Hava Durumu

700 araca ceza kesildi…

İçişleri Bakanlığı öncülüğünde uygulamaya konulan “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” projesi uygulanıyor. Uygulamanın başlandığı Ocak ayından itibaren 3 aylık dönemde Gaziantep genelinde 700 araca ceza kesildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2019 19:31
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2019 20:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
700 araca ceza kesildi…

İçişleri Bakanlığı öncülüğünde uygulamaya konulan “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” projesi uygulanıyor. Uygulamanın başlandığı Ocak ayından itibaren 3 aylık dönemde Gaziantep genelinde 700 araca ceza kesildi.

Gaziantep Valiliği önderliğinde uygulanan proje kapsamında Gaziantep’te yüzlerce sürücüye cezai kesilirken, Gaziantepli vatandaşların karşıdan karşıya geçişlerde yaya geçitlerini kullanmaması, kentte projenin uygulanması konusunda yeterli bilincin oluşmadığı yönünde kanaatlere neden oldu.

İçişleri Bakanlığı, uzun yıllardır Türkiye'nin kanayan yarası olan trafik kazalarını azaltabilmek ve buna ilişkin farkındalık oluşturabilmek için projeler üretiyor. Yılda 7 binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine, 300 bin vatandaşın yaralanmasına neden olan trafik meselesine çözüm bulabilmek için yoğun güvenlik önlemlerinin yanı sıra farkındalığı artırıcı kampanyalar düzenleniyor. Bu kapsamda "Kırmızı Düdük", "Bu Yolda Hep Birlikteyiz" ve "Çocuklar, Polis, Jandarma Trafik Denetiminde" kampanyaları başlatıldı.

“ÖNCELİK HAYATIN, ÖNCELİK YAYANIN”

Hava araçlarıyla kontrol, trafik denetimlerinde yüz yüze iletişimin artırılması, ekiplere motosiklet takviyesi, otoyollarda ortalama hız koridoru oluşturulması, kazaların yoğun meydana geldiği yer ve saatlerde ekip ile personel sayısının iki katına çıkarılması, ekiplerin görünürlüğünün artırılması ve trafik eğitimleri gibi birçok uygulama hayata geçirildi. Bu çerçevede Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde değişiklik de yapıldı. Bu değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik yeni bir adım daha atıldı.  "Yaya Öncelikli Trafik Kanunu" ile artık araç sürücülerinin, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak işaret veya levhalarla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlaması, buralardan geçen veya geçmek üzere olan yayaya ilk geçiş hakkını vermesi zorunlu hale geldi.

81 İLDE UYGULANIYOR

İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın" sloganıyla, 2019 "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edildi. İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” uygulamasının hayata geçirdi. Proje kapsamında yaya geçitlerinde yayalara yol verilmesi, yaya geçitlerinin kullanılması ve kazaların önlenmesi konusunda hayata geçirilen proje 81 ilde uygulanıyor.

YAYA GÜVENLİĞİNİN NÖBETÇİSİYİZ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Proje kapsamında Gaziantep’te de denetimler artırıldı. Yayaların güvenli şekilde karşıdan karşıya geçmeleri için trafik ışıklarının olmadığı alanlarda oluşturulan yaya geçitlerinin kullanımının artırılması hedefleniyor. 2 Ekim tarihinde 81 İlde “Yaya Güvenliğinin Nöbetçiyiz” isimli etkinlik düzenlendi. Gaziantep’te de düzenlenen etkinlik ile yay geçitlerinin kullanımının artırılması hedeflendi.

CEZAİ İŞLEM UYGULANDI

Uygulamanın başlandığı Ocak ayından itibaren 3 aylık dönemde Gaziantep genelinde 700 araca ceza kesildi. Yaya geçitlerinde sürücülerin yavaşlaması ve yol vermesi için oluşturulan sistem ile trafik 24 saat izleniyor ve yayalara yol vermeyen sürücülere cezai işlem uygulanıyor. Yaya geçitlerinde yol vermeyen sürücülere cezai işlem uygulandığı gibi kırmızı ışıkta geçiş yapan yayalara da ceza kesiliyor. Gaziantep genelinde ışık ihlali yapan 364 yaya 39 bin TL ceza kesildi. Yayalara cezai işlem uygulanması ile vatandaşlarda trafik bilincini artırılması hedefleniyor.

KURAL İHLALİ YAPAN YAYA VE SÜRCÜLER VAR

Ocak 2019 tarihinden bu yana yapılan uygulama Gaziantep’te trafik bilincinin oluşmasını olumlu yönde etkilerken halen bazı sürücü ve yayaların bu kurallara uymadıkları gözleniyor. Kentin çeşitli noktalarında yayalar yaya geçitlerini kullanmak yerine yol üzerinden karşı karşıdan karşıya geçmeyi tercih ediyorlar. Pek çok sürücü ise yayalara yol vermiyor, kimi yaya geçitlerinde araçların hızlı hareket etmesi nedeniyle kazalar meydana geliyor.

YAYA GEÇİTLERİ YETERİNCE KULLANILMIYOR

Kentin işlek noktalarında olan Sankopark AVM ve 25 Aralık Devlet Hastanesi’nin bulunduğu Fevzi Çakmak Bulvarı üzerinde aynı sorun yaşanıyor. Bulvar üzerinde yer alan yaya geçitlerinde sürücüler yayalara yeterince yol vermezken, kimi vatandaşlar yaya geçitleri ve yaya üst geçitlerini kullanmak yerine yol üzerinden karşıdan karşıya geçmeyi tercih ediyorlar. Kent genelinde de yaşanan bu durum, vatandaşlarda halen projenin hedeflediği bilincin oluşmadığının göstergesi oldu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.