Hava Durumu

“Adalete olan güven azalıyor”

Türk Yargısına olan güven her geçen gün azalıyor. Adalet Bakanlığı tarafından toplumun yargıya olan güveninin yeniden tesisi için hazırlamış olduğu Yargı Reformu Paketi TBMM’de kabul edildi. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Yargı Reformu’nun beklentileri karşılamadığını, insanların adalete olan güveninin azaldığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2019 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2019 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Adalete olan güven azalıyor”

Türk Yargısına olan güven her geçen gün azalıyor. Adalet Bakanlığı tarafından toplumun yargıya olan güveninin yeniden tesisi için hazırlamış olduğu Yargı Reformu Paketi TBMM’de kabul edildi.  Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Yargı Reformu’nun beklentileri karşılamadığını,  insanların adalete olan güveninin azaldığını belirtti.

Türk Yargısına olan güven her geçen gün azalıyor. Adalet Bakanlığı tarafından toplumun yargıya olan güveninin yeniden tesisi için hazırlamış olduğu Yargı Reformu Paketi TBMM’de kabul edildi. TBMM’de kabul edilen Yargı Reformu’nun ilk paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Adaletin tesisi noktasında büyük yenilikler getirmeyen Yargı Reformu, kapsamında somut delil olmadan iddianame hazırlanmayacak, avukatlara yeşil pasaport verilecek, eleştiri yapmak amacıyla yapılan haberler suç sayılmayacak, Avukatlık, hakim, savcılık ve noterlik başvurularında Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartı aranacak.

AVUKAT SAYISI ARTIYOR

Konuya ilişkin daha önce gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, hazırlanan yargı reformunun vat olan sorunların çözümü noktasında herhangi bir etkiye sahip olmadığını belirtti. Şarklı, “Yargı Reform Strateji Belgesi kapsamında yapılan düzenlemeler Adalet Komisyonunda kabul edildi. Düzenleme kapsamında avukatlar, noterler, hakimler sınava girecekler. Mecliste kabul edilmesi halinde 2024’te sınav düzenlenecek. Şu anda Hukuk Fakültelerinde 80 bin civarında öğrenci var. 2024 yılına kadar fakültelerdeki öğrenci sayısı 210 bine yükselecek. Bu durumda Türkiye genelinde avukatların sayısı artmış olacak. Bu yıl Gaziantep Barosuna gelecek olan stajyer sayısı 600 olacak. Bir baronun böylesine bir artışı kaldırması mümkün değil.”

SORUNLAR ÖTELENİYOR

Olumlu maddelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Şarklı, “Bazı başlıklarda KDV indirimi yapıldı ancak bu durum genele ilişkin bir uygulama değil. Hukuk Fakültelerine giriş, anormal artışlar konusunda bir gelişme yok. Fakültelerin kontenjanı azaltılacaktı, taban puan uygulamasına geçilecekti ancak bu konular pakette gündeme gelmedi. Bundan sonraki paketlerde gündeme gelecektir. Komisyondan geçen paket mevcut sorunları çözmeye yönelik değil, mevcut sorunları ötelemeye yönelik görünüyor.”

VATANDAŞ ADLİYELERDEN VE ADLİ HİZMETLERDEN MEMNUN DEĞİL

 Şarklı, “Yargı Paketinde yer alan düzenlemeler sorunlarımızın tam manasıyla çözecek bir düzenleme getirmiyor.  Türkiye’de yaşanan tutuklama ile ilgili sorunların önüne geçen bir uygulama yok. Bunu pakete eklemekle sorun çözülmeyecek. Hakim ve savcılar farklı düşünüyorlar. Hakim Yardımcılığı getirilmesi gündemde ancak eğitim düzelmediği sürece düzenleme yapmak pek bir değişime neden olmayacaktır. İnsanların Adalete olan güvenlerinin azaldığı bir ortam söz konusu. Adliyelere gelen insanlara Adliyelerde aldıkları hizmetlerden memnun olup olmadıklarını sorulsa, iddia ediyorum ki 10 vatandaştan 9’u memnun olmadığını belirtecektir. İnsanlar Adliyelerden, adli hizmetlerden memnun değil. Adalete güven duyulacak bir ortam söz konusu değil. Günlük haberlerde de bunları görebiliyoruz. Umuyoruz ki Adalete olan güvenin artması konusunda olumlu adımlar atılacaktır” dedi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.