Hava Durumu

75 yaşında Dünya Şampiyonu oldu…

Halter sporunu Gaziantep’e getiren isim olan 75 yaşındaki sporcu Bilal Doğan, 16-24 Ağustos tarihleri arasında Kanada’nın Montreal Kentinde düzenlenen Dünya Masterler Şampiyonası'nda M75-79 yaş kategorisinde Dünya Birincisi oldu. Bu başarıdan kimsenin haberi olmadığını belirten Doğan, ülkesinin uluslar arası platformda temsil eden sporculara sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2019 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2019 19:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
75 yaşında Dünya Şampiyonu oldu…

Halter sporunu Gaziantep’e getiren isim olan 75 yaşındaki sporcu Bilal Doğan, 16-24 Ağustos tarihleri arasında Kanada’nın Montreal Kentinde düzenlenen Dünya Masterler Şampiyonası'nda M75-79 yaş kategorisinde Dünya Birincisi oldu. Bu başarıdan kimsenin haberi olmadığını belirten Doğan, ülkesinin uluslar arası platformda temsil eden sporculara sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

16-24 Ağustos tarihleri arasında Kanada’nın Montreal Kentinde düzenlenen Dünya Masterler Şampiyonası'na Türkiye’de üç sporcu katıldı. M75-79 yaş kategorisinde yarışmaya katılan 75 yaşındaki sporcu Bilal Doğan, düzenlenen şampiyonada Dünya Birincisi oldu. Gazetemize açıklamalarda bulunan Bilal Doğan, spor kariyerini ve şampiyona serüvenini anlattı. Doğan, “1965 yılında o dönem ODTÜ’ye bağlı olan Gaziantep Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda öğrenci iken halter sporuna başladım. Askerlik görevim sırasında Muhafız Alayı’nda bulunan Halter Takımının kaptanlığı görevine getirildim. O dönemde Muhafız Alayı Türkiye Şampiyonu oldu. Askerlik görevimin ardından Milli Takıma girdim, İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlenen yarışmada birinci oldum. Bu yarışmada 87,5 kilo pres bastım, bu ağırlıkla Türkiye rekorunu kırdım. Pres hareketinin kaldırılmasının ardından Türkiye rekoru üzerimde kaldı. 1970-1979 yılları arasında yurt içinde düzenlenen yarışmalarda 60 kiloda, Yurt dışında düzenlenen yarışlarda ise 56 kiloda mücadele ettim. Moskova’da düzenlenen yarışmada Avrupa ve Dünya 7.oldum. Spor hayatımda almış olduğu en iyi derece oldu. Düzenlenen şampiyonada üç Türkiye rekorunun sahibi oldum. Alt yıl boyunca rekor kırılamadı. 1975 yılında Cezayir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda 3.oldum.”

“MİLLİ TAKIM ANTRENÖRLÜĞÜ GÖREVİNDE BULUNDUM”

Milli Takım Antrenörlüğü yaptığını söyleyen Doğan, “Spor kariyerim boyunca çok sayıda başarıya imza attım. Milli Hakem ve Milli Takım Antrenörlükleri görevlerinde bulundum. 1984 yılında Ürdün Milli Takımı antrenörlüğü için görevlendirildim.”

HALTER SPORUNU GAZİANTEP’E TAŞIDI

Gaziantep’e halter sporunu getiren isim olduğunu söyleyen Doğan, “1979 yılında Halter Sporunu Gaziantep’e getirdim. Bu yıllarda Gaziantep’te halter sporu ile uğraşan kimse yoktu. Bu dönemde okullara bizzat giderek, yetenekli olduğunu düşündüğüm çocukları seçtim. Yetiştirdiğim sporcular Milli Takıma girdi. Takım olarak Yıldızlarda, Gençlerde Türkiye’de dereceler yaptım. Şu anda Gaziantep’te antrenör olarak görev alan sporcuların hepsi benim öğrencilerim. Milli Takım Teknik Direktörü Mustafa Doğan gibi birçok öğrenci yetiştirdim.”

AVRUPA VE BALKAN ŞAMPİYONALARINDA DERECE YAPTI

Doğan, “ Düzenlenen çeşitli şampiyonalarda Türkiye dördüncüsü oldum. Spor yaparken öğrenciler de yetiştirdim. Şu an beni çalıştıran antrenörüm öğrencimdi. Balkan ve Avrupa Şampiyonlarında derecelerim var. Türkiye şampiyonluklarım var. 72 yaşında Azerbaycan'da 128 kiloda Avrupa şampiyonu, Almanya'da Dünya Şampiyonası'nda 69 kiloda üçüncü oldum.”

KENDİ İMKANLARIMIZ İLE ŞAMPİYONALARA KATILDIK

16-24 Ağustos'ta tarihleri arasında Kanada’nın Montreal Kentinde düzenlenen Dünya Masterler Şampiyonası’na katılım sağladığını belirten Doğan, “Şampiyonaya hazırlanırken, 8 ay boyunca haftanın 6 günü antrenman yaptım. Türkiye’de halter sporu ile ilgilenen ve bu yarışmaya katılan iki arkadaşımla birlikte Kanada’ya gittik. Kanada’ya gidişimiz sırasında Halter Federasyonu başta olmak üzere hiçbir yerden destek alamadık. Yalnızca bu şampiyonada değil Azerbaycan, Almanya Şampiyonalarına katılırken de hiçbir yerden destek alamadık.  Kendi imkanlarımız ile şampiyonlara katıldık.”

BAŞARIDAN KİMSENİN HABERİ YOK

Dünya birincisi olduğunu ancak kimsenin bunu bilmediğini belirten Doğan, “Şampiyonada M75-79 yaş grubunda Dünya Birincisi oldum.  Şu anda kendi yaş grubumda rakipsizim. Türkiye’yi uluslar arası bir yarışmada temsil etmiş, altın madalya kazanmış biri olarak, kimse tarafından aranmadım. Hiç kimsenin böyle bir başarıdan haberi yok. Aynı şampiyonada Salih Suvar, 70 Yaş Grubunda Dünya birincisi oldu. Murat Demirtaş, şampiyonada 6.oldu. Türkiye’de sporun gelişmesi için sporculara daha çok sahip çıkılması gerekiyor. Bizler Türk sporcular olarak, ülkemizi temsil etmeye, bayrağımızı dalgalandırmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.