Hava Durumu

Nüfusun yüzde 21’i Suriyeli…

428 bin mülteci Gaziantep’te yaşıyor

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2019 21:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2019 22:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Nüfusun yüzde 21’i Suriyeli…

Gaziantep’te yaşayan Suriyeli mülteci sayısı 31 Ocak 2019 tarihi itibariyle 428 bin 724 olurken, bu rakam nüfusun yüzde 21’ine tekabül ediyor. Ne yazık ki kent nüfusuna göre planlama yapılan alt yapı, sağlık gibi pek çok hizmet, nüfusun bir anda yüzde 20 oranında artması ile sekteye uğradı.

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli Mültecilerin durumuna ilişkin Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre; Gaziantep’te Geçici Koruma Altında Yaşayan Suriyeli Mülteci sayısı 31 Ocak 2019 tarihi itibariyle 428 bin 724 oldu.

Türkiye’nin metropol kentlerinden olan Gaziantep, 2 milyonu aşkın nüfusu ile dikkat çekiyor. Suriye sınırında yer alan ve İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay’dan sonra en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Gaziantep’te son edinilen istatistiki bilgilere göre, 31 Ocak 2019 tarihi itibariyle 428 bin 724 mülteci yaşıyor. Gaziantep nüfusunun yüzde 21’ini oluşan bu nüfusu kent planlamalarının sekteye uğramasına neden olurken, zor zamanda mültecilere kucak açan Gaziantep, Ensar Kent unvanını taşıyor.

KENT NÜFUSU YÜZDE 21 ORANINDA ARTTI

Kent nüfusuna göre planlama yapılan alt yapı, sağlık gibi pek çok hizmet, nüfusun bir anda yüzde 21 oranında artması ile sekteye uğradı. Öte yandan kırsal mahallelerde ve yeni yerleşim yerlerinde kira fiyatları yüksek oranda artış gösterdi.

UCUZ İŞÇİ OLARAK GÖRÜLÜYORLAR

Suriyeli Mültecilerin sanayide ucuz işçi olarak görülmesi, kentte yaşanan bir başka sorun olarak Gazianteplilerin karşısına çıktı. Çok sayıda iş veren yüksek prim ve vergilerden dolayı Türk vatandaşlarını işten çıkartarak, Suriyeli Mültecileri işe aldı. Geçimlerini sağlamak için yabancı bir ülkede yaşamak zorunda olan mülteciler, düşük ücretlerle sanayide uzun mesai saatleri içinde çalışmak durumunda bırakıldı. Maliyetli olmaları sebebiyle işten atılan vatandaşlar ise durum karşısında sert tepkiler verdiler.

Suriye’de normalleşme süreci sürerken, ilerleyen yıllarda Türkiye’ye sığınan mültecilerin ne kadarının ülkesine geri döneceği merak konusu oldu.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.