Hava Durumu

“Açık ihale yapın!”

Gaziantep Valisi Davut Gül Başkanlığında, 2019 Yılı 3.Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Valisi Davut Gül, kamu kurumlarının hizmet alımlarında doğrudan alım yerine açık ihale usulüyle alım yapılması gerektiğini söyledi. Vali Gül, “Bilindiği üzere kamuda ihale yöntemleri sayılıdır. Doğrudan temin bir ihale yöntemi değildir. Bundan dolayı da bizim işimizi iyi yapıyorsak, 6 aylık, 1 yıllık ihtiyacımız planlamamız gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2019 20:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2019 21:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Açık ihale yapın!”

Gaziantep Valisi Davut Gül Başkanlığında, 2019 Yılı 3.Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Valisi Davut Gül, kamu kurumlarının hizmet alımlarında doğrudan alım yerine açık ihale usulüyle alım yapılması gerektiğini söyledi. Vali Gül, “Bilindiği üzere kamuda ihale yöntemleri sayılıdır. Doğrudan temin bir ihale yöntemi değildir. Bundan dolayı da bizim işimizi iyi yapıyorsak, 6 aylık, 1 yıllık ihtiyacımız planlamamız gerekiyor” dedi.

2019 Yılı 3.Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Gaziantep Valiliği Toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, “İlimizde yürütülen toplam 55 projenin toplam değeri 12 Milyar 422 Milyon 646 Bin TL, 2019 yılı ödeneğimiz 2 Milyar 781 Milyon 614 Bin TL. Bu tutarın 1 Milyar 815 Milyon TL’sini harcadık. Ödeneğin az harcanma sebebi; fiziki gerçekleşmenin çoğu işlerde daha fazla olması. Yılsonu itibariyle ödenekleri ödenmeyen işlerimiz var. Aralık ayı itibariyle ödeneklerimizin tamamı harcanmış olacak. Gaziantep’te 3 Milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirmiş olacak.”

“DOĞRUDAN TEMİN, İHALE YÖNETİMİ DEĞİLDİR”

Son dönemlerde kamu kurumları tarafından sıkça doğrudan temin işlemi uygulanmasını gündemine alan Vali Gül, kurum müdürlerine uyarılarda bulundu. İhalelerle ilgili sorunların gündeme geldiğini söyleyen Vali Gül, “Bilindiği üzere kamuda ihale yöntemleri sayılıdır. Doğrudan temin bir ihale yöntemi değildir. Doğrudan Temin, ön görmediğimiz zamanlarda, acil durumlarda kullanılan bir yöntem. Bundan dolayı da bizim işimizi iyi yapıyorsak, 6 aylık, 1 yıllık ihtiyacımız planlamamız gerekiyor. Burada da açık ihale yapılması gerekiyor. Açık İhale yapıldıktan sonra acil bir ihtiyacınız oldu. Acil durumlarda da daha çok Devlet Malzeme Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifinin doğrudan alım yönetimini kullanalım. Hem alım süreçlerini rahatlatmış oluruz hem de akıllarda herhangi bir soru işareti bırakmamış olalım. Her hafta aynı konuda doğrudan temin olduğunda ortaya farklı yorumlar çıkıyor. Kamu kurumlarının açık ihale yapmalarını, acil ihtiyaç durumunda ise Devlet Malzeme Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifinden alım yapmalarını istiyoruz.

“KAMUYA AİT ARAÇLAR, MAKAM ARACI DEĞİLDİR”

Vali Gül, “Kamuya ait araç ve gereçlerin amacı dışında kullanımına ilişkin sıkça şikayetler alıyoruz. Burada kurum amirlerinin kuruma ait araçların kullanımı konusunda hassasiyet göstermesi gerekir. Kurumlardaki araçlar makam araçları değildir. Bunlar hizmet aracıdır, kamu görevleri görev dışında iken bu araçları kullanmamalıdır.”

“AÇIK KAPI UYGULAMASINDA TÜRKİYE’NİN EN İYİSİYİZ”

Açık Kapı Uygulamasına değinen Vali Gül, “Açık Kapı Uygulamasına katkıda bulunan tüm personellerimizde teşekkür ediyorum. Şu anda Açık Kapı Uygulamasında Türkiye’de en iyi biziz. Açık Kapı Uygulamasında istenen verilerin hızlı şekilde geri dönüşünün sağlanması çok önemli. Açık Kapı ile ilgili olarak iletişim kanallarınızın açık olması gerekiyor. Bizden randevu isteyen herkes ile görüşüyoruz. Kaymakamlarımız, İl Müdürlerimiz vatandaşlarla görüşmeliler. Vatandaşların kurumlara başvurup, “Ben şu kurumda müdürle görüşemedim” dememesi gerekiyor. Vatandaşların ilgili kurumlarla görüştükten sonra işlerini çözemedikleri durumlarda bize gelmelerini istiyoruz. İlgili müdürlükte sorun çözülememiş ise bizde vatandaşa durumun neden çözülemediğini anlatmış oluruz. İlk göreve başladığımda da belirttiğim gibi benim inisiyatifim ile halledilebilecek bir iş var ise bunu sonsuza kadar vatandaşın lehine kullanabilirsiniz.”   

KURUMLARA SOSYAL MEDYA UYARISI…

İletişim kanallarının arttığını belirten Vali Gül, “İletişim kanallarının gelişmesi ile birlikte vatandaşlar çeşitli kanallardan sorunlarını ulaştırıyorlar. Bunun başında da sosyal medya geliyor. Bizim bir şekilde bunları görüp gereğini yapmamız gerekiyor. Kamu kurumlarının sosyal medyadan gelen taleplere cevap vermesi gerekiyor. Kurumların resmi hesabının olması gerekiyor. Vatandaşların taleplerini resmi hesaplardan dile getirecek, bizlerde genel hatlarıyla cevap vereceğiz. Vatandaşların taleplerini bizlerin gördüğünü anlatmamız gerekiyor. Vatandaşlara kişisel hesabımızdan değil, resmi hesaplardan cevap vereceğiz.”

“KAMU BİNALARININ GÜVENLİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Kamu binalarının güvenliğine değinen Vali Gül, “Çok şükür Gaziantep’te bir sıkıntımız yok ancak tedbir almak hepimizin görevidir. Bu anlamda bina güvenliklerini gözden geçirmemizde fayda var.”

KURUMLARA PROJE ELEŞTİRİSİ

Kurumların proje yapma kapasitelerinin yükseltilmesi gerektiğini belirten Vali Gül, “Kurumların proje yapması ile ilgili süreçte kapasitelerinin güçlenmesi gerekiyor. Son olarak SODES’e proje sunuldu, çoğu kurumdan hiç proje gelmedi. Proje geçer veya geçmez bu önemli değil, her kurumda en az 2 kişilik proje ekibi olması gerekiyor. Bunları yapalım, eğitimlerini İpekyolu Kalkınma Ajansımız verdirsin ve kurumların proje yapma kapasiteleri güçlenmiş olsun.”

“GAZİANTEP’E 27 MİLYON FİDAN DİKİLECEK”

Vali Gül, Gaziantep’in daha yeşil bir şehir olması gerektiğini belirterek, “Orman genel müdürümüzü ziyaret ettik. Cumhuriyetin 100.yılında 2023’e kadar Gaziantep’e ilave 27 Milyon fidan dikilmesini istiyoruz. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü’ne yardımcı olması lazım. Yeşil Gaziantep projesi kapsamında 27 Milyon fidan dikilecek. İlk etapta 6 Milyon fidanı Büyükşehir Belediyesi ile beraber planladık. 11 Kasım tarihinde de 130 bin fidan dikilecek” şeklinde konuştu.

“GAZİRAY, 2020 MAYIS AYINDA TAMAMLANACAK”

Toplantıda açıklamalarda bulunan Demiryolları Gaziantep Müdür Yardımcısı Halil Dönmez, “Gaziray projesinde yüzde 98 fiziksel ilerleme sağlandı. Geçici kabul hazırlıkları yapılıyor. Bu projeyle birlikte 4 bin 800 metrelik kısım aç-kapa olarak yapılacak. Burası ile ilgili ihale yapıldı. Projenin Mayıs 2020’de tamamlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

“ENERJİ KİMLİK BELGESİ OLMAYAN YAPILARIN SATIMI, KİRALAMASI YAPILAMAYACAK”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, Emlak alım satımlarında enerji belgesi olmadan satış yapılamayacağını söyledi. Alan, “Konutların değerini Enerji Kimlik Belgesi belirliyor. Isı yalıtımı olmayan binaların değeri daha düşük olacaktır. 2020 yılın için Isı Yalıtım Yönetmeliği çıkarıldı. Isı Yalıtım Yönetmeliği gereği yeni yapılan binalarda ısı yalıtımı yapılması zorunlu hale geldi. Eski binalarla ilgili sıkıntılar var. Bundan sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutların, alımı, satımı ve kiralaması yapılamayacak”  şeklinde konuştu.

FISTIK REKOLTESİ 80 BİN TON OLDU

Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Arslan, geçen yıl 240 bin ton olan Antep Fıstığı rekoltesinin 2019 yılında 80 bin ton olduğunu belirtti.

NİZİP YOLU 2020’DE TAMAMLANACAK

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında sık sık kazalarla gündeme gelen Nizip Yolu gündeme geldi. Nizip Yolu’ndaki çalışmalar 2020 yılında tamamlanacak. Karkamış-Nizip Yolu’nun ihalesi yapılacak. Daha önceki müteahhit işi bıraktı, ihale yenileniyor. İhalenin ardından çalışmalar kaldığı yerden devam edecek.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.