Hava Durumu

“Alleben’de el bombası bulduk”

Gaziantep’in kalbi olan Alleben Deresi’nde yaşanan kirlilik sorununa dikkat çekilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından Alleben Deresi’ne Sahip Çıkalım Projesi başlatıldı. Proje kapsamında düzenlenen basın toplantısında Alleben Deresi’nden çıkan atıkları sergileyen GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Alleben Deresi’nde yapılan temizlik sırasında el bombası dahi bulunduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2019 19:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2019 20:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Alleben’de el bombası bulduk”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin merkezinden geçen Alleben Deresi’nin kirletilmemesi ve vatandaşlar tarafından sahip çıkılması için bir proje başlattı. Alleben Deresi’ne Sahip Çıkalım Projesi kapsamında GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ve GASKİ Yöneticilerinin katılımıyla bir basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen toplantıda Alleben Deresi’nden çıkartılan atıklar sergilendi. Açıklamalarda bulunan Sönmezler, “Alleben Deresi, Gaziantep için büyük bir öneme sahip. Bugün düzenlemiş olduğumuz etkinlik ile Alleben Deresi’nin bir çöplük olmadığını, bir zenginlik olduğunu ve bu zenginliğe sahip çıkılması konusunda bir farkındalık programı gerçekleştiriyoruz. Farkındalık programında da Alleben’in çöplük muamelesi görmemesi, gerçek kimliğine kavuşması için hep birlikte yapmamız gerekeni konuşacağız. Gaziantep’in kuzeybatısı Sof Dağı’ndan doğan Alleben Deresi’nin Humanızlı Bölgesi’nden sonra adı Sacır Deresi olarak değişiyor. Ülkemiz sınırları dışına çıkan dere suları Suriye’de Fırat Nehri’ne karışarak, Basra Körfezi’ne dökülüyor. Alleben Deresi adını Hz. Osman döneminde almıştır.”

“ALLEBEN’E KANALİZASYON BAĞLANTISI YOK”

“Alleben Deresi, bu kentin bir zenginliği ve şehri ikiye bölüyor. Zamanla nüfusun artması, kentin sanayileşmesi ve gelişmesi nedeniyle Alleben’de kirlilik başlıyor. Bir süre kentin kanalizasyon bağlantısı bile Alleben’e yapılıyor. Bugün Alleben’in hiçbir noktada kanal bağlantımız bulunmuyor. Alleben’e yalnızca yağmur suları drenaj ediliyor. Alleben’in kirli olması ile ilgili herhangi bir şebekeden bağlantı yok.”

“FARKINDALIK OLUŞTURULMALI”

“Alleben, şehrin içerisinde 22-23 kilometre uzanan bir dere, insanlar buraya çöp atıyorlar. GASKİ olarak biz de bu çöpleri toplamak için uğraşıyoruz. Asli işimiz kanalizasyon, içme suyu ve arıza iken asli işlerimizi bırakarak Alleben Deresi’ni temizliyoruz. Yapılan temizliğin ardından aynı çöplerin atıldığını görüyoruz, bu sürdürülebilir bir durum değil. Derenizde herhangi bir kirlilik yükü olmasa hem bizler ekiplerimizi kirliliği temizlemek için buraya yönlendirmeyeceğiz hem de Alleben temiz kalacak.”

“KİRLİLİĞİN ORTADAN KALKMASINI UMUT EDİYORUZ”

“Biz hep birlikte Alleben’in temiz tutulmasını istiyoruz. Alleben’i temizlemekle görevli insanlar böylelikle asli görevlerine döneceklerdir. Bizim kültürümüzde su temizlik demektir. Biz suyu temizliyoruz ki bu bizim kültürümüze de ters bir durumdur. Alleben hepimizin, bizim bu zenginliği gelecek nesillere de miras bırakmamız gerekiyor. Alleben Deresi’nin içinde bulunduğu durum ne yazık ki bu. Burada görmüş olduğunuz atıklar, kentin çeşitli mahallelerinden Alleben Deresi’ne atılmış olan atıklardan oluşuyor. Farkındalık yaratması açısından bu atıkları burada sergiliyoruz. Bu malzemelerin hangi anlayışla Alleben’e atılmış olduğunu anlamış değiliz. Alleben’e atık atan kimseleri arkadaşlarımız uyarıda bulunduğu zaman arkadaşlarımıza bıçak çekildiğini duyuyoruz. İnsanların bir koltuğu neden Alleben Deresi’ne atar anlaşmış değilim. İnşallah bundan sonraki süreçte insanlar Alleben Deresi’ni korurlar ve kirlilik ortadan kalkar” diye konuştu.

Sönmezler, Alleben Deresi’nden çıkartılan atıklar arasında el bombası dahi bulduklarını söyledi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.