Hava Durumu

Akyol Camii tamamlanabilecek mi?

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile Şahinbey Belediyesi tarafından yıkılan Akyol Camii inşaatı muammaya dönüştü. İkinci kez ihaleye çıkılan cami inşaatının geçtiğimiz aylarda tamamlanması beklenirken, ihaleyi alan firmanın Kurban Bayramı öncesinde inşaat çalışmalarını durduğu, o tarihten bu yana cami inşaatında herhangi bir çalışma yapılmadığı ileri sürüldü. Cami inşaatının bir kez daha sekteye uğraması kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2019 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2019 20:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Akyol Camii tamamlanabilecek mi?

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile Şahinbey Belediyesi tarafından yıkılan Akyol Camii inşaatı muammaya dönüştü. İkinci kez ihaleye çıkılan cami inşaatının geçtiğimiz aylarda tamamlanması beklenirken, ihaleyi alan firmanın Kurban Bayramı öncesinde inşaat çalışmalarını durduğu, o tarihten bu yana cami inşaatında herhangi bir çalışma yapılmadığı ileri sürüldü. Cami inşaatının bir kez daha sekteye uğraması kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Akyol Mahallesi’nde bulunan Akyol Camisi, geçtiğimiz yıl depreme dayanıksız olduğu ileri sürülerek yıkılmıştı. Şahinbey Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Akyol Camisinin yıkımı, kent genelinde tepkilere neden olmuş, yıkım işleminin iptali noktasında pek çok kanaldan itirazlar Şahinbey Belediyesi’ne iletilmişti. Şahinbey Belediyesi’nin caminin depreme dayanıksız olduğuna ilişkin resmi bir rapor olmadan yıkım işlemini yaptığı ileri sürülmüştü.

YÜKLENİCİ FİRMA İŞİ TAMAMLAYAMADI

Tepkilere karşın Şahinbey Belediyesi kararıyla yıkımı tamamlanan cami için ihale yapılmış, 1 milyon 278 bin lira bedele yüklenici firmaya verilmişti. İşin verilmesinin ardından yüklenici firma çalışmalara başlamış ancak meydana gelen sıkıntılar nedeniyle firma inşaatı tamamlayamamış, ihale Şahinbey Belediyesi tarafından iptal edilmişti.

ÇALIŞMALAR YARIDA KALDI

İhalenin iptal edilmesinin ardından geçtiğimiz Ocak ayında yeniden ihale yapılmış ihalenin tamamlanması için firma çalışmalar başlanıştı. 8 Şubat 2019 tarihli sözleşme gereği 180 gün içerisinde tamamlanması beklenen cami inşaatının halen tamamlanmadığı görüldü. Akyol Mahallesi sakinleri, inşaat çalışmalarının yarıda bırakıldığı yönünde iddiada bulundular. Caminin inşaatında Kurban Bayramı öncesi çalışmaların durduğu, o tarihten bu yana işçileri çalışmadığı mahalle sakinleri tarafından dile getirildi. İnşaatın ödemelerle ilgili yaşanan sıkıntılar nedeniyle geciktiği gelen iddialar arasında yer aldı. İnşaat bölgesinde yaptığımız incelemelerde de inşaat bölgesinde işçilerin bulunmadığı ve çalışmaların devam etmediği saptandı.

MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Gazetemize konuşan mahalle sakinleri, cami inşaatının durması nedeniyle tepki gösterdiler. Akyol Mahallesi sakinleri, “Camimiz bir yıl kadar önce yıkıldı. Şahinbey Belediyesi’nin yıkım kararını uygulamasının ardından yeni cami için çalışmalara başlanıldı ancak bu çalışmalar yarıda kaldı. Firmanın inşaatı tamamlayamadığı ifade edildi. Sonrasında yeniden ihale yapılarak caminin inşaatına başlandı. Şubat ayı itibariyle başlanan çalışmalar geçtiğimiz Kurban Bayramı öncesinde yarıda kaldı. Bayramın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen halen cami inşaatında bir çalışma yapılmadı. Cami inşaatının ödemede yaşanan sorunlar nedeniyle yarıda kaldığı iddia edildi. Akyol Camisinin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz” diye konuştular.

“KENT BELLEĞİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP İDİ”

Projeye ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, “Akyol Camii, Hüsamettin Fadıloğlu, Adil Akşamoğlu, Mehmet Ali Özberk gibi kentin en eski ve en saygın mimar ve mühendislerinden oluşan bir ekibin hazırlamış olduğu, özellikli, modern dile sahip ve Gaziantep Modern Mimarlık envanterinde yer tutan önemli eserlerden bir tanesiydi. Bugünün ikinci ve üçüncü kuşak mimarlarının Akyol ile bir münasebeti olmuştur. Birçok mimar ve mühendisi oturduğu çevrede yer alan Akyol Camii, kent belleğinde önemli bir yere sahip idi. Aniden Akyol Camiinin yıkılacağı haberi geldi. Yapı tescilli bir yapı değildi ve bazı yapıların değerlerini yaşanan dönemlerde anlayamayabiliyorsunuz. Gaziantep tarihinin önemli eserlerinden olan Antep Evleri’nin kaybedilme sebeplerinden bir tanesi de bu durum oluyor. Bu yapıların ne kadar değerli olduğunu o dönemde yaşayan insanlar anlayamayabiliyorlar. Akyol Camii de güvenlik ve deprem dayanımı gerekçe gösterilerek yıkıldı. Biz bir deprem dayanım raporu ya da bu anlamda hazırlanmış bir fenni rapor görmedik. Belediye tarafından yapılan izahatta, Akyol Camiinin güvenlik nedeniyle, depreme dayanıksız ve parçaların koptuğu gerekçesi ile yıkıldığı söylendi.”

“KOPYA CAMİİ”

“Arkasından Şahinbey Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan yeni Akyol Camiinin yapım işi için bildiğimiz kadarıyla Şahinbey Belediyesi Etüt ve Proje Ekibi tarafından hazırlamış olduğu projeler yapıldı. Bize göre burada kaybedilmiş bir eser var. Gaziantep’in modern mimarlık birikimi anlamında önemli bir eser yitirildi. Ya bu yapıdan daha öne çıkan, dönemin dilini konuşan, bugünün dünyasına yeni bir soluk getiren bir yapı yapılması ya da belediye envanterinden bulunan projenin günümüz koşullarında yeniden yapılması beklenirdi. Ancak Şahinbey Belediyesi’ne defalarca kez talep ve isteğimizi iletmemize rağmen, önemli ve özgün bir proje yerine, örneğinden binlercesini gördüğümüz, herhangi bir zamana ait olmayan, bir zamanı, bir mimari dili temsil etmeyen, bir kopya cami yapılması konusunda ısrarcı oldu.”

“İŞ BİTİRME SÜRESİ 180 GÜN”

“Daha önceki yüklenici firmanın sözleşmesi çeşitli nedenlerle iptal edildi. Bu yıl Ocak ayında yeni bir ihale yapıldı. İş bitirme süresi 180 gün gibi görünüyor ancak şuanda inşaatın ilerleyişi açısından daha yapılacak işler varmış gibi duruyor. İşlemlerin ne aşamada olduğu konusunda bilgi sahibi değiliz ancak yeni Akyol Camiinin alacağı biçimden biz hiç memnun değiliz, böyle bir yapı getirilerek kent belleğine zarar verildiğini düşünüyoruz. Resmi olarak firmanın işleri durduğuna dair bir bilgi gelmedi ancak çeşitli söylentiler mevcut. Malum olduğu üzere inşat sektöründe dalgalı bir dönem yaşıyoruz. Maliyetler tahmin edilemez durumda, firmanın bu noktada bir zorluk yaşayıp yaşamadığını bilemiyoruz. Ancak şuanda inşaat, ihale şartnamesindeki programa göre ağır ilerliyor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.