Hava Durumu

9 bin kişi iyileşti…

Gaziantep Valisi Davut Gül, kent genelinde süren Koronavirüs Salgını ile mücadeleyi ve merak edilenleri anlattı. Salgınla mücadelenin yalnızca kamu eliyle yürütülemeyeceğini kaydeden Vali Gül, topyekun mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Vali Gül, “Salgınla mücadelede basına, STK’lara tüm kesimlere ihtiyacımız var. Çok net bir şey söyleyeyim, Sivil Toplum Kuruluşları şuan sahada olmayacaksa, katkıda bulunmayacaksa ne zaman sahada olacaklar? Vatandaşın şuan ihtiyacı var, birkaç ay sonra ihtiyacı olmayabilir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2020 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2020 18:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
9 bin kişi iyileşti…

 

Gaziantep Valisi Davut Gül, basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Gül, “Hastanelerin durumu ile ilgili an itibariyle düşünmek gerekiyor. Her gün hastaneye yatanlar var ve hastaneden taburcu olanlar var. Çevre illerin tamamında bir yoğunluk olduğu doğru. Zaman zaman çevre illerden de Gaziantep’teki hastanelere hastalar sevk ediliyor.”

“ÜÇ AŞAMALI SİSTEM UYGULANIYOR”

Tüm hastaların hastanede tedavi olmadığını belirten Vali Gül, “Tedavi kısmında üç aşamalı bir sistem var. Öncelikle evinde izole olabilecekler durumda olanları evlerinde izole ediyoruz. Evinde uygun şartları olmayan ve semptomu olmayanları yurtlara yönlendiriyoruz. Hastanede mutlaka doktor gözetiminde olması gereken varsa, sağlık personelinin kontrolü altında bulunması gerekenleri de hastanede tedavi ediyoruz. Bütün pozitif vakalar hastanede kalmıyor. Dünya’da da böyle, Türkiye’de de böyle. Dolayısıyla vatandaşlarımız, testim pozitif çıktı, hastaneye yatırılmadım, kimse ilgilenmedi diye düşünmesin. Kamu görevlileri ve sağlık çalışanlarının süreci şeffaf bir şekilde anlatması ve vatandaşı bilgilendirmesi gerekiyor.”

“SAĞLIKLI ŞEHİRLEŞME OLMAMASI PANDEMİNİN YAYILMASINDA ETKİLİ”

Gaziantep’te vakaların artmasında iki önemli sorun olduğunu kaydeden Vali Gül, “Gaziantep’in 2 önemli sıkıntısı var; birincisi şehirleşme, ikincisi eğitim. Daha sonra karşımıza çıkan sorunlar şehirleşme ile ilgili ve sonuçlarıyla ilgili. 80-70 metrekare evde çok sayıda kişi yaşıyor. Covid-19 hastası olan bir kişinin evinde izole olma şansı yok. Sağlıklı şehirleşme yok, belirli bir izole olma ihtimali olmayanlar var. Pandeminin yayılmasında bunun da etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bunların uzmanlar tarafından araştırılması gerekiyor.”

“COVİD-19 HASTALARI İÇİN HAT OLUŞTURULACAK”

İl Pandemi Kurulunda alınan karar ile yeni bir uygulamanın hayata geçirileceğini duyuran Vali Gül, “444’lü hattımız olacak, insanların ulaşabileceği bir sistem oluşturacağız. Gaziantep’in neresinde olursa olsun insanların kolay ulaşabileceği bir sistem oluşturmamız gerekiyor. Bu sistem içerisinde de iletişim kanalları açık tutulacak. Normal sağlık hizmetleri ve ambulansın dışında şoförlü araç kiralayacağız. Covid-19 şüphesi taşıyan ve imkanı olmayan kimseler, bu sistemi hayata geçireceğiz.Olabildiğince testlerin evden alınacağı, hastaneye gitmesi gerekiyorsa bu araçlarla evinden alınıp evine bırakılacağı bir mekanizma oluşturacağız. 112’nin yapacağı bellidir. Topyekun bir seferberlik halidir. Sahadan gelen aksayan ne varsa çözmek istiyoruz. Tüm bunlar sorunu ortadan kaldırmaz ancak elimizden geleni yapacağız.”

“KALICI ÇÖZÜM BULUNANA KADAR RİSK DEVAM EDECEK”

2 yıl daha kontrollü yaşam devam edecekse neler yapılabileceği sorusunu yanıtlayan Vali Gül, “2 yıllık süre uzmanların tartıştığı konular. İdari bir karar değil. Vatandaşlarımızdan bir sokağa çıkma yasağı olsun, sonrasında eski yaşama devam edilsin. Bunun olmayacağını anlatmak için bir ay evlerimize kapansak, kontrollü sosyal yaşama uymazsak yeniden başlayacaktır. Kalıcı çözüm bulunana kadar risk her zaman var. Herkes 15 gün evinde kalsa ve bu durum ortadan kalksa, 15 günle çözülmeyecek. Dünyada bu ortadan kalkmadıkça çözülmez. Burada Gaziantep ve başka şehirlere düşen, virüsten korunmaya çalışmaktır.”

“9 BİN KİŞİ İYİLEŞTİ”

Gaziantep'te vaka sayısının çok fazla olduğunu kaydeden Vali Gül, “Türkiye'de vaka sayısı fazlayken biz de vaka azdı. Şimdi Türkiye'ye oranla vaka sayımız fazla. Kurallara uymadığımız müddetçe hasta olma olasılığımız yüksek. İyileşen 9 bin hemşerimiz var.  Karantinadaki vatandaşlar için yaklaşık 700 görevlimiz mevcut. Maalesef teması olmadığını söyleyen hastalar sebebiyle yeni vakalar da oluşabiliyor. Temaslı hastaların bir kısmında bu tür yanlış beyanlardan dolayı sorunlar var. Günlük bin 500 civarında test yapıyoruz. İhtiyaç olsa 2 bin, 2 bin 500 test de yapabiliriz. 9 bin civarında İyileşen vatandaşımız var. Vaka sayılarının düşmesi gerekiyor. En azından makul seviyeye inmesi gerekiyor.”

“CEZALARIN 3‘TE 1’İ GAZİANTEP’TE KESİLİYOR”

Sözlerini sürdüren Vali Gül, “Maske zorunluluk haline getirildi ama maskeyi çenede, elde tutuyoruz. Bu hastalıkta kamu güçleri bizi koruyamaz. Hastalığa karşı alınacak tedbirlerde yüzde 90 vatandaş etkili. Bizim söylememiz ile kurallara uyuluyorsa maske ve mesafeye uyumalı. Maske takan, kurallara uyan tedbirini almış olacak. Maske takmayanlara 900 TL ceza kesiyoruz. Gaziantep'in geneli kurala uymuyor demek haksızlık olur. Türkiye’de kesilen cezaların 3’te 1’i Gaziantep'te yazılıyor. Ceza yazmak istesek bunun 10 katı yazılabilir.”

“EĞİTİME KATKI SAĞLAYANLAR ÖDÜLLENDİRİLECEK”

“Bakanlığın üzerinde çalıştığı sistem sınıf mevcutlarının açılması. Bilim Kurulu illerin rakamlarına bakacak ve fiziki şartlarına karar verecek. Risk varsa devlet okulları açmaz. Veli kadar devlet de çocukların sağlığını düşünecektir. Gaziantep olarak, 100.yılda 100 okul kampanyasında 40'lı sayılara ulaştık. Darphanelerde 100.yıla özel madalyalar bastıracağız. Eğitime katkı sağlayanlara verilecek.”

“10 BİNDEN FAZLA KİŞİ KARANTİNA ALTINDA”

Basın kuruluşlarında ortaya atılan rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten Vali Gül, “Yayılan bazı rakamlar doğruyu yansıtmıyor. Günlük olarak evinde 10 binin üzerinde kişi karantinada tutuluyor. Bu kişiler ziyaret ediliyor. Temaslılar iyi tespit edilmeli. Karantinada bulunan kişilerin sağlık durumu kötü değil. Temaslı olan kişiler tedbir amaçlı karantinada kalıyor. Karantinayı ihlal edenler oluyor, bu konuda idari yaptırımlar uygulanıyor.”

STK’LAR NE ZAMAN SAHADA OLACAK?

Pandemi döneminde topyekun mücadelenin önemli olduğunu belirten Vali Gül, STK’lara yüklendi. Vali Gül, “STK’larla net bir karar almamız gerekiyor. Salgınla mücadelede basına, STK’lara tüm kesimlere ihtiyacımız var. Çok net bir şey söyleyeyim, Sivil Toplum Kuruluşları şuan sahada olmayacaksa, katkıda bulunmayacaksa ne zaman sahada olacaklar? Vatandaşın şuan ihtiyacı var, birkaç ay sonra ihtiyacı olmayabilir. Gaziantep’te 2 bin civarında STK bulunuyor.  Bu STK’ların, kendi alanlarında sahada kakı sunmaları gerkeiyor. Topyekun mücadele gerekiyor.  Her kesimin desteğine ihtiyacımız var. Bu durum uzadıkça, esnaf, memur, işçi, gazeteci, herkes kaybedecek” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.