Hava Durumu

Fiyat artışları üreticiyi etkiledi

Döviz kurunda meydana gelen dalgalanma koyun ve keçi üreticilerini de vurdu. Yem fiyatlarının iki kat artış gösterdiğini ifade eden üreticiler, 50 lira olan yem fiyatı 90 liraya yükseldiğini söylediler.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2019 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2019 19:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fiyat artışları üreticiyi etkiledi

Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Osman Türkman, üreticilerin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkman, “Yağışların yoğun olduğu dönemde üretici hayvanlarını meralara çıkartamadı. Şu anda meralar iyi durumda, havaların düzelmesi ile hayvanlarımızı mera alanlarına çıkardık. Et fiyatları, canlı 21 lira bandında, karkas et ise 37-38 lira bandında seyrediyor. Yem fiyatları, döviz kurundaki artıştan nasibini aldı. 50 kiloluk yemin fiyatı 90 liraya yükseldi. Daha önce 45-50 lira seviyesinde olan rakam bu seviyelere yükseldi. İster istemez buradaki fiyatlar vatandaşlara yansıyor.”

PEYNİR FİYATLARI ARTTI

Fiyat artışına ilişkin sözlerini sürdüren Türkman, “Et fiyatları bizde bir lira artarken, üreticiye daha yüksek fiyatlarla yansıyor. Küçükbaş hayvan üreticisi olmamız ve meraların yağışların etkisiyle iyi durumda olması bizleri olumlu etkiledi. Yem giderleri biraz daha azalacak, mera alanlarından faydalanmış olacağız. Şu anda peynir fiyatlarında bir artış var. İki hafta önce 23 lira olan Antep peyniri, şu anda 27-28 lira bandında seyrediyor. Mahsulün az olması ve peynir üreticisinin az olması fiyat artışında etkili oldu. Hayvanlar meraya çıkamadığı için peynir yapılamadı.”

HEDEF 100 MİLYON HAYVAN

Üreticilere yönelik devlet desteklerine değinen Türkman, “Antalya’da toplantı halindeyiz. Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Kuzu ve oğlağını anaç yapan işletmelere verilecek destek ile ilgili görüşmeler yapıyoruz. Verilen hayvanlardan kaç tane hayvanı anaç hayvan yaparsanız, size 25 liralık bir destek veriyor. Eklenen her bir hayvan için ise 100 lira destek verilmesi ile ilgili toplantılarımız sürüyor. Bakanlık, Türkiye’de hayvancılıkta ithalatın bitmesi için hayvan sayısının artırılması gerektiğine inanılıyor. Şuan 47 milyon olan küçükbaş hayvan sayısı 100 milyona çıkarılmak isteniyor.”

KAPASİTE GELİŞTİRİLMELİ

Hayvancıların kapasitelerinin de geliştirilmesi gerektiğini savunan Türkman, “Hayvancılık ile uğraşan ailelerin kapasitelerinin dikkate alınması gerekiyor. Bir aile 100 hayvana bakabilecek durumda ise bunu 200 hayvana çıkarmak sorunlara neden olacaktır. O nedenle toplantılar yaprak bu konuları konuşuyoruz. Önümüzdeki günlerde kararların netleşeceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.