hayal gibi görünüyor. Önce ki yıllarda bir düğünde hemen hemen 200 gram altın yapılırken şimdi sadece geline 100 gram altın yapılıyor. Düğünlerde toplanan altın ve ya paralar çok fazla oluyordu ama şimdi herkes bütçesini kısıtlamayı tercih ediyor.”

“Geçim Sıkıntıları Boşanmayı Arttırıyor”

Eskiden gençlerimiz evlendirmek için bütün engeller ortalıktan kalkardı. Şimdi vatandaşlar asgari ücretle evinin geçimini sağlayamıyor diyen Kara, “ Yaşam şartları günden güne artış gösteriyor. Vatandaş asgari ücretle geçimini sağlayamazken nasıl evlensin. Günümüzde boşanmaların önüne geçilemiyor. Yaşam sorunlarından dolayı zor şartlarda gençlerimiz evlense bile 3 ay sonra boşanıyor. Kredi ve faiz oranlarıyla uğraşan vatandaş mutlu bir evlilik yapamıyor. Geçenler Gaziantep Adliyesi’nde kâtip bir arkadaşımın yanına gittim. Orada yaklaşık yarım saatte 3 kişi boşanma davası açmış. Günümüzde boşanmak moda oldu. Evliliği bir yılı doldurmadan kredi ve faiz oranlarıyla başı dertte olunca çareyi boşanmada buluyor. Evlenmek günümüzde hayal olarak kalmaya devam ediyor” diyerek sözlerine son verdi.

“Evlilikte Huzur Kalmadı”

Müslüm Girişen, “ Ben 62 yaşında emekli biriyim. Ben bu yıl bir tane çocuğumu evlendirmek üzereyim. Altını ve diğer düğün masraflarını tamamlamaya çalışıyoruz. Benim oğlum 38 yaşında kamu görevlisi olmasına rağmen çok zorlanıyoruz. Asgari ücretle çalışıp evlenmeye hazırlananlara Allah yardım etsin. Düğün için gerekli olan altının hepsini aldım fakat belimiz büküldü. Önceki yıllarda 20 bin liralık yaptığımız altın Günümüzde 80 bin lira oldu. Vatandaşlar çok etkileniyor. Damat evi olunca altını almak zorunda kalıyorsun. Kız tarafı altın olmazsa gelin de olmaz deyip işi hemen yokuşa sürüyor. Altın fiyatları düşük olsaydı vatandaş zorlanmazdı. Bizim isteğimiz altın fiyatlarında düşüş olmasıdır ama Suriyeli misafirler burada çalışıp para kazanıyorlar. Kazandıkları parayı da dövize yatırıp kendi ülkelerine götürüyorlar. Bu da bizi ve devletimizi çok kötü etkiliyor. Misafir olduğu ülkeye ihanet ediyorlar. Dolar’a çevirdiği parayı Kurban Bayramı’nda harcıyorlar. Biz de burada mağdur oluyoruz. Devletimiz buna bir çare bulmalıdır. Yoksa gençlerimiz nasıl evlenecekler. Altın dışında diğer masrafların da fiyatları çok yükseldi. Mobilya, beyaz eşyaların fiyatları da çok yüksek geliyor. Evlerde huzur kalmadı eşler birbirleriyle çocuklar babalarıyla sürekli tartışıyor. Yakın zamanda bir tanıdığım tam düğün olacağı gün yüzükleri çıkardılar. Altını beğenmeyen kız evi bir yuvaya daha engel oldu” diye açıkladı.

“Altın Fiyatlarında Bir Düşüş Bekliyoruz”

Hasan Yılmaz, “ Gençlerimizin huzurlu bir yuvası olması için elimizden gelen bütün destekleri gösteriyoruz fakat yeterli olmuyor. Benim kardeşimi nişanlayacaktık fakat nişanı ertelemek zorunda kaldık. Gelin evi yaklaşık 35 – 40 bin liralık altın istedi. Gaziantep’te para kazanmak önceki yıllara göre çok zor olunca biz de düğün ve nişan tarihlerini uzatıyoruz. Altın fiyatlarında bir düşüş beliyoruz. Günümüzde evlenmek çok zorlaştı. Evlilik olsa bile geçim sağlanamıyor. Gençlerimiz gerek desteği göremiyor. Zengin olan vatandaşlara bir şey olmuyor ama asgari ücretle çalışan vatandaşlarımıza hiç yardımcı olunmuyor. Ben işveren olarak çalışanlarımın bile maaşlarını karşılamakta zorlanırken işçiler ne yapsın? Dün bir tane çekimi ödemek için aracımı sattım. Piyasa çok durgun döviz, kredi ve faiz oranları ortada, altın fiyatları da sürekli yükseliyor. Ekmek aslanın ağzında” diye sözlerini tamamladı.

“Altın Fiyatları Cep Yakıyor”

Kemal Kurt, “ Yaz aylarıyla düğünler daha fazla oluyor. Altın fiyatları ise düğünlerin vazgeçilmezi olduğundan almak mecburiyetinde oluyoruz. Altın fiyatları ne kadar yükselirse bekâr olanlar evlenememesi de o kadar artıyor. Altın fiyatları cep yakıyor. Altın sürekli yükseliyor ve bütçe sürekli kısıtlanıyor. Asgari ücretle çalışan bir işçinin evlenmesi hayal oldu. Kira fiyatları bin lira olmuş, markette bulunan ürünlerin fiyatları dudak uçuklatıyor, geçim sıkıntıları vatandaşın başını dertten kurtaramıyor. Yaşam şartları pahalılaşıyor. Vatandaşlar geçim sıkıntılarından dolayı çocuklarını evlendiremiyorlar. Gençler bir yuva kurabilmek için fabrikalarda ömürlerini çürütüyor. Bir düğün yaklaşık 200 bin liraya yapılıyor. Gençlerimiz bu parayı kazanamıyorlar. Altın sürekli artış gösteriyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. Ben 1986’ da evlendim ve ben o zaman 10 bin liraya düğün yapmıştım fakat günümüzde bu imkânsız. Allah gençlerimize, evlenmek isteyen bekârlara ve vatandaşa yardım etsin” dedi.

“Gençlere Yardımcı Olun”

Seydi Vakkas Şahin, “Günümüzde evlilik çok zor şartlarda yapılıyor. Altın kurundaki yükselmeye devam eden fiyatlar vatandaşın belini büküyor. Gençlerimiz evlilik kurma yolunda zorlanıyor. Desteğin devlet tarafından verilmesi beklenirken kız evine az altın isterseniz bu iş olur deniliyor. Devletimiz destek olamıyorsa aile büyükleri destek olsunlar. Altınsız düğün olmadığı gibi gelinde olmaz. Devletimiz bu konuda gençlere yardımcı olmalıdır. Kredi ve faiz oranları, altın fiyatlarındaki yüksek fiyatlara bir çare bulmalıdır. Evlilik çok kutsal ve ciddi bir müessesedir” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.