Hava Durumu

“Kentin yüzde 60’ı kaçak”

Girişken’den sosyal konut önerisi

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2019 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2019 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Kentin yüzde 60’ı kaçak”

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, Gaziantep’te yaşayan dar gelirli vatandaşlar için sosyal konutlar inşa edilmesi yönünde öneride bulundu. Girişken, kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdürülmesinin giderek güçleştiğini belirterek, “Şiddeti giderek artan ekonomik kriz ve inşaat sektöründeki kan kaybı, kentsel dönüşüm projelerinin sürdürülmesini olanaksız hale getiriyor” yorumunda bulundu.

Gaziantep’te afet riski taşıdığı belirlenen 34 mahallede kentsel dönüşüm kararı alınmış, bu kapsamda kentin birçok mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılmıştı. Zaman zaman sorunlarla gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmaları sorununda insanlar, yaşadıkları semtlerden taşınmak durumunda kalmıştı. Kentsel Dönüşüm yapılan alanlara inşa edilen yüksek katlı konutlar ise Gaziantep’te mahalle kültürünün giderek kaybolmasına neden olmuştu.

KENTİN YÜZDE 60’INI KAÇAK YAPILAR OLUŞTURUYOR

Son yıllarda etkili olan ekonomik kriz ile birlikte süregelen dönüşüm çalışmalarında da sıkıntılar yaşandığı ileri sürülürken, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, dar gelirli ailelere yönelik devlet eliyle inşa edilecek sosyal konutların önemine dikkat çekti. Girişken, “Yaşadığımız şehir Gaziantep'in yaklaşık yüzde 60'ını kaçak yapılar oluşturuyor. Yıllar içerisinde mimarlar emlakçılar ve ruhsat takipçileriyle işbirliğine giderek binlerce gecekonduya resmi hüviyet kazandırmak için ruhsat aldılar, teknik uygulama sorumlusu oldular. Ne yazık ki tek bir mimarın, kişinin veya kurumun fotoğraf albümündekine benzer bir çevrede yenilikçi bir öneri getirdiğini sanmıyorum.”

İNSANLAR YILLARCA BORÇ ÖDEYEREK EV SAHİBİ OLUYOR

Çarpık kentleşmenin önemli bir sorun olduğunu ifade eden Girişken, “Gecekondu sorununa getirebildiğimiz tek çözüm, az katlı ama çok yoğun bu çevreleri en az sekiz katlı apartman bloklarında toplamak, insanların yıllarca borç ödemeleri karşılığında bulundukları yerde kalmalarına izin vermek oldu. Bu maddi olanağa sahip olmayan kişiler evlerini asgari bedeller karşılığında kamuya satarak başka alanlara taşınmak durumunda kaldı. Ancak bu yöntem iflas etmiş gibi görünüyor.”

KRİZ, KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ ETKİLEDİ

Ekonomik krizin inşaat sektörünü etkilediğini hatırlatan Girişken, “Şiddeti giderek artan ekonomik kriz ve inşaat sektöründeki kan kaybı, kentsel dönüşüm projelerinin sürdürülmesini olanaksız hale getiriyor. Ve fakat yine de gecekondu bölgelerinde yaşayan büyük kitlelerin güvenli ve nitelikli konutlara ihtiyacı devam ediyor. TOKİ'nin gerçekten sosyal konutlar üzerine çalışma, belediyelerin başka bir "kentsel dönüşüm"ün mümkün olduğunu görme ve mimarların da mesleklerinin temel misyonunu hatırlama zamanları gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.