Hava Durumu

“Acil önlem alınmalı”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2021 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2021 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Acil önlem alınmalı”

 

Çölleşme tehdidinin yol açtığı sorunlar ve buna karşı yürütülen mücadele için Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla her yıl 17 Haziran, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Çölleşme ve kuraklık arttıkça, bunun insanlar, hayvancılık, tarımsal üretim ve çevre üzerindeki etkileri yıkıcı olabilir. Her yıl 75 milyar ton verimli toprak, arazi bozulumu nedeniyle kaybediliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, kuraklığın sosyal ve ekonomik etkileri olduğunu ancak çölleşmenin, insan faaliyetleri ve iklim değişikliğinden kaynaklanan nedenlerle meydana gelen arazi bozulumuna dikkat çekti.

TÜRKİYE’DE SON YILLARDA NELER YAPILDI

Deniz,  yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:  “Tarım ve Orman Bakanlığı, çölleşme ve kuraklığın olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2019-2030 Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planı doğrultusunda Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritası Projesi kapsamında çölleşmeyle ilgili 7 kriter ve 48 gösterge tespit edildi. Coğrafi bilgi sistemleri tabanlı çölleşme modeli oluşturuldu ve ulusal ölçekte çölleşme açısından ‘sıcak noktalar’ tespit edilerek Türkiye Çölleşme Risk Haritası üretildi. Harita 2020’de Türkiye Çölleşme Hassasiyet Haritası adıyla revize edildi. Türkiye’de 2020 sonu itibarıyla yaklaşık 9.8 milyon hektarda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu ve mera ıslahı çalışmaları yapıldı. Dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ilk üç ülke arasında yer alan Türkiye’de, 1970’li yıllarda erozyonla taşınan toprak miktarı 500 milyon ton/yıl iken, ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı gibi iyileştirme çalışmaları sonucunda 2020 itibarıyla 140 milyon ton/yıla düştü. 2023’te bu miktarın, tarım, orman ve mera alanlarında alınacak ilave tedbirlerle birlikte geliştirilen erozyon tahmin modeli ve izleme sistemi sonuçlarına bağlı olarak 130 milyon ton/yıla indirilmesi hedefleniyor.”

ACİL TEDBİRLER ALINMALI

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, ülkede meydana gelen toprak kayıplarında yüzde 14,26 yağış, yüzde 3,36 toprak, yüzde 47,55 topoğrafya ve yüzde 34,82 bitki örtüsünün etkili olduğunu kaydetti. Dünya ve insanlığın geleceğinin çölleşme ve kuraklık yüzünden tehlike altında olduğunu belirten Başkan Deniz, , Türkiye'de çölleşmeyle mücadele ve kuraklığın etkilerini azaltmada acil tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.