Hava Durumu

Mahrukatçılar, yeni sezondan endişeli

Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, mahrukatçı esnafının sorunlarını gazetemize anlattı. Döviz kurundaki artış nedeniyle kömür fiyatlarının geçtiğimiz yıl bin 600 lira seviyelerine yükseldiğini hatırlatan Keklik, esnafların fiyat artışı nedeniyle iş yapamadıklarını ve zor durumda olduklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2019 19:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2019 20:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Mahrukatçılar, yeni sezondan endişeli

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlayan döviz kurundaki dalgalanma etkilerini sürdürüyor. Son haftalarda 6 lira seviyelerinin üstüne çıkan döviz kuru nedeniyle mahrukatçılar kara kara düşünüyorlar. Geçtiğimiz yıl döviz kuruna bağlı olarak artış gösteren kömür fiyatları bin 600 lira seviyelerine çıkmış, Gaziantep’te uzun bir dönemin ardından yerli kömür satışları başlamıştı.

800 LİRADAN BİN 600 LİRAYA YÜKSELDİ

Daha önceki yıllarda 800 lira seviyelerinde satışa sunulan ithal kömürün fiyatı bin 600 liraya yükselen kömür fiyatları sonrası esnaflar satış konusunda sıkıntı yaşadı. Vatandaşlar ise artışlar karşısında kömür kullanımında daha uygun fiyatta olan yerli kömürleri tercih ettiler. İthal kömür getiren esnaflar ise yeterince para kazanamadıkları için yeni sezonda kömür fiyatlarının nasıl olacağını düşünüyorlar.

“YENİ SEZONU BEKLİYORUZ”

Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, mahrukatçı esnaflarının yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Keklik, geçtiğimiz yıl döviz kurunda meydana gelen dalgalanmanın kömür fiyatlarında yükselmelere neden oluğunu söyledi. Keklik, “Kömür satışları ile ilgili olarak yeni sezon henüz açılmadı. Ramazan Bayramı sonrasında yeni sezonun açılması bekleniyor. Ancak döviz kurunda halen dalgalanmalar devam ediyor. Bin 600 liradan başlayan ithal kömür satışlarında sezonu bin 300 lira ile kapattık. Uzun yılların ardından ilk defa yerli kömür satışı yaptık. Yerli kömürde de satış fiyatımız 900 lira oldu.”

“ESNAF ALACAKLARINI TAHSİL EDEMİYOR”

Esnafların satış potansiyelinin düştüğünü belirten Keklik, “Bir taraftan doğal gaz kullanımının yaygınlaşması diğer yandan Sosyal Yardımlaşma tarafından verilen kömürler, satışların azalmasına neden oldu. Esnaflarımız döviz kurundaki artış nedeniyle de para kazanmadı. Esnaflarımız eski borçlarını kapatmak zorunda, alacaklarını tahsil edemiyorlar. İthalatçı firmaların fiyat vermelerini bekliyoruz. Şuanda bayram sonrasında açılacak olan yeni sezonu bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl döviz kuru arttığı için kömür fiyatları bin 600 liraya yükseldi. İlerleyen aylarda döviz kurunda düşüş yaşanması sonrasında fiyatlarda gerileme oldu, bin 300 lira seviyelerinden sezonu kapattık” diye konuştu.

“DÖVİZDEKİ DALGALANMA BİZLERİ ÜRKÜTÜYOR”

Gazetemize açıklamalarda bulunan esnaflar ise, döviz kurundaki artış nedeniyle aynı sorunlar karşı karşıya kalmaktan korktuklarını söylediler. Esnaflar, “Ne yazık ki döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle geçen yıl kömür fiyatları yüzde 100’e varan oranlarda artış gösterdi. İthalatçı firmalar daha önceki yıllarda 800 liradan satılan kömürü bin 600 liradan verdiler. Hal böyle olunca vatandaşlar kömür alma konusunda yoğun sıkıntılarla karşı karşıya geldiler. Artışın en büyük etkilerinden bir tanesi biz esnaflara oldu. Yeni sezon için hazırlıklar bayram sonrasında başlayacak. Dövizdeki halen süregelen dalgalanmalar bizleri korkutuyor” şeklinde konuştular.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.