Hava Durumu

Emekçiler, umutsuz…

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde konuşmaların ekseninde asgari ücret ve kıdem tazminatı yer aldı. Ekonomik krizin yükünün işçi ve memura kesildiğini belirten emekçiler, kutlama alanlarında sıkıntılarını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2019 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2019 22:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Emekçiler, umutsuz…

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde konuşmaların ekseninde asgari ücret ve kıdem tazminatı yer aldı. Ekonomik krizin yükünün işçi ve memura kesildiğini belirten emekçiler, kutlama alanlarında sıkıntılarını dile getirdi.

1 Mayıs İşçi Bayramı, Gaziantep’te de kutlandı. Kırkayak Parkında düzenlenen kutlamaya DİSK, KESK, TTB, TMMOB’un yanı sıra siyasi partiler de katılım gösterdi. Kutlamalarda konuşmalar yapıldı, halaylar çekildi.

1 Mayıs İşçi Bayramı, Kırkayak Parkında düzenlenen etkinlikler ile kutlandı. Düzenlenen kutlamalara Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, Gaziantep Tabipler Odası Başkanı Ramazan Sürücü, TÜMTİS Gaziantep Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, CHP Gaziantep İl Başkanı Lütfü Demir, HDP İl Başkanı Müslüm Kılıç, Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“YENİDEN BULUŞTUK”

KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez yaptığı konuşmada, “Memleketin ve hatta dünyanın umudunu ve hasretini paylaşan emek ve meslek örgütleri olarak, yıllardır bizlerle kol kola omuz omuza duran demokratik kite örgütleri ve siyasi partilerle beraber, 1 Mayıs 2019 Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde yeniden buluştuk. Biz işçiler, emekçiler, mühendisler, doktorlar, eczacılar, avukatlar, kadınlar, gençler, öğrenciler, biz her gün her saat yaşamı emeğiyle tekrar yaratanlar, emeğin ve mücadelenin bayramında alanlarda, “güzel günler göreceğiz çocuklar” diyebilmek için yan yanayız.”

“İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET TALEP EDİYORUZ”

Sözlerini sürdüren Ersönmez, “Birlikteyiz ve bugün artık birlikte oluğumuzda kazanabileceğimizi çok daha iyi biliyoruz. İş cinayetlerine, işçinin birikimine, kıdem tazminatına göz dikenlere, emekçiye zorunlu BES’le soygunu dayatanlara karşı omuz omuza yürüyen biz emekçiler kazanacağız. Toplu işten çıkartmalara karşı güvenceli iş, sendikalılaşma önündeki engellerin kaldırılması, açlık sınırı altında çalışmak istemeyip, “insanca yaşanacak ücret” talep ediyoruz. Ekonomik krizin faturasını ödetmeye çalıştıkları biz işçiler, emekçiler, dar gelirli milyonlar alanlardayız, 1 Mayıs alanından sesleniyoruz. Krizin faturasını biz değil, sermaye ve krizi yaratanlar ödeyecek” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİLER AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR

DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veren işçilerin ekonomik koşullarının düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Güdücü, “Biz nüfusun dörtte üçü olup yok sayılmak istenen işçileriz, ekonomik krizin faturasını ödemeyi reddeden milyonlarız. Sırtımızdan elde ettikleri nimetleri kimseyle paylaşmayanlar külfeti bize yıkmak istiyor, kriz bahanesiyle işimize, aşımıza, haklarımıza el uzatıyor.  Bugün enflasyonla, zamlarla, pahalılık ile her gün ücretlerimiz eriyor, ekmeğimiz küçülüyor.”  

“GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA MAHKUM EDİLİYORUZ”

Sözlerini sürdüren Güdücü, “Bugün işsizlik rekordan rekora koşuyor. 7.5 milyon işsiz ve ailesi açlıkla yoksullukla mücadele ederken, İşsizlik Sigortası Fonundaki paralar patronları, bankaları kurtarmak için gasp ediliyor.  Daha fazla kar için, işçiler çalışırken yaşamını ve sağlığını yitirmeye devam ediyor. Soma katliamından bugüne 27 Soma katliamı kadar işçi iş cinayetlerinde ölmüş iken, Soma’da işçileri ölüme gönderen işveren serbest bırakılıyor. Kadınlar, göçmen işçiler, genç işçiler daha düşük ücretle ve daha güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyor.”

“KIDEM TAZMİNATI HAKKIMIZ GASP EDİLMEK İSTENİYOR”

 “Bu da yetmiyor, kıdem tazminatı hakkımıza göz dikiliyor! Kıdem tazminatımız fona devredilerek, işçilerin işten atılmasını maliyetsiz hale getirmek istiyorlar. Kıdem tazminatımızı fona devredilerek, bu hakkımızı gasp etmek istiyorlar.  İşçiler açlık ve yoksulluk sınırındaki ücretlerle yaşamaya çalışırken, ücretler her gün erirken bir de cebimize göz dikiyorlar. Zorunlu BES adı altında hepimizden yeni bir kesinti yapmayı planlıyorlar. Zaten düşen ücretlerimize el uzatmaya kalkıyorlar. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti yetmemiş gibi şimdi emekli olmayı zorlaştıracak yeni kararlar almayı planlıyorlar. Bu pervasızlığın nedenini görmemiz gerekiyor.   Ülkemizde kurulan yeni rejimde gücün tek kişide toplanması, sorunların çözümünü ve işçilerin hak aramasını zorlaştırmakta. Bizler küçük bir azınlık için değil, bir avuç patron için değil, halkın emekçi çoğunluğu için insanca yaşanacak bir memleket istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından vatandaşlar marşlar ve türküler eşliğinde kutlamalar devam etti.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.